Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Henrik Wivel - Skyggeliv. En lille.. | bog.guide.dk

Dvælende lysvandring i kunstens landskaber

I en samling velfunderede og poetiske essays demonstrer Henrik Wivel, hvordan kunst og eksistens er tæt forbundne.

Essays
Henrik Wivel
SKYGGELIV – EN LILLE BOG OM DET UNDERFULDE

116 sider, 199,95 kr.

Kristeligt Dagblads Forlag


B971483056Z.1_20140925162855_000+GADFU4VQ.1-0.jpg

»Kunst er dybt afhængig af sin egen skygge, nærer den og lever af den i en intrikat pagt. Men i de bedste øjeblikke kan kunsten illuminere mørket og give skyggen et omrids af lys,« skriver forfatter og kulturskribent Henrik Wivel i forordet til sin nye essaysamling.

Den koncise, håbefulde sætning kunne være begyndelsen på en prædiken over Johannesprologens ord om »lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke«, men Henrik Wivel er ikke præst. Hans anliggende er ikke at forkynde, men at skrive om skyggens brug og betydning i en række litterære og kunstneriske storværker. At der dér kan ligge en slags forkyndelse, som han med sin veludviklede sans for nuancer og dybder har øje for, er blot en ekstra gevinst.

Allerede undertitlens begreb ”det underfulde” forudgriber, at den lille bog med det eksklusive udseende indeholder mere og andet end formelle skildringer af det synlige og konkrete.

Det indtryk bekræftes af gennemgangen af H.C. Andersens ”Skyggen”, Maurice Denises ”Maria med Kristusbarnet og den lille Johannes” og Paul Klees ”Angelus Novus” for blot at nævne nogle af verdenshistoriens mange berømte navne, der tages under lydhør behandling.

Den kristne arvs betydning

Der løber gennem alle samfund til alle tider en strøm af fælles arv, tradition og kultur, som forbinder det individuelle med det kollektive. Ingen kan tænke sig fuldstændig ud af dette forud givne, som øver sin umærkelige indflydelse på enhver. Kristendommen er en del af den arv, og det er Henrik Wivel, dannet som han er, helt bevidst om.

I overvejelserne over Caravaggios maleri ”Jesus i Getsemane” fra 1602 tager han helt naturligt udgangspunkt i evangelierne og viser, hvordan den italienske maler formår at omsætte kernen i skærtorsdagsbegivenheden til et sitrende intenst maleri. Kapitlet afsluttes med følgende åndfulde udlægning :

»Jesus beder, selv i dette øjeblik, for dem, som ikke ved bedre. Han skaber en udfrielse for dem, som går for vidt. Det er det, Caravaggio vil have os til at se.«

Fornemt og storsindet

Når sammenhængen er indlysende, trækker Henrik Wivel linjerne op mellem det bibelske forlæg og det kunstneriske resultat, men det er først og fremmest skyggemetaforikken, han forfølger.

Skyggen kan skabe skarpe konturer omkring lyset, og skyggen kan formørke det, og Henrik Wivel formidler fornemt og storsindet, hvordan den kamp afbildes i kunsten og findes i livet.

”Skyggeliv – En lille bog om det underfulde” er en meget yndefuld, dvælende lystvandring i det frodige grænseland mellem nøgtern betragtning og eksistentiel rørelse.

Anmeldelse af Karl Ove Knausgård - Sjælens Amerika

11-06-2014: Karl Ove Knausgårds gode essays påkalder sig især interesse som kommentarer til og udvidelser af ”Min kamp”. Læs artikel

Anmeldelse: Hans Magnus Enzensberger: Om litteratur

21-08-2012: 14 veloplagte essays om litteratur af en af Tysklands skarpeste hjerner, Hans Magnus Enzensberger. Læs artikel

Anmeldelse: Ib Michael: Hjertets hemmeligheder

21-04-2012: Ib Michaels nye bog rummer flere genrer, bl.a. noveller, essays og et digt. Læs artikel

Anmeldelse af Asger Schnack - Dan Turéll var vild med Clifford Brown

18-10-2014: Asger Schnack hylder sine forbilleder. I den grad. Læs artikel

Anmeldelse af Suzanne Brøgger - Apologi

24-09-2014: Suzanne Brøgger er i hopla som provokatør. Hendes nye, lille pamflet er veloplagt, åndselitær og anfægtende. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...