Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Platon - Bind V. Samlede værker.. | bog.guide.dk

Forsvar for den lukkede bystat

Filosofi: Bind 5 af Platons samlede værker egner sig fortrinligt til en debat om samfund og politik, også selv om han tog fejl.

Jørgen Mejer og Chr. Gorm Tortzen (red.)
Platon. Bind V – samlede værker i ny oversættelse

520 sider. 450 kr.

Gyldendal


B97554898Z.1_20140218191842_000+GJ7ANHCA.1-0.jpg

Europæisk filosofi er fodnoter til Platon, siges der. Derfor er det også glædeligt, at Platons samlede dialoger og skrifter nu udkommer i en ny og frisk oversættelse. Vi er nået til bind 5 nu, og værket afsluttes med næste og 6. bind.

Glædeligt er det også, at de hidtidige bind har solgt godt og er udkommet i flere og pæne oplag. Da fagfilosoffer bruger internationale standardudgaver, er det imponerende at det danske bogpublikum alligevel efterspørger et sådant ultimativt kvalitetsprodukt. Og som bogværk er det også gedigent og pryder enhver bogreol. Det er et must at have Platons værker stående på sin bogreol.

Praktisk og jordnær

Bind 5 indeholder Platons længste og seneste dialog, Lovene, og leverer sammen med Staten i bind 4 Platons samfundsfilosofi. Men hvor Staten er mere utopisk og ideel og med centrale filosofiske passager, hvor idelæren forklares, er Lovene mere praktisk og jordnær. Platon selv havde forinden uden succes afprøvet sine teorier som spindoktor på Sicilien, hvor han ville vejlede en lokal tyran og bruge sin filosofi i praksis.

Dialogen ”Lovene” foregår på Kreta, hvor tre ældre mænd diskuterer, hvordan samfundet skal indrettes, og hvilke love der skal regere i staten. Og i det gamle Grækenland var en stat en bystat som Athen, Sparta osv. En af deltagerne har fået til opgave at indrette en bystat på Kreta, Magnesia, og Lovene handler især om, hvilke love der skal regere bystaten.

Det gælder bl.a. om ægteskab og børn, opdragelse og uddannelse, sport og militærtræning, seksualmoral og religion, landbrug og handel, ejendomsret, og ikke mindst forbrydelser og straffe.

At lovgiver skal være en tyran, godsindet og almægtig, er den underliggende præmis. Ideer om folkestyre og demokrati er kendt, men ikke ønskværdigt. Religion er ingen privatsag, men der skal ofres til de fælles guder, og ugudelighed og blasfemi er strafbart.

Drikkegilder for unge

Lovene kommer vidt omkring og begynder bl.a. med at debattere og advokere for drikkegilder for unge som et vigtigt led i opdragelsen. Det betyder ikke drukture til Prag, men symposier til fristelsernes prøve som middel til opøvelse af selvkontrol. Sparta forbød drikkegilder, mens Athen tillod dem, og også her er nutidens konflikter forudgrebet.

Generelt er Platon naturligt nok upåvirket af de kristne dyder som tro, håb og kærlighed, og det ses tydeligt:

»Folk der sulter eller døjer andet ondt, skal man ikke have medlidenhed med ... Tiggeri i vores by er forbudt.« Slaveri er naturligt og menneskers lighed en ukendt tanke.

I det hele taget er samfundsdannelsen præget af græske, heroiske dyder frem for af den medlidenhed, næstekærlighed og universalitet, som kristendommen sidenhen sprøjtede ind i vestlig civilisation.

På trods af det før-moderne er der også ligheder til i dag. Mange nutidige debatter foregår også som de tre mænd på Kreta, der som et ”vi” eller en udvalgt elite diskuterer samfundets isolerede indretning som et legehus eller skakbræt.

Fejltagelser kan studeres

Platon levede i et agrar- og handelssamfund og uden indsigt i det moderne, frie samfund, hvor individerne har råderum, egne bevægelsesprincipper uafhængigt af statens ønsker, og hvor mikrofrihed tages som udgangspunktet og med en lang række utilsigtede makrofordele som markedsøkonomi og velstandsproduktion. Men disse samfundskonsekvenser lader sig ikke konstruere eller diktere, selvom det også flittigt er forsøgt (og forsøges) i moderne tid.

Karl Popper kaldte Platon totalitær og ophavsmand til det lukkede samfund.

Bind 5 af Platons samlede værker egner sig fortrinligt til en debat om samfund og politik. At Platon mestendels tager fejl, gør ikke værket mindre interessant, for her kan ophavet til 2500 års senere fejltagelser studeres.

Værket serveres i en frisk, mundret oversættelse foretaget af landets kyndigste klassiske filologer. Køb den! Læs den! Bliv klogere!

Anmeldelse af Adam Smith - Teorien om de moralske følelser

18-10-2014: Adam Smiths første og temmelig oversete hovedværk foreligger nu på dansk. Læs artikel

Anmeldelse af Platon - Platon IV. Samlede værker i ny oversættelse

09-05-2013: Den første utopi kan nu læses i ny, frisk oversættelse. Læs artikel

Anmeldelse: Jørgen Mejer og Chr. Gorm Tortzen (red.): Platon III

22-11-2011: Det er mindre kendte dialoger, som fylder det tredje bind af nyoversættelser af Platons samlede værker. Platons værker er med rette forstået som fundamentet for vestlig filosofi og kultur. Læs artikel

Anmeldelse af Euny Hong - The Birth of Korean Cool

13-09-2014: Mens Kina har brugt sine digitale kræfter på overvågning og kontrol, har Sydkorea skabt et økonomisk mirakel med popmusik og kultur. Fascinerende ny bog om landet, der dansede sig fra tredjeverdens-fattigdom til blød magt og rigdom. Læs artikel

Anmeldelse: Vincent Hendricks og Jan Lundroff Rasmussen: Nedtur

21-06-2012: Veloplagt skrevet, men lige lovlig generel bog med fokus på det økonomiske menneske. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...