Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Klaus Rifbjerg: Huse | bog.guide.dk

Klaus Rifbjerg: Huse

Klaus Rifbjerg uddeler ris og ros til arkitekturen i Danmark og det store udland.

Klaus Rifbjerg:

HUSE

Illustreret af Per Marquard Otzen

Med forord af Christian Bundegaard

72 sider, 329 kr.

Arkitektens Forlag

Klaus Rifbjerg fastslår i den lille bog ”Huse”, at al god kunst kommer fra hjertet.

Og netop noget på hjerte har den flittige forfatter og kulturradikale samfundsdebattør, når han i sproglig galop gelejder læseren gennem sin personligt oplevede arkitekturhistorie, der både er lokal (Amager) og global (Australien).

Hans forudsætninger er først og fremmest, at han skriver blændende, men også - som han fremhæver - har boet og skrevet de mest underlige steder, fortrinsvist i Spanien med dette lands specielle krav til boliger, som en ekstrem varm sommer og en kold vinter giver.

Oplevelserne har med Klaus Rifbjergs sansesystem givet ham et nært forhold til huse og bygninger, deres æstetik og vandalisme, og han er velbevandret i geografien.

Skagens helvede
Bedst er Rifbjerg, når han får afløb for den irriterende spidsrod, han må løbe mellem overflødige reklamer og afskyelig kitsch i Faaborg, og når han arriverer til turistmareridtet Skagen, som efter hans mening har forvandlet sig til et to måneders servicehelvede.

Rifbjerg har - naturligvis - øje for charmen ved Ulrik Plesners arkitektur i den gamle fiskerby, men mener, at skønheden efterhånden gøres usynlig i det omsiggribende kommercielle idioti, som også inkluderer rædselsfulde reproduktioner, print og postkort.

Stemt i dur
Smag og behag er som bekendt forskellig. Rifbjerg glæder sig over Arne Jacobsens nybygning af Nationalbanken og får sindet i dur, når han bevæger sig rundt på Louisiana. Han tager os med til det nedlagte kvarter omkring Borgergade og Adelgade i det indre København, der var den glemte forfatter Angelo Hjorts skønlitterære skatkammer.

Rifbjerg gør klar front mod dyrkelsen af den laveste fællesnævner. Der skal ikke lefles for den dårlige smag; man må godt stramme kvalitetsballerne, så folk får noget, de i første omgang måske forkaster eller ser skævt til, men som senere åbenbarer sig som noget herskabeligt, hvad enten det er med udsigt over Øresund, livet i en mindre parcel eller i en vellykket boligblok.

Anmeldelse af Lars Bo Bojesen - Tilblivelsen af myndighed. 5 Essays om etik og pædagogik

08-11-2014: ... Men fem essays om etik og pædagogik viser, hvordan hovedet måske kan sættes på igen. Læs artikel

Anmeldelse af Hugh Johnson og Jancis Robinson - Den store vinbog

22-09-2014: Glas og ramme: En hæderværdig udgivelse af det klassiske vinatlas skæmmes af fejl, men er ikke desto mindre helt uundværlig. Læs artikel

Anmeldelse af Louise Brix Jacobsen m. fl. - Fiktionalitet

10-02-2014: Vellykket lærebog gør læseren klogere på den blanding af fortælling og fakta, som har gennemsyret kulturlivet i de senere år. Læs artikel

Anmeldelse af Jakob Levinsen - Børn, skab nyt

22-05-2013: Jakob Levinsen har skrevet en vellykket indføring i operageniets liv og værk. Læs artikel

Anmeldelse: Den østjyske Cézanne

08-04-2013: Kunstbog: Den store retrospektive ARoS-udstilling med Mogens Gissels arbejder følges op af et fornemt bogværk med masser af prøver på hans kunst. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...