Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Karl Ove Knausgård - Sjælens Amerika | bog.guide.dk

Et enormt jeg – med tre forfattere?

Karl Ove Knausgårds gode essays påkalder sig især interesse som kommentarer til og udvidelser af ”Min kamp”.

Essays
Karl Ove Knausgård
SJÆLENS AMERIKA

På dansk ved Charlotte Jørgensen

416 sider, 299,95 kr.

Lindhardt og Ringhof


B97892446Z.1_20140610194750_000+GPLDISLH.1-0.jpg

Læsere af Knausgårds ”Min kamp 1-6” vil vide, at den store roman har tre hovedspor: Genfortælling af Knausgårds barndom og ungdom, indblik i og refleksioner fra hans voksne liv som forfatter, mand og familiefar samt kortere eller længere essayagtige passager – hvoraf de mange hundrede sider i bind 6 om Hitlers ungdom og nazismens væsen er det længste.

Dynamikken mellem de tre ret forskellige roman-gear er noget af det, der gør ”Min kamp” så fascinerende – og det er også derfor bind 1, 2 og 6 er de bedste.

Symbiotiske relationer

”Sjælens Amerika” er en samling af Knausgård-essays fra perioden 1996-2013, og han er bestemt en god essayist, skriver klogt om landskaber, litterære forbilleder eller den samtidskunst, der fylder så lidt i ”Min kamp”. Men i hvert fald for denne læser er det indlysende, at disse tekster er bedst, når de knytter an til det store selvbiografiske romanværk. Det kan være den knugende opkast-scene, der indleder samlingen, strøtanker fra samlivet med konen, Linda, eller, og ikke mindst, det afsluttende essay, der dels handler om litteraturens væsen, dels om redaktørens rolle i litteraturens væsen.

Det, der optog mig sådan i ”Derud hvor fortællingen ikke når”, var ikke så meget de generelle overvejelser i sig selv, men disses konkrete forbindelse med den rolle, Knausgårds redaktør og hans nærmeste ven har haft i skabelsen af ”Min kamp”. Romanen fremstår jo som et selvbiografisk monstrum, fuld af mig,mig,mig, men som dens forfatter her beskriver tilblivelsen, er den opstået i noget nær symbiotiske relationer med de to makkere.

Ud i det enestående?

Hele samlingens afsluttende pointe: At det er litteraturens opgave »at gå derud hvor fortællingen ikke når«, altså ud i det enestående, endnu ikke formede, tilskrives således redaktøren. Det fremgår også, at Knausgård har læst ikke bare nogle af, men alle de 3.500 sider af ”Min kamp” op for vennen – i telefonen på daglig basis.

Som enhver teenagetøs er denne på mange måder kulturkonservative romanforfatter helt afhængig af sin mobil og sit netværk, og hans store værk med dens gennemgående insisteren på den egne personligheds stemme og det enestående, udspringer af to dialogiske relationer – næsten som om dette den nordiske samtidslitteraturs mest monumentale JEG har ikke en, men tre forfattere. Det går jeg og grunder lidt over – og kan imens anbefale også denne udgivelse fra Knausgårds hånd.

Anmeldelse af Henrik Wivel - Skyggeliv. En lille bog om det underfulde

27-09-2014: I en samling velfunderede og poetiske essays demonstrer Henrik Wivel, hvordan kunst og eksistens er tæt forbundne. Læs artikel

Anmeldelse: Hans Magnus Enzensberger: Om litteratur

21-08-2012: 14 veloplagte essays om litteratur af en af Tysklands skarpeste hjerner, Hans Magnus Enzensberger. Læs artikel

Anmeldelse: Ib Michael: Hjertets hemmeligheder

21-04-2012: Ib Michaels nye bog rummer flere genrer, bl.a. noveller, essays og et digt. Læs artikel

Anmeldelse af Asger Schnack - Dan Turéll var vild med Clifford Brown

18-10-2014: Asger Schnack hylder sine forbilleder. I den grad. Læs artikel

Anmeldelse af Suzanne Brøgger - Apologi

24-09-2014: Suzanne Brøgger er i hopla som provokatør. Hendes nye, lille pamflet er veloplagt, åndselitær og anfægtende. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...