Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af W.G. Sebald - Luftkrig og litteratur | bog.guide.dk

Helvede fra oven

W.G. Sebalds efterladte kritik af tyske fortrængninger af luftangrebene på de tyske byer under Anden Verdenskrig udkommer på dansk.

Essay
W.G. Sebald
Luftkrig og litteratur

156 side, 225 kr.

Tiderne Skifter


B971127053Z.1_20140723202435_000+GHSEHDA8.1-0.jpg

W.G. Sebald var en tysk forfatter i Nobelklassen, som døde af en aneurisme i 2001, 57 år gammel.

Han tilbragte det meste af sit voksenliv i England, hvor han var lærer ved University of East Anglia og publicerede sine bøger, skrevet på tysk, oversat til engelsk.

Hans mest kendte roman var den sidste, ”Austerlitz”, som blandt andet blev berømt for at rumme en sætning, der er syv og en halv sider lang. Helt så galt går det ikke i dette yderst læseværdige essay.

Fortrængt bombardement

Sebald kredsede i sit forfatterskab om temaerne erindring, forglemmelse og fortrængning. Også i denne bog, som fokuserer på de allieredes brandbombardement af tyske byer under Anden Verdenskrig, og særligt på, hvorfor denne side af krigen blev fortrængt.

600.000 civile tyskere fandt døden i disse massakrer. 7,5 millioner blev hjemløse. Alene Royal Air Force foretog 400.000 flyvninger ind over 131 tyske byer, hvorunder de lod over en million tons bomber falde.

Hvorfor, spørger W.G. Sebald, optræder denne uhyggelige historie stort set ikke i den samtidige tyske litteratur?

Luftkrigen må have været uhyre synlig i sine konsekvenser, og der må have været et enormt, udækket behov i kulturen for at få tabene og elendigheden bearbejdet.

Tavsheden var larmende. Heinrich Böll skrev ganske vist en bog om den i slutningen af 1940’erne, men hans forlag – og han selv – anså det for uhensigtsmæssigt at udgive den, så den kom først i 1992. Hans Erich Nossack, som fra omegnen overværede Hamborgs brand efter Operation Gomorrha den 28. juli 1943, skrev om det i ”Der Untergang” i 1948, uden at det vakte opsigt.

Når forfattere endelig skrev om luftkrigen, mener Sebald, blev det på en sært forskruet og abstrakt ”mytisk” måde.

Vigtig bevidstløshed

Forklaringen på fortrængningen er ifølge Sebald alt det, som luftkrigen måtte afvejes i forhold til: nazismen, de tyske aggressioner i krigen, Holocaust – kort sagt: alt utysket. Det gjorde det moralsk vanskeligt at forholde sig til luftkrigen isoleret.

Desuden var Tyskland allerede fra Stunde Null på vej et andet sted hen. Wirtschaftswunderet ventede, og heller ikke i den sammenhæng passede luftkrigen ind. Sebald citerer Hans Magnus Enzensberger for at sige, at man slet ikke forstår tyskernes gådefulde energi i efterkrigstiden, hvis man ikke samtidig accepterer, at de havde ophøjet deres defekt til en dyd: Bevidstløsheden var betingelsen for deres succes!

Måske holder den forklaring stadigvæk.

Anmeldelse: W.G. Sebald: Saturns ringe (Die Ringe des Saturn)

07-10-2011: Den tysk-engelske forfatter W.G. Sebald vandrede i 1992 af sted langs Suffolks øde kyst. Men når han senere fortalte om den, kom det til at handle om meget andet og ikke mindst om ham selv. Læs artikel

Anmeldelse af Klaus Rifbjerg - Blandede bolsjer

02-07-2014: Klaus Rifbjergs nye essaysamling er vitaminrige tekster til eftertanken. Læs artikel

Anmeldelse af Der Kieler Frieden 1814, The Peace of Kiel, Kielfreden

03-05-2014: Historie: Flot essaysamling om Danmark og Norge efter Kielerfreden i 1814. Læs artikel

Anmeldelse: W.G. Sebald: Højde. Skræk

28-03-2012: Den tyske forfatter W.G. Sebalds første større prosaværk ”Højde. Skræk.” er en svimlende kalejdoskopisk rejse igennem udvalgte dele af europæisk kulturhistorie. Læs artikel

Anmeldelse: Jens-Martin Eriksen: Fra skorpionernes verden

19-12-2011: Jens-Martin Eriksen er på jagt efter en forklaring på det onde på Balkan.Han finder mange svar, men ingen forklaring. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...