Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Mette Koefoed Bjørnsen - Forlig.. | bog.guide.dk

Mette Koefoed Bjørnsen: FORLIG ELLER FORLIS

Det er over 14 år siden, at Mette Koefoed Bjørnsen forlod sin stilling som formand for Forligsinstitutionen, og det står lidt uklart, hvorfor hun netop nu så lang tid efter har valgt at udgive denne lille erindringsbog.

Mette Koefoed Bjørnsen:
FORLIG ELLER FORLIS
112 sider, 159 kr.,
forlaget Tofino.
Er udkommet
 

forlig-eller-forlis_229152.jpgDet gør nu ikke noget, for enhver, der var hende nær i de år, da hun huserede i Forligsinstitutionen, vil huske hende, som var det i går.

Hun blev kendt for sin ligefremme, ofte barske facon, når hun nådesløst udnyttede sin kompetence til at beordre slipseklædte mænd, der mere var vant til at give end til at modtage ordrer, til at tilbringe lange nætter på de umagelige stole i den alt andet end hyggelige forligsinstitution.

Som hun skriver i bogen, var det hendes pligt at undgå arbejdskonflikter. Til det formål har forligsmanden betydelige magtmidler, om end hun i sine erindringer med uvant beskedenhed underspiller dem.

Hun forklarede sagens parter, at forligsmandens opgave ikke er at søge retfærdighed eller rimelighed, men at analysere magtforholdene og vurdere, hvilke resultater en arbejdskonflikt ville kunne føre til. Dette resultat var det så hendes opgave at overbevise parterne om uden konflikt.

Hendes metode var barsk og ligefrem, og tågesnak og taktiske manøvrer blev gennemskuet og fejet til side.

Hendes ultimative trumfkort var muligheden for at pålægge parterne mødepligt i Forligsinstitutionen og beordre dem til at blive der så længe, som det passede hende, eller til et forlig var forhandles på plads.

Mystikken om sofaen

Hun oplyser, at der i Forligsinstitutionen står en sofa, men at hun aldrig har brugt den. Det er selvfølgelig rigtigt, når hun selv skriver det, men kendsgerningen er nu, at der mere end én gang blandt forhandlerne bredte sig den klare opfattelse, at fru forligsmanden nok fik sig en dygtig skraber, mens organisationernes repræsentanter forsøgte at få lidt hvile på de stive, umagelige stole.

Hvad hun så fordrev tiden med, mens parterne fik ødelagt deres nattesøvn, kunne måske være rart at få oplyst, men det bringer erindringsbogen ikke løsningen på.

Derimod fortæller Mette Koefoed Bjørnsen i en levende og ligefrem fortællestil om sine personlige oplevelser af kritiske situationer, som en del af os stadig kan huske. Fortællestilen er som hende selv: ligefrem og uden falbelader og ordskvalder.

At læseren også får en glimrende pædagogisk indføring i, hvordan den kollektive arbejdsret fungerer, og hvad den danske model indebærer, er en tillægsgevinst, som gør, at bogen mindst er pengene værd.

Anmeldelse af Gretelise Holm - Kærligheden, kampen og kloden

03-06-2014: Journalisten og forfatteren Gretelise Holms anden erindringsbog er endnu bedre end den første. Læs artikel

Anmeldelse af Maria Giacobbe - En europæer ved den store Kims hof

02-12-2013: Maria Giacobbes oplevelser i Nordkorea er lige så bizarre som alle andre historier fra paria-nationen, men bogen bringer ikke meget nyt. Læs artikel

Anmeldelse: Leymah Gbowee: Ikke mere at miste

09-05-2012: Leymah Gbowee er fredsaktivist og kvinderettighedsforkæmper fra Liberia. •Nu har hun (fået) skrevet sine erindringer. Læs artikel

Anmeldelse af Mette Fugl - Fra koncepterne

14-10-2014: Hun fortæller om krig og stoffer og nætter med Leonard Cohen, men danser på overfladen i sine erindringer. Læs artikel

Anmeldelse af Hillary Rodham Clinton - Svære valg

23-09-2014: Hillary Clintons ministererindringer er alt for hensynsfulde og langtrukne og kommer aldrig under huden på hovedpersonen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...