Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Hugh Johnson og Jancis Robinson -.. | bog.guide.dk

Pragt og sjusk i vinatlas

Glas og ramme: En hæderværdig udgivelse af det klassiske vinatlas skæmmes af fejl, men er ikke desto mindre helt uundværlig.

Fagbog
Hugh Johnson & Jancis Robinson
DEN STORE VINBOG

Lindhardt & Ringhof

400 sider, 500 kr.


Det er opmuntrende i disse nettider, at man har fundet det passende at oversætte det store vinatlas til dansk – også denne syvende reviderede udgave af en bog, hvis første udgave udkom for mere end 40 år siden, helt præcist i 1971! Det borger jo for kvaliteten, så tak for det.

Hvem vi, ud over forlaget, helt præcist har at takke for det, står dog ikke ganske klart; pressemeddelelsen krediterer tre oversættere, bogens kolofon kun én.

Vive la France!

Nuvel, bogens uundværlighed, dens raison d’être i Google-alderen, skyldes ubetinget dens landkort. Ekstremt detaljerede, grundige og samtidig letfattelige. Bogen er vitterlig et atlas, vi kommer vinverdenen rundt, og hvis man har den opfattelse, at netop jorden og geografien er afgørende for vinen, må man klynge sig til dette værk. Tag med Jyllands-Posten på vinsmagning i hele verden

Og den opfattelse har man typisk, hvis man som forfatterne finder det ganske passende at tildele Frankrig 100 sider mod kun 10 sider til Sydamerika.

Sådan må det være, der skal være op og ned i verden, men selv om perspektivet rettelig stadig er den gamle verdens, er det for læseren helt nødvendigt at opgradere til denne syvende udgave, for kortene er udvidet og gennemtænkt både i bredden og detaljen.

B971462250Z.1_20140921180039_000+GMUFR9B6.1-0.jpg

Verden udvides

Vinens verden udvides hele tiden, vore øjne åbner sig for nye verdener, selv Kina er med i denne udgave. Et land som New Zealand betyder mere og mere og er et forjættet land for de mange elskere af pinot noir-druen, der nu er nægtet adgang til Bourgogne grundet de høje priser. Et populært område som Châteauneuf-du-Pape illustreres nu med et detaljeret kort, der viser de betydelige forskelle i jordbunden, der skaber så forskelligartede vine i den meget store appellation. Og Richebourg-marken i Bourgogne illustreres med de forskellige ejere, så man får fornemmelsen af Bourgognes marker som den frimærkesamling, de er.

Det er flot gjort og stramt redigeret, for pladsen er ikke udvidet.

Er kortene gode, er teksten mere tvivlsom.

Jeg nærlæste afsnittet om Rhône iført saftspændt læsebrille, mere som en stikprøve, og det var ikke godt, skæmmet af fejl. Nogle skyldes oversætteren, men adskillige skyldes forfatternes sjusk og manglende sproglige stringens.

Forfatterne Hugh Johnson og Jancis Robinson er utvivlsomt meget, meget vidende og meget erfarne, og de kan desuden trække på en række specialiserede kolleger, men sproget synes sine steder ret leddeløst, hvad der kan skyldes de to forskellige forfattere; den faktaorienterede Robinson og den langt mere romantiske Johnson. Eller måske det faktum, at man i den engelske tradition helst ikke skal fornærme nogen (eller i hvert fald ikke de forkerte) med sådan en bog, og desuden skal stræbe efter at få så megen information som muligt presset ned i hver sætning.

Man studser

Det er forståeligt, alligevel må man studse engang imellem.

For eksempel skriver de (også i den engelske udgave), at Châteauneuf-huset Clos des Papes laver en monocuvée, et udtryk, som man normalt bruger i forbindelse med champagne – og et udtryk, der er så relativt sjældent, at det ikke engang kan slås op i Robinsons eget Oxford Vinleksikon! Forfatterne mener formodentlig, at domainet kun laver én rød og én hvid vin hvert år.

»Langlivet« vin

Oversætteren udnævner en vin til at være »langlivet«, en klodset anglificering, på dansk er man vist snarere længe levende, og i en billedtekst står, at Jérôme Bressy er smidt ud af AOC Rasteau – det er han ikke, han har trukket sig i protest mod nogle regler for tilladte druer.

I en tekst om Saint Joseph tales om de stejle combes (min kursivering). Ordet bruges uden videre forklaring – og nærmest forkert – for det betyder egentlig dal, og i denne korrekte betydning bruges det da også på side 50 (om Bourgogne), hvor det både kursiveres og forklares som en »dalsænkning«.

Man taler om »Guigals omsiggribende kældre«, men det er ikke Guigals kældre, der griber om sig, så meget som firmaets markbesiddelser. Og man diskuterer Guigals modedannende indflydelse i Côte-Rôtie og opremser gode alternativer, herunder Yves Gangloff, men Gangloff bruger betydelig meget fad og er dermed ingen antitese til Guigal, og kan da slet ikke nævnes i samme åndedrag som en producent som Jamet.

Naturvin

Det er selvfølgelig pindehuggeri, men disse mine pedantiske indvendinger skyldes en nærlæsning af kun 11 af 400 sider, så hvis stikprøven er repræsentativ, står det slemt til med præcisionen i værket – der da også rummer mange andre eksempler på sjusk og meget henkastede formuleringer.

Det er klart, at man ikke kan rumme vinens verden i en bog på 400 sider, hvor mere end halvdelen tilmed er kort.

Knivskarp og hyggelig

Alligevel kan man undre sig over, at der under afsnittet om vinfremstilling kun bruges en enkelt sætning på at affeje tidens modebegreb nummer ét, den såkaldte naturvin, der rider vin- og restaurantscenen som en mare – og det i en grad, så det ikke kan ignoreres, men bestemt må diskuteres i en bog som denne.

Det sker ikke, i stedet bruger man plads på et detaljeret skema over serveringstemperatur, der f.eks. anfører, at sydafrikansk pinotage bør serveres én grad varmere end uruguyansk tannat, hvordan man så end er nået frem til det.

Det er i så specifikke, højtidelige formaninger, at man fornemmer det alderstegne i udgivelsen, på én gang knivskarp og en hyggelig hilsen fra en verden af i går.

Og nødvendig på reolen.

Anmeldelse af Jakob Levinsen - Børn, skab nyt

22-05-2013: Jakob Levinsen har skrevet en vellykket indføring i operageniets liv og værk. Læs artikel

Anmeldelse: Den østjyske Cézanne

08-04-2013: Kunstbog: Den store retrospektive ARoS-udstilling med Mogens Gissels arbejder følges op af et fornemt bogværk med masser af prøver på hans kunst. Læs artikel

Anmeldelse af Sven Hakon Rossel - Litteratur på kryds og tværs

19-03-2013: Sven Hakon Rossel har en en stor viden om litteratur – også den nyeste. Læs artikel

Anmeldelse: Thomas Bo Jensen: Inger og Johannes Exner

06-06-2012: Bogen om ægteparret Exner er en rundvisning i en væsentlig del af de seneste 60 års mest nyskabende danske arkitektur. Læs artikel

Anmeldelse: Ib Bondebjerg: Virkelighedsbilleder

11-02-2012: Ib Bondebjerg har begået en aldeles glimrende, men noget rutinepræget bog om dansk dokumentarfilm. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...