Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Euny Hong - The Birth of.. | bog.guide.dk

Gangnam og kreativ økonomi

Mens Kina har brugt sine digitale kræfter på overvågning og kontrol, har Sydkorea skabt et økonomisk mirakel med popmusik og kultur. Fascinerende ny bog om landet, der dansede sig fra tredjeverdens-fattigdom til blød magt og rigdom.

Samfund
EUNY HONG
THE BIRTH OF KOREAN COOL – How One Nation Is Conquering the World Through Pop Culture.

269 sider, 10,49 britiske pund på amazon.co.uk

Simon & Schuster

På engelsk.


B971399153Z.1_20140911174922_000+GI7FJHS2.1-0.jpg

Da fire borgmestre i april sidste år optrådte med den koreanske Gangnam-dans i en video, der skulle markedsføre Sydfyn som turistmål, røg Dansk Folkepartis Europaparlaments-medlem Morten Messerschmidt helt op i det røde felt. Videoen havde såmænd blot kostet omkring en snes tusinde kroner. Men den havde fået EU-tilskud, uha, uha.

Et plat, småtåbeligt og fjollet projekt, lød hans dom. Men de fire borgmestre havde opdaget, hvad han ikke havde. Gangnam er andet og mere end underholdning. Det er udtryk for en vækststrategi, som et økonomisk trængt EU endnu ikke har fået øje på, men som for længst er erkendt af mere visionære politikere. Fra USA's præsident Barack Obama, der som de sydfynske borgmestre dansede Gangnam, om end i private rammer i Det Hvide Hus, til Sydkoreas første kvindelige præsident Park Geun-hye, der har sat det nye begreb ”Kreativ økonomi” på den internationale dagsorden.

Fra hård til blød magt

Geun-hye lancerede begrebet ved sin tiltrædelseshøjtidelighed, hvor Gangnams skaber, rapperen med kunstnernavnet PSY, var hovedperson. Og hun klargjorde det på ASEANS topmøde, på G20-mødet og så sent som i januar dette år på det internationale økonomiske forums møde i Davos, hvor statsledere og verdens industrielle og økonomiske topnavne var til stede:

»”Kreativ økonomi” er en strategi, der sætter turbo på økonomien ved at skabe nye forretningsmuligheder, industrier og arbejdspladser ved at fusionere informations- og kommunikationsteknologiet med kulturen. På et tidspunkt, hvor de gamle regler for økonomisk vækst har nået grænsen og er ude af stand til at klare problemer som høj arbejdsløshed og sociale og økonomiske uligheder.«

”Kreativ økonomi” er den sydkoreanske regerings vækststrategi. Men virker den, og kan sydfynske borgmestre og europaparlaments-politikere bruge den til noget? Eller er det bare underholdende at se politikere vride sig for åben skærm? (Hvor ville vi i øvrigt gerne have set Helle Thorning Schmidt holde sit tilsagn til TV2 om at danse den sydkoreanske dans, men også dette løfte svigtede hun).

Jo, strategien virker. Se blot på den sydkoreanske økonomi, som efter årtiers militærstyre og en asiatisk og verdensøkonomisk krise nu er en af verdens største og mest succesfulde. ”Hallyu”, navnet på den sydkoreanske K-kultur-bølge, der som en tsunami breder sig i underudviklede lande og i Asien, er ideen om at skifte hård militær magt ud med kulturel og blød magt, og det tør siges, at det er ved at lykkes.

Regeringens edderkoppespind

Så sent som i 1980’erne, da Sydkorea haltede langt efter, og man under en tur i trafikken i downtown Seoul kæmpede mod overlæssede cykler, der bragte varer fra de berygtede ”sweatshops” til distributørerne, besluttede regeringen at skifte den analoge teknologi ud med den digitale.

Hele nationen blev som i et edderkoppespind vævet ind i et digitalt bredbånd. De store industrielle konglomerater, chaebol’erne, begyndte at udvikle digitale varer, for eksempel Samsungs smartphones, og regeringen investerede milliarder af dollars i at støtte kulturelle formål og pop- og underholdningsindustrien.

Det var, som den amerikansk-koreanske journalist Euny Hong skriver i sin nye bog ”The Birth of Korean Cool”, et fuldtonet amfibieangreb. Og angrebet virkede, for i asiatiske lande, hvor fremmede aggressorer ofte har hærget, er pop-kulturen unægtelig mere spiselig end rå magt.

PSY, manden bag Gangnam, var ikke oprindeligt en del af startegien. Men det blev han med mere end 2 milliarder hits på YouTube (!), hvor han ironiserede over de nyrige i Seouls velhaverkvarter Gangnam.

Teksten gik nok hen over hovedet på især et vestligt publikum, men musikken og dansen virkede. Og hvorfor ikke bruge ideen, som de sydfynske borgmestre gjorde. Kan man sælge Sydkorea med popkultur, så hvorfor ikke Sydfyn? Eller Europa, for den sags skyld? Er du der, Morten Messerschmidt? Her er en bog, som du bør læse.

En dristig beslutning

Euny Hong har med udgangspunkt i sin amerikanske opvækst og familiens flytning til Sydkorea i 1985, da hun var 12 år, skrevet en fremragende og underholdende bog om det sydkoreanske økonomiske mirakel, der i skyggen af Kinas økonomiske præstation er gået ret upåagtet hen. Men Sydkorea har gjort det mindst lige så godt og utvivlsomt mere fremsynet, medens Kina har brugt mange af sine digitale kræfter på at kontrollere sine problemer.

Bogen giver i en cocktail af personlige oplevelser og konkrete informationer en forklaring på, hvordan Sydkorea er blevet Asiens trendsætter. En fascinerende beretning om en nation, som har løftet sig fra tredieverdens-fattigdom til en økonomisk og kulturel succes. Selv Japan bruger nu den koreanske model som inspiration i et 500 millioner dollars-projekt, der har fået navnet ”Cool Japan.”

Sydkorea traf i konsekvens af krisen en række stærke og dristige beslutninger. Dets informationsteknologi og kultur smeltede sammen i et langsigtet projekt, der skulle trække nationen op af et stort, sort hul. Det er lykkedes, og inspirationen til, hvordan det kan lade sig gøre, ligger frit tilgængeligt i denne bog, som i sig selv er en trendsætter.

Her er for kun 100 kr. plus beskedne forsendelsesomkostninger fra England en god gang stærkt opkvikkende koreansk kimchi, den tungeraspende koreanske nationalspise, til europæiske politikere, som tror, at man kan spare sig til fremgang i økonomi og arbejdspladser.

Anmeldelse: Merete Bøge Pedersen: Prostitutionen og Grundloven

08-02-2007: Hvad har prostitution og Grundloven med hinanden at gøre? En hel del ifølge en ny bog baseret på en ph.d.-afhandling. Læs artikel

Anmeldelse af Adam Smith - Teorien om de moralske følelser

18-10-2014: Adam Smiths første og temmelig oversete hovedværk foreligger nu på dansk. Læs artikel

Anmeldelse af Platon - Bind V. Samlede værker i ny oversættelse

19-02-2014: Filosofi: Bind 5 af Platons samlede værker egner sig fortrinligt til en debat om samfund og politik, også selv om han tog fejl. Læs artikel

Anmeldelse af Karsten R.S. Ifversen & Jens M. Lindhe - Generøs by. Københavns nye arkitektur

10-01-2014: Kritikeren Karsten Ifversen og fotografen Jens M. Lindhe bedømmer det nye København i en bog, der er flot, velskrevet og forudsigelig. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Peter Christensen - Grundloven – atten fortællinger

26-10-2013: Hverken den personlige frihed eller den private ejendomsret er så ukrænkelige, som vi går og tror. Jens Peter Christensen fortæller vidende og engageret om den danske grundlov, som han trods alt er ganske glad for. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...