Find mere om:
Nyhed: Dødsdømt forfatter om sine år i skjul | bog.guide.dk

Nyhed: Dødsdømt forfatter om sine år i skjul

Hvordan er det, at leve sit liv med en dødsdom hængende over hovedet? Det kan Rushdie tale med om.

I 1988 blev der af det daværende iranske præstestyre udstedte en fatwa – en dødsdom – over den britisk/pakistanske forfatter Salman Rushdie.

Den har han måttet leve med siden.

Den var ophævet i en kortere periode, men genfremsat. I dag bor han i USA og er bevogtet døgnet rundt.

Fatwaen blev udstedt efter at han udgav ”De Sataniske Vers”, der blandt andet rummer en drømmescene, hvor det antydes, at nogle af versene i koranen er skrevet af Satan.

Blasfemi, mente den daværende iranske leder Ayatollah Khomeini.

Den 63-årige forfatter er nu gået i gang med at skrive sine erindringer om årene under jorden.

Fokus på den menneskelige fortælling

Han forklarer, at fatwaen vil være en del af det overordnede tema, men at bogens styrke vil være den menneskelige fortælling.

"Den handler om, hvordan det er, ikke bare for mig, men for mine børn, de mennesker der var tæt på mig og min mor," siger Salman Rushdie til Reuters.

Indtil videre har han skrevet omkring 100 sider af bogen, og han regner med, at den vil være færdig i slutningen af 2011.

Klar til at skrive om den svære tid

Salman Rushdie mener, at de år, han har levet i skjul, har efterladt et tomrum i hans fortælling, som han nu er klar til at udfylde.

"Der har været et slags informations-vakuum, som har givet folk lov til at spekulere. Og det har været en lille smule frustrerende," siger han.

Og tilføjer, at det først er nu, at han føler sig klar til at konfrontere den svære periode i sit liv.

På trods af fatwaen og sit liv under jorden har Salman Rushdie optrådt flittigt i medierne som en stærk fortaler for ytringsfriheden.

Børnebog og film

Det er ikke kun erindringsbogen, der for tiden fylder Salman Rushdies tid.

Han har netop udgivet en børnebog, der hedder "Luka and the fire of life," som han har skrevet til sin yngste søn Milan på 13 år.

Historien følger drengen Luka på en farlig rejse ind i en magisk verden, hvor han må stjæle livets ild for at forhindre, at hans far forsvinder.

Derudover er Salman Rushdie ved at afslutte manuskriptet til en film, som skal laves ud fra hans roman "Midnatsbørn" fra 1981.

Anmeldelse: Nye romaner fra de store

07-02-2008: 2008 byder på romaner og erindringer fra en stribe af store internationale navne. Læs artikel

Anmeldelse af Joen Bille - Villa Ibsen. Min mormors hus

23-04-2014: Skuespilleren Joen Bille fortæller muntert om sine dramatiske familieforhold, der indbefatter både Ibsen og Bjørnson. Læs artikel

Anmeldelse: Leif GW Persson: Gustavs knægt

17-05-2012: Selvbiografi: Leif GW Perssons selvbiografi er en meget personlig beretning, men også fortællingen om det Sverige, der tog patent på velfærdsstaten. Læs artikel

Anmeldelse: Dan Fante: Fante - En Familiehistorie om at skrive, drikke og overleve

04-05-2012: Forfatteren Dan Fantes bog om sin far, John Fante, er en forstemmende afsløring af fortrængte følelser. Hans ros af faderen klinger hult på en baggrund af mindreværd. Læs artikel

Anmeldelse: Torgny Lindgren: Erindringer

24-09-2011: At skrive sine erindringer generer tydeligvis forfatteren Torgny Lindgren. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...