Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Mette Holm - Dagbog fra Beijing.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Mette Holm - Dagbog fra Beijing – 25 år senere. Hvor gik kineserne hen

Den opdaterede nyudgave af Mette Holms dagbog fra Beijing er uundværlig læsning for enhver, der ønsker at blive klogere på Riget i Midten.

Samfund
METTE HOLM
Dagbog fra Beijing – 25 år senere. Hvor gik kineserne hen?

312 sider, 299,95 kr.

Gyldendal


B971058315Z.1_20140708201954_000+GD1E8EUS.1-0.jpg

Har dramaet på Den himmelske Freds Plads i 1989 ført Kina videre i demokratisk retning?

Et bud på svaret får vi i Mette Holms opdaterede dagbog, der fletter udviklingen ind i de historiske begivenheder.

I disse dage for 25 år siden sad en formentlig temmelig trist Mette Holm hjemme i Danmark og fulgte udviklingen i de nervepirrende begivenheder i Beijing, som hun i ugevis som DR’s korrespondent havde været midt i. Men den 23. maj var redigeringsudstyret sendt hjem, og den 29. forlod hun selv Beijing. TV-Avisens udlandsbudget slog ikke længere til.

Og sådan gik det til, at dækningen af den studenteropstand, der endte så blodigt, og som i det efterfølgende kvarte århundrede har været symbolet på den kinesiske regerings problematiske omgang med menneskerettighederne, blev offer for en kortsynet økonomisk betragtning. Og bekræftelsen på, hvad Mette i sin nye bog selv skriver: At man ikke kan budgettere med nyheder.

Godt tænkt

B971058315Z.1_20140708201954_000+GD1E8ESF.1-0.jpg

Ud af den økonomiske og journalistiske fadæse, som det var at kalde hende hjem, kom hurtigt hendes ”Dagbog fra Beijing”. Og den har nu, 25 år efter, fundet sin endelige form som en ramme om billedet af Kinas udvikling siden massakren den 4. maj 1989 i en perspektiverende nyudgave.

Det er godt tænkt og professionelt udført. Mette Holm ved så meget om Kina, hvor hun i 10 af de seneste 30 år har studeret, rejst og arbejdet, at hendes vurdering af Kinas udvikling siden studenteroprøret må tillægges stor vægt.

Denne bog er så spændende og velskrevet, at den er uundværlig for enhver, der vil vide, ikke blot hvor den lille mand blev af, der stillede sig foran hærens kampvogne på Den himmelske Freds Plads, men hvorhen Kina er kommet i konsekvens af begivenhederne i maj- og junidagene i 1989.

Uden styrthjelm

Med hensyn til økonomi ved vi, hvortil Kina er nået: Landet er blevet en stormagt, som formentlig om få år er verdens stærkeste økonomi.

Men hvad med menneskerettigheder, dødsstraf og retsreformer? Hvad med demokrati? Hvorfor var Kinas magthavere så berøringsangste, at de ikke tillod nogen markering af 25-års dagen for opstanden? Og hvordan kan det gå til, at det enevældige kommunistparti i internettets tidsalder stadig er i stand til at lægge så stramme bånd om oplysning og ytringsfrihed? Eller rettere, som Mette Holm spørger: Hvor længe kan det lykkes?

For nu ses jo i stigende grad konsekvenserne af det økonomiske styrtløb, som Kina uden sikkerhedshjelm har været i gang med. Miljøet er overbelastet, i mange af Kinas storbyer er det farligt bare at trække vejret eller drikke hanevandet, fødevareskandaler florerer, og tilliden til magthaverne krakelerer.

Men eksploderer Kina på et tidspunkt, eller kan Kommunistpartiet blive ved at genopfinde sig selv, spørger Mette Holm.

Svaret kommer vi formentlig til at vente meget længe på.

Anmeldelse: Hønseavl og bondedrab

18-06-2008: Dansk fjerkræ-specialist var vidne til kollektiviseringen og den store hungersnød i Sovjetunionen. Læs artikel

Anmeldelse: Peter Øvig Knudsen: Blekingegadebanden 2 - den hårde kerne

31-10-2007: Andet bind af Peter Øvig Knudsens blændende fortalte storværk om Blekingegadebanden handler navnlig om politiarbejdet i forbindelse med bandens 1980'er-forbrydelser - og om, at den muligvis kunne have været stoppet, længe før den blev. Læs artikel

Anmeldelse af Mette Fugl - Fra koncepterne

14-10-2014: Hun fortæller om krig og stoffer og nætter med Leonard Cohen, men danser på overfladen i sine erindringer. Læs artikel

Anmeldelse af Robert Fischermann - At forstå er ikke at tilgive

24-05-2014: Anden Verdenskrig: En usentimental beskrivelse af det ubeskrivelige. Læs artikel

Anmeldelse af Ole Rasmussen - Svend! Hvor har du gjort af mine trusser

13-05-2014: En velplukket buket af gamle kontaktannoncer, bekendtgørelser og reklamer er både underholdende og lejlighedsvist rørende. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...