Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Pia Lund Poulsen: På tværs og på trods.. | bog.guide.dk

Pia Lund Poulsen: På tværs og på trods - om ægteskabsimmigration i Danmark

Danske mænd vil helst have kvinder fra ikke-vestlige lande, mens danske kvinder lidt har mistet interessen for at hente de ”mørke mænd” med hjem. Hvorfor, får vi delvist at vide i en ny bog om blandede ægteskaber herhjemme.

Immigration

Pia Lund Poulsen:

På tværs og på trods - om ægteskabsimmigration i Danmark

205 sider, 269 kr.

Frydenlund

For Valentin fra Elfenbenskysten blev det andet og største kulturchok, da han blev bedt om at klippe sin søns navlestreng. Forud for det var gået det allerførste kulturchok: At han overhovedet skulle deltage i fødslen.

For mødet med den danske kulturs særheder og generelt liberale praksis fylder naturligvis en del, når man har valgt sig en dansk kæreste og skal forsøge at få kærlighedsfusionen til at slå rod i dette - åbenbart - meget ugæstfrie miljø, som det i hvert fald beskrives hos antropolog Pia Lund Poulsen i bogen ”På tværs og på trods”, der sammenfatter den første undersøgelse af ægteskabsimmigration til Danmark af sin art.

De bløde aspekter

Af andre problemer påpeges naturligvis det uendeligt komplicerede pointsystem og de andre uklare regler på familiesammenføringsområdet, men mere interessant er de mere ukendte og bløde aspekter af det tværkulturelle parforhold. Hvilken kultur skal børnene tilhøre, hvilken religion skal have forrang, og hvordan holder man som ægtefælle i længden ud at være den evige hjælpeløse og kulturelt uvidende stakkel i et ulige forhold, hvor ægtefællen er på hjemmebane i egen kultur, mens man selv taler et ubehjælpsomt ”grill-dansk”, der statusmæssigt ikke passer til selvopfattelsen hjemmefra.

Alle disse forhold beskrives indgående og grundigt i Poulsens bog, der først og fremmest henter sine data fra en række kvalitative interviews med blandede ægtefolk i Danmark.

Fokus ligger ekstremt meget på de data, og desværre er der derfor også en mangel på de andre kvantitative fakta om disse udlændinge og deres relationer til danskerne, som kunne have udbygget billedet yderligere.

Der er kun to tabeller i bogen. Til gengæld viser de et interessant billede af, hvem henholdsvis mænd og kvinder gifter sig med. Her kan vi lære, at mænd langt overvejende gifter sig med kvinder fra ikke-vestlige lande (primært Thailand og Filippinerne), mens kvinder primært finder ægtefællen i vestlige lande.

Slagside hæmmer

Derfor er det egentlig også lidt mærkeligt, at Poulsen bruger så meget plads på at beskrive kvinders forhold til mænd uden for den vestlige kulturkreds. Særligt fordi det desværre virker som om, at disse historier foretrækkes, fordi de lettest kan male billedet af Danmark som et ugæstfrit, koldt, bureaukratisk, fremmedfjendsk og leverpostejsformet land - i relation til gæsterne fra ”de varme lande” og deres mere spontane og humane tilgang til livet.

Denne slagside hæmmer desværre en mere nuanceret vinkel på danskerne, som vi ellers sporadisk får mange interessante ting at vide om, i en bog, hvis emne ellers er både vigtigt og generelt, der præsenteres velresearchet.

Anmeldelse af Adam Smith - Teorien om de moralske følelser

18-10-2014: Adam Smiths første og temmelig oversete hovedværk foreligger nu på dansk. Læs artikel

Anmeldelse af Euny Hong - The Birth of Korean Cool

13-09-2014: Mens Kina har brugt sine digitale kræfter på overvågning og kontrol, har Sydkorea skabt et økonomisk mirakel med popmusik og kultur. Fascinerende ny bog om landet, der dansede sig fra tredjeverdens-fattigdom til blød magt og rigdom. Læs artikel

Anmeldelse af Platon - Bind V. Samlede værker i ny oversættelse

19-02-2014: Filosofi: Bind 5 af Platons samlede værker egner sig fortrinligt til en debat om samfund og politik, også selv om han tog fejl. Læs artikel

Anmeldelse af Karsten R.S. Ifversen & Jens M. Lindhe - Generøs by. Københavns nye arkitektur

10-01-2014: Kritikeren Karsten Ifversen og fotografen Jens M. Lindhe bedømmer det nye København i en bog, der er flot, velskrevet og forudsigelig. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Peter Christensen - Grundloven – atten fortællinger

26-10-2013: Hverken den personlige frihed eller den private ejendomsret er så ukrænkelige, som vi går og tror. Jens Peter Christensen fortæller vidende og engageret om den danske grundlov, som han trods alt er ganske glad for. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...