Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Alain Badiou: Etikken | bog.guide.dk

Alain Badiou: Etikken

Selvom den franske filosof Alain Badiou har forskruede meninger, er det til tider en tankevækkende bog.

Alain Badiou:

ETIKKEN

Et essay om erkendelsen af

det onde

Oversat fra fransk Holger R. Lauritsen og med et efterskrift af Brian Benjamin Hansen.

127 sider, 149 kr.

Serien Radikalfilosofi. Forlaget Philosophia, Aarhus Universitet

Er udkommet


Alain Badiou er en kontroversiel fransk filosof. Han dyrkes i Danmark af folk med tilknytning til Modkraft og Enhedslisten. Det viser, at marxismen trives fint på vore højere læreanstalter. Det er jo ganske sjovt, at Aarhus Universitet er med til at lægge navn - og penge? - til en udgivelse af en filosof, der ligger til venstre for Enhedslisten.

Det er Alain Badious ”Etikken”, der er kommet på dansk. Og selvom Badiou har forskruede meninger, er det til tider en tankevækkende bog. Han skrev den, fordi han var dødtræt af hele den etikbølge, der hærgede i 1990'erne, og af den flom af ord om den anden, respekt for forskellighed, multikulturalisme og menneskerettigheder. Badiou har kun foragt til overs for den slags. Vor snak om etik er den rene nihilisme, siger han. Ja, det er sandt. Venstrefløjen kan også kritisere den slags. Søren Krarup ville elske dele af denne bog, men ikke dens opbyggelige del. Det er da fint at få argumenter for, at dem på Institut for Menneskerettigheder er nihilister.

Den indeholder altså en herlig kritik af etikken og multikulturalismen, men dens løsninger er vanvittige. Badiou har skrevet et forord specielt til den danske udgave. Han meddeler, at han er glad for, at der er et arbejdermuseum i Danmark, og han mener, at der er reaktive dæmoner hos os. Hvor mon han har fået den opfattelse?

Det Gode og det Onde


Hvad er så det Onde? Det er det vestlige demokrati, mens det Gode og det Sande er modstanden udført i situationen af det ”kollektive subjekt”. På den måde er demonstrationerne for Ungdomshuset sikkert et udtryk for det Gode. Ak ja. De er måske endda inspireret af Badiou. Badiou spørger videre om mennesket findes, for de franske poststrukturalister sagde, mennesket var dødt. Deri er Badiou på en måde enig. Og han spørger om den Anden findes og svarer nej.

Mennesket er heller ikke et levende dyr, men udødeligt. Ja, det lyder religiøst, og er det på en måde også. Han er alt andet end relativist.

Ikke langt fra Løgstrup


Hvor besynderligt det end måtte lyde, så er hans etik ikke så langt fra K.E. Løgstrups. Hos dem begge er Kant skurken. Dog tolker Badiou en situation med matematiske begreber.

Der er tale om en situationens etik uden almene regler. For sandheden opstår altid som en begivenhed i en undtagelsessituation, og den bliver sand, hvis et subjekt er tro mod den. Sandheden er dermed næsten, hvad Løgstrup kaldte et singulært universale. Eksempler på begivenheder er Haydns opfindelse af klassisk musik. (Opfandt han den?). En forelskelse. Kulturrevolutionen i Kina - men kun i begyndelsen? Jo, Badiou er endnu maoist. Hvad disse forskellige begivenheder har med hinanden at gøre, må stå hen i det uvisse.

Der står på bagsiden, at bogen er et debatindlæg, et filosofisk hovedværk, og at bogen er letlæst. Det er falsk reklame. Hans kritik er letlæst og befriende, men hans ide om sandheden og det Gode er uhyggelig, obskur og totalitær.

kultur@jp.dk

Anmeldelse: Født og forbliver lige og frie? Om diskrimination og etik

19-07-2007: En række danske mænd gør et godt forsøg på at nuancere begrebet diskrimination. Og de gør ikke noget stort nummer ud af, at de er filosoffer. Læs artikel

Anmeldelse: Slavoj Zizek: Vold

09-09-2008: Er man nysgerrig efter, hvor afsporet det faktisk kan lade sig gøre at tænke, så er Slavoj Zizek et bekendtskab værd. Læs artikel

Anmeldelse af Lars Bo Bojesen - Tilblivelsen af myndighed. 5 Essays om etik og pædagogik

08-11-2014: ... Men fem essays om etik og pædagogik viser, hvordan hovedet måske kan sættes på igen. Læs artikel

Anmeldelse af Marilynne Robinson - Da jeg var barn, læste jeg bøger

29-06-2014: Essays: ”Gilead”-forfatteren Marilynne Robinson kritiserer klogt den politiske økonomi og moderne teologer og fremhæver medmenneskelige holdninger som generøsitet og hensynsfuldhed. Læs artikel

Anmeldelse af Per Aage Brandt - digte og essays

04-03-2014: Per Aage Brandt vil dupere sin læser. Men hans retorik er ulidelig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...