Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Niels Kofoed - Karen Blixens.. | bog.guide.dk

Var gaven til kongen et forgiftet kirsebær?

Litteraturforskeren Niels Kofoed har præsteret en bog med tolkende referater af mange af Karen Blixens fortællinger. Som de fleste Blixenforskeres konklusioner vil også hans møde modsigelse.

Litteraturkritik
Niels Kofoed
Karen Blixens fortællekunst

166 sider, 250 kr.

ABC Publishing


B97643370Z.1_20140416173224_000+GI3C3NJ6.1-0.jpg

Litteraturforskeren Niels Kofoed hører til de flittigste i landet. Over 40 bøger har han udgivet, blandt dem både digte og skuespil. Især er det guldaldertraditionen med B.S. Ingemann og H.C. Andersen i centrum, han har samlet sig om og formidlet. Han er født i 1930, blev cand.mag. i 1955 og dr.phil. i 1967 på en afhandling om netop H.C. Andersen. Han har været tilknyttet Odense Universitet og været professor i Seattle, men har dels brugt sine kræfter på forfatterskabet, dels arbejdet som seminarielektor.

Om han – som kollegaen Sven Hakon Rossel – er blevet holdt ude fra universitetsmiljøet af marxisterne, er ikke til at sige. Men man kan have en mistanke, for kvaliteten af hans forskning og lødigheden i hans formidling er upåklagelig.

Underlige udeladelser

Nu, hvor Niels Kofoed nærmer sig midten af 80’erne, udgiver han en bog om ”Karen Blixens fortællekunst”. Skønt sympatisk indstillet over for både forfatteren og hans mange bøger, synes jeg ikke, den er på hans sædvanlige niveau. Og dog kan den være nyttig at have ved hånden – især for læsere på vej ind i Blixens fortællinger.

B97643370Z.1_20140416173224_000+G31C3M6L.1-0.jpg

Kofoed gennemgår alle historierne i ”Syv fantastiske fortællinger” (1935) og 10 af de 11 i ”Vintereventyr” (1942), men springer mærkeligt nok den gådefulde ”En historie om en perle” over. Men den kan man få besked om i Poul Behrendts afhandling i det seneste nummer af tidsskriftet Danske studier.

I gennemgangen af ”Sidste fortællinger” (1957) udelades ”Samtale om natten i København”, og fra ”Skæbneanekdoter” (1958) omtales alene ”Babettes gæstebud”, mens der ikke ytres et ord om ”Efterladte fortællinger” (1975). Til gengæld får ”Den afrikanske farm” (1937) grundig omtale. Hvad årsagen til udeladelserne kan være, er ikke klart. De virker vilkårlige, når nu så mange tekster er medtaget.

Udglattende metode

Kofoeds metode er ganske speciel: Grundigt, nærmest detaljeret refererer han den enkelte historie og lader langsomt en art fortolkning tone frem af referatet. Som altid når nye Blixen-tolkninger præsenteres, vil også hans møde kritik og modsigelse. Jeg er ikke ekspert, men forholder mig skeptisk til flere af konklusionerne, for eksempel på ”Fra det gamle Danmark”, hvor han skriver, at ringen »med den blå sten kan opfattes som en gave fra skæbnen til den uroplagede konge«.

I så fald en gave som et forgiftet kirsebær, hvad Kofoed måske, måske ikke, mener. Men det betyder, at hans fremstilling får tendens til at lægge sig udglattende over brudfladerne i fortællingerne.

Anmeldelse: Ib Bondebjerg: Virkelighedsbilleder

11-02-2012: Ib Bondebjerg har begået en aldeles glimrende, men noget rutinepræget bog om dansk dokumentarfilm. Læs artikel

Anmeldelse: Anne-Marie Mai: Hvor litteraturen finder sted

14-10-2011: Litteraturhistorie: Det sidste bind af Anne-Marie Mais originalt turnerede litteraturhistorie spreder sig for meget og går for lidt i dybden med sin egen grundidé. Læs artikel

Anmeldelse: Sune Auken og Svend Skriver: Det, der forsvinder, tager jeg med

21-08-2011: To litteraturforskere har skrevet grundigt om et fortættet forfatterskab - og gjort det med sans for både nuancer og helhed. Læs artikel

Anmeldelse: Anders Thyrring Andersen: Polspænding

20-01-2011: En glimrende introduktion til Martin A. Hansen og hans forfatterskab. Nye læsere kan snildt begynde her. Læs artikel

Anmeldelse: Peter Stein Larsen: Drømme og dialoger

04-12-2009: Peter Stein Larsen har et fornemt overblik i sin doktordisputats. ”Drømme og dialoger” er dog forbløffende fattig med hensyn til egentlige digtanalyser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...