Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Phyllis Chesler - An American.. | bog.guide.dk

Fra frihed til fangenskab i Kabul

En 18-årig jødisk-amerikansk pige fra Brooklyn blev glødende forelsket i en glamourøs, afghansk mand. Hvad der siden skete, oprulles i et medrivende memoir.

Erindringer
Phyllis Chesler
AN AMERICAN BRIDE IN KABUL. A Memoir.

236 sider, $17.59

Palgrave Macmillan

Kan rekvireres via Amazon


B97986565Z.1_20140624190827_000+GV8DUTH6.1-0.jpg

De fleste kender navnet Betty Mahmoody. Forfatteren til bestselleren ”Ikke uden min datter”, der skildrer, hvordan en familieferie i det præstestyrede Iran viser sig at dække over den iranskfødte ægtemands planer om at bosætte sig fast i Teheran. Her bliver Betty og datteren Mahtob holdt fanget af hans familie de næste 18 måneder, før det lykkes mor og datter at flygte over bjergene til Tyrkiet.

Men næppe mange har hørt om den amerikanske psykolog og feminist Phyllis Chesler (født 1940), der ellers har haft en tilsvarende oplevelse i den afghanske hovedstad Kabul: en elsket ægtemand, der nærmest natten over skifter fra at være en tilsyneladende helt vestliggjort partner, forankret i forestillinger om individets frihed og kønnenes ligestilling, til en mand, for hvem klantraditioner overtrumfer alt.

Den nygifte Phyllis tror, at hun skal møde sin mands familie i Kabul, før de skal videre på bryllupsrejsen. I stedet bliver hun familiens ejendom uden muligheder for at undslippe, da hun ved ankomsten til Kabul i 1961 bliver frataget sit amerikanske pas.

Den magtfulde svigerfar, familiens overhoved, viser sig i øvrigt at have tre hustruer og 21 børn.

Phyllis isoleres inden for hjemmets mure, hvor svigermoren forsøger at presse den jødiske pige til at konvertere til islam, og manden prøver at gøre hende gravid for dermed at binde hende bestandigt til Afghanistan.

Flugten fra haremet

Erindringsbogen er bygget på dagbogsoptegnelser, brevkorrespondancer, konstruerede dialoger og omfattende forskning i afghansk historie og islam.

Bibliografien fylder otte sider. Genreblandingen fungerer fint, fordi forfatteren er en ferm skribent, der mestrer de litterære virkemidler.

Den første sætning i bogen slår straks kloen i:

»Engang har jeg levet i et harem i Afghanistan.«

Historien er dramatisk og medrivende. Det lykkes altså forfatteren at slippe ud af Afghanistan, men jeg skal ikke her afsløre hvordan.

”En amerikansk brud i Kabul” er ikke oversat til dansk, men det bør den blive. I det hele taget fortjener Phyllis Cheslers forfatterskab at blive kendt af et bredere publikum, fordi hun som en af de ganske få feminister indefra har oplevet den islamiske verdens kønsapartheid.

Erfaringer, som hun har trukket på i et omfattende forfatterskab, der foreløbigt tæller 14 bøger.

Topkarakter og stjernedrys.

Anmeldelse: Felicia Feldt: Felicia forsvandt

30-05-2012: Grusomt og uhyre vigtigt opgør med en mor, der ikke magter at være mor. Læs artikel

Anmeldelse af Herbjørg Wassmo - Disse øjeblikke

11-04-2014: Herbjørg Wassmos ærlige selvbiografi skildrer hendes stædige kamp for at blive forfatter. Læs artikel

Anmeldelse: Silvia Henriksdóttir: Sig at du lyver

08-03-2011: Erindringerne kammer over i en meget direkte selvbiografi. Læs artikel

Anmeldelse: Nye romaner fra de store

07-02-2008: 2008 byder på romaner og erindringer fra en stribe af store internationale navne. Læs artikel

Anmeldelse af Peter Dürrfeld - Hjertet har altid det sidste ord

25-07-2014: Peter Dürrfeld skriver behersket og sobert om alle dem, som han har mistet undervejs, men kunne sagtens have åbnet sit hjerte lidt mere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...