Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Han byder ulven velkommen | bog.guide.dk

Anmeldelse: Han byder ulven velkommen

Rune Engelbreth Larsens nye bog er en engageret beskrivelse af den danske naturs brogede historie. Med poetiske nedslag på udvalgte herligheder.

KULTURHISTORIE
Rune Engelbreth Larsen
DEN DANSKE NATURS GENKOMST

192 sider, 349 kr.

Forlaget Dana


B971395146Z.1_20140911174609_000+GINFJ3QI.1-0.jpg

Idéhistorikeren Rune Engelbreth Larsen er en sand dyrker af og advokat for den danske natur. I 2009 udgav han ”Danmark er en kvinde – på genopdagelse i den danske natur”, og i sin nye bog inviterer han til udflugter med pragtfulde panoramaer fra udvalgte steder herhjemme og garnerer det med fyldigt baggrundsstof og nutidige observationer.

Forfatteren har styr på det historiske forløb med de vekslende og ofte skarpe interessemodsætninger, men trods uenigheden blandt politikere og lodsejere har der gennem tiderne eksisteret en vilje til at sikre den natur, der tilhører hele befolkningen.

Tidligere ødelagde man store naturområder og opdyrkede dem uden tanke for fremtiden. I 1909 gik forfatteren Jeppe Aakjær hårdt i rette med den hastige naturafvikling under Det Danske Hedeselskab, som han sammenlignede med vækkelsesbevægelsen Indre Mission – »lige så koldt uforstående, lige så doktrinært nyttehildet og skønhedsblottet – kun på andre felter.«

Arterne vender tilbage

Der er dog sket meget de seneste 100 år. Rune Engelbreth Larsen påpeger, at havørne, traner, ulve, vildsvin, elge, bævere og bisoner igen vil optræde i den danske flora. Nogle af de nævnte arter er allerede til stede, andre er på vej. Han byder ulven velkommen og oplyser, at den sky ulv er ufarlig for mennesket:

B971395146Z.1_20140911174609_000+GC5FJ1MQ.1-0.jpg

»I Skandinavien er der heller ingen eksempler på angreb fra vilde ulve siden et tilfælde i Finland i 1882, og ifølge zoolog og pattedyrsekspert Mogens Trolle er sandsynligheden for at blive angrebet af en vild ulv så lille, at tamhunde er langt farligere for mennesker, selv hvis vi får flokkevis af ulve,« skriver Rune Engelbreth Larsen, der inviterer læseren til Bølling Sø, hvor de velbevarede moselig af Ellingpigen og Tollundmanden blev fundet under tørvegravning i henholdsvis 1938 og 1950. Netop Bølling Sø kan tages som et dækkende eksempel på den historiske naturafvikling i 1800- og 1900-tallet og de senere bestræbelser på at vende udviklingen.

Digternes lovsang

Rune Engelbreth Larsen beretter om den lille sumpskov Draved nord for Tønder, og vi får gennemgået det komplicerede forløb omkring Danmarks rigeste vandløb, Skjern Å, der i dag er et mekka for turister og ornitologer. Lidt sydligere ligger Filsø (én af landets største søer) med en lige så omtumlet historie, men med samme høje herlighedsværdi.

De øvrige destinationer på den engagerede odyssé er Tyvelhøj Græsland, Uldum Kær, Holmegaard Mose, Helnæs Made, Jydelejet og Høvblege samt Eskebjerg Vesterlyng; alle repræsenterer de en mangfoldighed i det lille lands rige natur, som digtere og malere har besunget og foreviget.

Forfatteren drysser i kapitlerne velvalgte citater af Adam Oehlenschläger, Thøger Larsen, Sophus Claussen, Viggo Stuckenberg og selvfølgelig Jeppe Aakjær, der både var polemisk og poetisk. Naturens skatkammer iklædes således små lyriske gevandter mellem de mange indbydende fotos og beskrivelser.

Anmeldelse af Søren Skov - Jysk natur

15-04-2014: Indbydende: Naturjournalisten Søren Skovs skildring af 40 områder i Jylland er fremragende formidling og en hyldest til hovedlandets mangfoldige landskab. Læs artikel

Anmeldelse: Charles Darwin: Arternes oprindelse

05-12-2009: Så fik vi kulminationen på Darwin-året: En fremragende nyoversættelse af hovedværket, ”Arternes oprindelse”. Den betegnes verdens væsentligste videnskabelige indsigt. Læs artikel

Anmeldelse: Henning Andersen: Etna - ildens bjerg

01-03-2007: Vulkaneksperten Henning Andersen har taget Etna under kærlig behandling. Læs artikel

Anmeldelse af Henning Knudsen - Fortællingen om Flora Danica

04-11-2014: Botanisk: Vel var vi fattige, men derfor behøvede vi ikke være dumme. Ny udgave af det megalomant ambitiøse pragtværk Flora Danica byder på en videnskabelig-æstetisk lystvandring blandt malurt, gråbynke, ulvelav ... Læs artikel

Anmeldelse af Euny Hong - The Birth of Korean Cool

13-09-2014: Mens Kina har brugt sine digitale kræfter på overvågning og kontrol, har Sydkorea skabt et økonomisk mirakel med popmusik og kultur. Fascinerende ny bog om landet, der dansede sig fra tredjeverdens-fattigdom til blød magt og rigdom. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...