Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Torben Brostrøm: VENTETID. OM IKKE AT DØ | bog.guide.dk

Torben Brostrøm: VENTETID. OM IKKE AT DØ

En dannet mands meditationer fra en udsat position en nær-erindring fra et samtaleværelse.

Torben Brostrøm: VENTETID. OM IKKE AT DØ
En nær-erindring
124 sider, 149 kr.
Gyldendal
Er udkommet

En fortælling, mundtlig eller skriftlig, er i princippet en slags formynderi. Fortælleren har en viden om det fortaltes forløb, som han eller hun så efter forgodtbefindende og genrekrav lader dryppe på siderne, hvor læseren så kan lappe dryppene i sig, indtil sulten efter at kende slutningen ved vejs ende er stillet.

Kritikeren Torben Brostrøms Ventetid. Om ikke at dø er ikke just en thriller, men faktisk er hans lille og lavmælte nær-erindring konstrueret som en regulær cliffhanger.

Han fortæller i begyndelsen af den lille selvbiografiske tekst, at han i foråret 2006 fik konstateret noget kræftagtigt noget på den ene lunge. Sommeren gik med uvished, ventetid, indtil han tre måneder senere fik endelig besked.

Denne uvished har han gentaget i sin litterære rekonstruktion af forløbet, sådan at læseren på sin vis gentager det ophold i ventetiden, som Brostrøm selv var udsat for i virkeligheden.

Respekt for forfatteren

Bogen synes at pege på, at hele livet er en venten på den dag, da de rigtigt dårlige nyheder indfinder sig, uanset om man så i konkrete situationer bliver foreløbig frikendt eller ej.

I forhold til dig, min læser, er jeg nu fortæller af Brostrøms fortælling. Almindelig menneskelig anstændighed kræver vel, at jeg nu fortæller, hvad den store gamle kritiker fik at vide i samtaleværelset på Bispebjerg.

Omvendt er litteraturen, fiktiv eller selvbiografisk, jo ikke nødvendigvis hverken menneskelig eller anstændig. Den er kunst, altså kunstig, en lystfyldt og/eller rasende skabelse af den orden, som virkeligheden ikke besidder.

Da jeg ikke selv kender Brostrøm, vil jeg ikke respektere moralen, hans menneskelighed eller læserens medfølende nysgerrighed, men derimod forfatterens arbejde med at kunstiggøre sit højest reelle ophold i ventetiden til en bog. Min pen er således lukket med syv segl.

Ligesom Brostrøms øvrige erindringsarbejde består Ventetid for det første af ikke-udkrængende, men distinkte beskrivelser hjemme fra privaten, for det andet af diskrete positioneringsbestræbelser i forhold til fortidige og nutidige frontsystemer inden for kulturlivet.

Fra kirkeligt til virkeligt

Men først og sidst er det selvsagt meditationer over livet og dets ophør ved hjælp af litteratur og (især) musik, der fylder den lærde mands nærerindringer. Brostrøm bikser således lidt med det faktum, at en stor del af den store kunst om de store spørgsmål hører hjemme i et religiøst rum, han som kulturradikal humanist ikke gerne vil opholde sig i.

Formlen bliver så denne her:

»Mødet med den humanistiske tradition, der er omtrent så gammel som reformationen, måtte for mit vedkommende anfægte barndommens kristne univers og flytte mig fra det kirkelige til det virkelige, hvorved tekster kunne læses på en ny måde.«

En anden version:

»Er jeg ikke kirkegænger i troens betydning, finder jeg det dog fornuftigt at opretholde kirken som kulturinstitution.«

Den køber jeg ikke, selv om den med »fra det kirkelige til det virkelige« er noget så smart. Og jeg mener faktisk, at bogen mellem linjerne fortæller om begrænsningen i en sådan kulturel genformulering af religionen.

Denne og andre uenigheder til trods kan jeg nok anbefale bogen som en dannet mands stilfærdige og stålsat usentimentale meditationer over det mindste og det største mens han hænger der ud over klippen.

kultur@jp.dk

Anmeldelse af Joen Bille - Villa Ibsen. Min mormors hus

23-04-2014: Skuespilleren Joen Bille fortæller muntert om sine dramatiske familieforhold, der indbefatter både Ibsen og Bjørnson. Læs artikel

Anmeldelse af Morten Grunwald - Min tid i gule sokker

23-11-2013: Ny bog om Morten Grunwald og Olsen-banden har nydelige billeder og beskeden tekst. Læs artikel

Anmeldelse af Ernest Hemingway - Der er ingen ende på Paris

22-06-2013: Erindringsskitser: Fra dur til mol og mere skitsepræget. Hemingways barnebarn har udgivet bedstefaderens pariserbog i en ny udgave. Læs artikel

Anmeldelse: Dan Fante: Fante - En Familiehistorie om at skrive, drikke og overleve

04-05-2012: Forfatteren Dan Fantes bog om sin far, John Fante, er en forstemmende afsløring af fortrængte følelser. Hans ros af faderen klinger hult på en baggrund af mindreværd. Læs artikel

Anmeldelse: Niels Christensen: Montmartre i Nørregade

07-11-2010: Veloplagt erindringsbog fra én af hovedpersonerne i det forrige Jazzhus Montmartre. Det var i høj grad herfra, at København kom videre som kulturby. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...