Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Neal Ashley Conrad Thing: Nordens.. | bog.guide.dk

Anmeldelse: Neal Ashley Conrad Thing: Nordens fyrste

Den svenske digter Gunnar Ekelöf belyses fra mange sider i en bog på 445 sider.

Samtalebog

Neal Ashley Conrad Thing:

Nordens fyrste

Fire essays og 16 samtaler om Gunnar Ekelöfs værk og betydning

445 sider, 358 kr.

Multivers Academic

Danskeren Neal Ashley Conrad, der arbejder på Lunds Universitet, har begået en tyksak af en samtalebog om den svenske digter Gunnar Ekelöf.

En af stemmerne tilhører skuespilleren Marika Lagercrantz (herhjemme mest kendt for sin rolle i Bo Widerbergs charmerende ”Lærerinden”), i hvis hjem digteren kom regelmæssigt, og hun fortæller om, hvordan et barn har svært ved at forstå og se, hvordan alkoholisme slår igennem.

Med mild distance pointerer hun, hvordan hun som barn af en berømt svensk kritiker (Olof Lagercrantz) havde svært ved at greje, når folk snakkede om kunst, for »så fik de sådan et helligt blik i ansigtet, og så gik det slet ikke at tale med dem mere.«

Høj kvalitet

Marika Lagercrantz er nok en atypisk repræsentant for Conrads bog. Men at hun er med, viser, at der også er tænkt på den jordnære side af Gunnar Ekelöf, så interviewsamlingen ikke kun rummer hellige blikke på en beåndet digterfyrste. Der er mange vidnesbyrd om, hvor enestående Ekelöf var - og det er svært at være uenig.

Det er også en høj kvalitet, at samlingen har så mange vinkler; fra billedkunstneren Knud Odde, kolleger som Ib Michael til svenske specialister som Anders Mortensen og Anders Olsson og danskeren Torben Brostrøm. Dertil kommer, at redaktøren, som titlen angiver, har forfattet nogle essays, som sætter digteren i relief.

Ikke for begyndere

En af overskrifterne lyder ”Gunnar Ekelöf i multikulturelt og internordisk perspektiv”, og den angiver den overordnede tolkning som bærer hele affæren.

Som forfatter er det ret så irriterende, når kritikeren siger, hvilken bog man i stedet burde have skrevet frem for at rose den, man har skrevet. Det sidste har jeg allerede gjort, og jeg vil ikke sige, at Conrad skulle have skrevet en anden bog med andre medvirkende. Men jeg savner artikler og vidnesbyrd, der fører bevis for, hvordan Ekelöf er så suveræn en digter.

Den præmis tages for givet, og så går det derudad. Ergo er ”Nordens fyrste” ikke en bog for begyndere eller for læsere, der vil overbevises. Det er en bog for de i forvejen overbeviste.

Anmeldelse af Klaus Rothstein - Ord og handling

02-09-2013: Klaus Rothstein rammer plet med sine underholdende beretninger om oversete forfattere. Læs artikel

Anmeldelse af Asger Schnack - Dan Turéll var vild med Clifford Brown

18-10-2014: Asger Schnack hylder sine forbilleder. I den grad. Læs artikel

Anmeldelse af Henrik Wivel - Skyggeliv. En lille bog om det underfulde

27-09-2014: I en samling velfunderede og poetiske essays demonstrer Henrik Wivel, hvordan kunst og eksistens er tæt forbundne. Læs artikel

Anmeldelse af Karl Ove Knausgård - Sjælens Amerika

11-06-2014: Karl Ove Knausgårds gode essays påkalder sig især interesse som kommentarer til og udvidelser af ”Min kamp”. Læs artikel

Anmeldelse af Leonard Engel - New Essays om Clint Eastwood

20-06-2013: Ny essaysamling om Clint Eastwoods karriere er obligatorisk pensum for filminteresserede. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...