Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Peter Dürrfeld - Hjertet har altid.. | bog.guide.dk

Hjertets eftermæle

Peter Dürrfeld skriver behersket og sobert om alle dem, som han har mistet undervejs, men kunne sagtens have åbnet sit hjerte lidt mere.

Erindringer
Peter Dürrfeld
HJERTET HAR ALTID DET SIDSTE ORD. Erindringer om de døde i mit liv

236 sider, 249,95 kr.

Kristeligt Dagblads Forlag


B971134546Z.1_20140724203453_000+GD3EI2IV.1-0.jpg

»Øen er mindre end Sjælland, men større end Amager. Den er lille nok til at være fortrolig og intim – og stor nok til at rumme alt det og alle dem, der har betydet noget i mit liv. Det er mine forestillingers ø.«

Sådan indleder forfatter Peter Dürrfeld sine erindringer, der løber tilbage ad de stier, veje og sporvognsskinner, som han betrådte engang. Gensyn med landskaber og byer kalder ansigter, samtaler og begivenheder frem, og de for længst forsvundne kommer igen og insisterer på at få fortalt deres historie.

Det kræver en vis alder og erfaring at skrive erindringer, hvis man som Peter Dürrfeld vil have både de indre og ydre linjer med. Overblik forudsætter afstand, men så får man til gengæld også øje på sammenhængene. Pludselig er det oplagt at fortælle om Kaj Munk, når tankerne flagrer rundt om morfars skikkelse, eller at skildre Hans Hedtofts død i 1955, fordi den udløste en alvorlig samtale mellem far og søn om livets endelighed.

Døden som vilkår

Bogens undertitel er "Erindringer om de døde i mit liv", fordi det er et af de sikre vilkår, når man skriver sine erindringer som 72-årig, at flere familiemedlemmer er døde.

I Peter Dürrfelds tilfælde er både morforældre, forældre, storebror og hans første kone væk for flere år siden, ligesom han allerede som barn mistede en lillebror ved en forfærdelig drukneulykke.

Portrætterne af de døde familiemedlemmer er ikke sentimentale eller sorgtyngede, men nøgternt beskrivende som et værdigt eftermæle bør være.

Vi får et glimrende indblik i forfatterens trygge opvækst i Nørre Farimagsgade med en belæst postarbejder af en far, en temmelig ukuelig mor, en storebror og en lillesøster. Som 12-årig tjener han lidt lommepenge ved at aflevere mælk for ismejeriet, senere går han til hånde hos en skomager, men ellers er det skolen, gymnasiet og siden seminariet, der fylder den begavede Peters tilværelse.

Munk og Bernstein

Som dreng tilbringer Peter Dürrfeld sommerferierne hos sine morforældre i Vestjylland. Her får han interessen for Kaj Munk, der går på jagt med morfaderen. Kapitlet om præsten i Vedersø rummer dog ikke nyt stof. Det gør til gengæld kapitlet om Leonard Bernstein.

Peter Dürrfeld oplever den legendariske dirigent i Odd Fellow Palæet i 1965 og er betaget for stedse, hvilket spores i det smittende portræt.

Erindringsbogen er Peter Dürrfelds uforbeholdne kærlighedserklæring til alle dem, han står på skuldrene af. Lidt mere glød, lidt mere lidenskab havde ikke gjort noget, når det nu er hans erfaring, at hjertet altid har det sidste ord.

Anmeldelse: Lizzie Doron: Hvorfor kom du ikke før krigen?

30-11-2010: Helena har som den eneste i sin jødiske familie overlevet Holocaust. Hendes datter Elizabeth fortæller, hvordan moderen siden klarer sit liv i Israel. Læs artikel

Anmeldelse: Per Gammelgaard: Den frie købmands søn

12-10-2010: Per Gammelgaard skriver om sin opvækst i 1960'erne i et almindeligt, kærligt dansk købmandshjem med karbonader, budding og skipperlapskovs i lange baner. Læs artikel

Anmeldelse af Mette Holm - Dagbog fra Beijing – 25 år senere. Hvor gik kineserne hen

09-07-2014: Den opdaterede nyudgave af Mette Holms dagbog fra Beijing er uundværlig læsning for enhver, der ønsker at blive klogere på Riget i Midten. Læs artikel

Anmeldelse af Phyllis Chesler - An American Bride in Kabul

25-06-2014: En 18-årig jødisk-amerikansk pige fra Brooklyn blev glødende forelsket i en glamourøs, afghansk mand. Hvad der siden skete, oprulles i et medrivende memoir. Læs artikel

Anmeldelse af Gretelise Holm - Kærligheden, kampen og kloden

03-06-2014: Journalisten og forfatteren Gretelise Holms anden erindringsbog er endnu bedre end den første. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...