Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Ole Thyssen: Det filosofiske blik | bog.guide.dk

Ole Thyssen: Det filosofiske blik

Ole Thyssen skriver veloplagt og lader ikke lysten til smarte replikker overgå begrebernes klarhed. •Alle de store flosoffer er med fra Platon og Aristoteles til Kierkegaard og Nietzsche.

Filosofibog

Ole Thyssen:

Det filosofiske blik

Europæiske mestertænkere

726 sider, 449 kr.

Informations Forlag

Filosofiens historie fra de gamle grækere til moderne tid er her præsenteret i en overskuelig, inspirerende og grundig form på 730 sider. Det er en flot enmandsbedrift, som Ole Thyssen har præsteret, og den bygger på originallæsning af de behandlede tænkere.

Selv om Ole Thyssen ønsker at lægge en vinkel, et filosofisk blik, på filosofihistorien, er det en meget klassisk filosofihistorie, som han har skrevet. Og det er godt, fordi Thyssen skriver veloplagt og lader ikke lysten til smarte replikker overgå begrebernes klarhed.

Thyssen er professor på Copenhagen Business School og skrev tidligere lettere marxistiske bøger i tidsåndens slipstrøm, men nu er tiden kommet til livtag med den store tradition, mestertænkerne, og det sker med et stort overblik.

Forklaret bedst muligt


Alle de store navne er med fra Platon og Aristoteles, Augustin og Aquinas og til den nyere tids kendte filosoffer som Descartes, Locke, Hume, Smith, Immanuel Kant, Hegel, Marx, Kierkegaard og Nietzsche. I alt 35 kapitler.

Det 20. århundrede er også repræsenteret af de største tænkere som Heidegger, Wittgenstein, Sartre og positivismen med Karl Poppers kritik. Som sidste skud på stammen har vi Habermas, Luhmann og Foucault.

Bogen er ganske velegnet for dem, der vil have en solid introduktion til filosofihistorien og er uden forkundskaber. Men selv for dem, der har læst mere filosofi, giver den inspiration og sammenhænge. Selv de sværeste emner som Aristoteles' metafysik og Kants erkendelsesteori er forklaret pædagogisk bedst muligt.

Selv om både metafysik og erkendelsesteori fylder meget gennem de 2500 års filosofihistorie, er der mere blik på etik og især politisk filosofi end normalt. Thyssen er fagfilosof i den gode forstand, at alle filosoffer fra de ældste før Sokrates til i dag læses på deres egne præmisser og tages alvorligt hver for sig.

Tit fremstilles historien som en udvikling mod mere klogskab, men den tradition er der ikke i fagfilosofien, og den er Thyssen tro mod. Det er evige problemstillinger, som filosofien beskæftiger sig med, hvor det er svært at tale om en udvikling inden for filosofien modsat fagvidenskaberne.

Vi ved langt mere om medicin og fysik end på grækernes tid, men det samme kan ikke siges om filosofien. Der er tre kapitler om henholdsvis Platon, Aristoteles og Kant, og det modsvarer fint deres betydning og virkningshistorie. Resten må nøjes med et enkelt kapitel, dog får John Locke halvandet.

Bogen begrænser sig til Vesterlandet, men det er traditionelt og berettiget. Jeg savner lidt flere angelsaksiske tænkere fra det 20. århundrede, f.eks. John Rawls, Robert Nozick og Michael Oakeshott, men alt kan ikke komme med. Der er desværre også fravalgt et stikordsregister og fyldige litteraturhenvisninger. Hvert kapitel om en filosof illustreres med dennes blik, og det er flot gjort.

Som introduktion og levende filosofihistorie er den superb. En oplagt studentergave til sommer.

Anmeldelse af Adam Smith - Teorien om de moralske følelser

18-10-2014: Adam Smiths første og temmelig oversete hovedværk foreligger nu på dansk. Læs artikel

Anmeldelse af Euny Hong - The Birth of Korean Cool

13-09-2014: Mens Kina har brugt sine digitale kræfter på overvågning og kontrol, har Sydkorea skabt et økonomisk mirakel med popmusik og kultur. Fascinerende ny bog om landet, der dansede sig fra tredjeverdens-fattigdom til blød magt og rigdom. Læs artikel

Anmeldelse af Friedrich Nietzsche - Schopenhauer som opdrager

17-04-2014: Nietzsches hyldestskrift til sin læremester Schopenhauer er også relevant læsning i dagens Danmark. Læs artikel

Anmeldelse af Platon - Bind V. Samlede værker i ny oversættelse

19-02-2014: Filosofi: Bind 5 af Platons samlede værker egner sig fortrinligt til en debat om samfund og politik, også selv om han tog fejl. Læs artikel

Anmeldelse af Birgit Bertung - Søren Kierkegaard – formidlet til nutiden

12-04-2013: Let og overskuelig indføring i Kierkegaards svære tankeverden. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...