Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Håkan Nesser: Fra doktor Klimtes.. | bog.guide.dk

Anmeldelse: Håkan Nesser: Fra doktor Klimtes horisont

”Fra doktor Klimkes horisont” har både noget for den, der bare vil læse en god historie, og for den, der har lyst til et kig ind i forfatterens værksted. Under læsningen kan man nemt komme til at tænke på den russisk-amerikanske forfatter Vladimir Nabokov.

Fortællinger

Håkan Nesser:

Fra doktor Klimtes horisont

(Från doktor Klimkes horisont, 2005)

Oversat af Jan Mølgaard

244 sider, 249 kr.

Modtryk

Dette er så et af de år, hvor der ikke foreligger en ny Håkan Nesser. Men så kan det danske forlag heldigvis ty til den svenske forfatters tidligere titler, der endnu ikke er udgivet her i landet.

”Fra doktor Klimkes horisont” er et bundt fortællinger, hvoraf nogle har været udgivet i forskellige sammenhænge, før de blev samlet i en bog i 2005. Tre af fortællingerne er vel nok, hvad man sådan mere litteraturteknisk ville kalde novellaer, altså lange historier, der ligger mellem novelle og roman med hensyn til længde. De resterende to har novelle-længde.

Alle fortællingerne handler om død, og de er alle præget af en forfattertilgang og -stil, der har lidt - påtaget - gammeldags over sig. Selvom scenarierne er nutidige, føler man sig alligevel hensat til en tid med mulighed for eftertanke og kompositorisk omhu.

Men Nesser er ikke nostalgiker. Tværtimod. Han er meget moderne, ja her vel faktisk postmoderne. Det skinner igennem, at hans lidt gammeldags tilgang blot er en af de mange muligheder for at skrive en historie, som han som forfatter kan vælge mellem.

Dobbelt bevidsthed

Også de mange interne referencer til både fortællingerne samlet i dette bind og til andre Nesser-bøger efterlader et klart indtryk af postmodernismens typisk dobbelte bevidsthed: Der fortælles en historie fra det virkelige liv, så at sige, samtidig med at der fortælles en historie om selve historiens karakter af kulturel konstruktion.

Vi har set dette helt tydeligt i Nessers krimiserie om Van Veeteren. Valget af sted- og personnavne fra alle de sprog, der tales i Europa, efterlader et indtryk at, at disse krimier nok foregår på en europæisk lokalitet, alt imens fornemmelsen af sted er under konstant opløsning.

Kontrakt om selvmord

I ”Fra doktor Klimkes horisont” finder vi fortællingen ”En helt anden historie” om forfatteren, der er på inspirationsrejse til Venedig, men under opholdet indfanges af et amerikansk par, der har indgået en selvmordskontrakt. Men forfatteren, der tror, at han har alt under kontrol, bliver noget klogere.

Så følger historien ”Ærindet” om en søn, der skal besøge sin sindssyge far, hvis eksistens han først har fået noget at vide om på moderens dødsleje. Moderen har en meddelelse, som sønnen skal overbringe til faderen, men som indebærer et dilemma. Det dilemma løses på højst overraskende vis.

”Slangeblomsten fra Samaria” drejer sig om en kærlighedsoplevelse for 30 år siden, der pludselig kommer til at stå lyslevende for fortælleren, da han indhentes af fortiden.

”Al information i sagen” handler om en ung lærer-kandidat, der skifter erhvervsspor efter konfrontationen med virkeligheden i en højst usædvanlig form.

Den sidste, ”Bachmanns dilemma,” starter som et jalousi-drama, der involverer både virkelighed og en krimi. Her kommer fænomenet »upålidelig fortæller« til fuld udfoldelse.

”Fra doktor Klimkes horisont” har både noget for den, der bare vil læse en god historie, og for den, der har lyst til et kig ind i forfatterens værksted. Denne anmelder kunne ikke lade være med at tænke på den russisk-amerikanske forfatter Vladimir Nabokov under læsningen. Det kan være, andre har samme oplevelse.

Anmeldelse: Pernille Vigsø Bagge: Løbetid

20-10-2008: SF's ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge har sat sig for at give helt almindelige, normalt usynlige, kvinder stemme. Det slipper hun godt fra i en ny portrætbog. Læs artikel

Anmeldelse af Håkan Nesser - Levende og døde i Winsford

01-11-2014: Håkan Nesser byder atter på virtuost drillende fortællekunst i en historie om en kvinde på jagt efter sandheden om sin mand. Læs artikel

Anmeldelse af Daniyal Mueenuddin - Andre steder, andre drømme

08-12-2013: Med otte fornemme fortællinger åbner Daniyal Mueenuddin døren ind til et modsætningsfyldt og foruroligende Pakistan, som vil være ukendt for de fleste. Læs artikel

Anmeldelse af Lars Frost - Kongskilde NS 5100

26-10-2013: Lars Frost leger Strindberg i en vellykket bog, hvor sex og selvhad glider sammen over en baghyler. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Christian Grøndahl - Med bedstemor i tidens labyrint

03-06-2013: Jens Christian Grøndahl debuterer som børnebogsforfatter med en fin fortælling om dengang, bedstemor var lille. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...