Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Marcus Knuth - Soldat og diplomat... | bog.guide.dk

Mig og Afghanistan

Økonom Marcus Knuth har tilbragt tre år som soldat og diplomat. Det har været en lærerig og spændende oplevelse. Men mest for ham selv.

Erindringer
Marcus Knuth
SOLDAT OG DIPLOMAT – Mine tre år i Afghanistan

251 sider, 300 kr.

Gyldendal

Er udkommet


B97842567Z.1_20140609181216_000+G5CDDHUB.1-0.jpg

Karrierebankmanden Marcus Leth er premierløjtnant af reserven. Efter en fyring fra det nu krakkede Lehman Brothers besluttede Marcus sig for at tage udfordringen op, arkivere den nålestribede og i stedet trække i uniformen. Et bemærkelsesværdigt skifte, som kunne have udløst en interessant historie, hvis ikke bankmanden alligevel var rejst med stort set hele vejen.

Forfatteren indleder sin udstationering i Sandfordlejren i Helmand-provinsen, efterfulgt af den nordligste post på Armadillo-basen. Det er et dødsensfarligt område, hvilket enhver, der bare har fulgt nogenlunde med i Afghanistan-krigen, i forvejen skulle være bekendt med.

Her befinder Marcus Knuth sig i et halvt år, inden han igen trækker i slips og skjorte, først som diplomat i udenrigstjenesten i Kandahar, siden for at uddanne politifolk i Kabul.

Det giver naturligvis anledning til et par højspændte og pudsige episoder, men i virkeligheden forbløffende få, når man til sidst danner sig et overblik over bogens 251 sider.

Næsten farligt

Marcus Knuth har en interessant evne til at placere sig i ”næsten” farlige situationer, som da han og en kollega står alene tilbage i Sandford-lejren, mens de andre tager ud på den farlige mission.

Uheldigvis bryder generatoren sammen og afskærer dem derved fra den kritiske kontakt med forstærkninger udefra, hvis de angribes. Men angrebet udebliver.

Til gengæld har deres våbenbrødre været i kamp med alvorlige mandtab. Det angreb hører vi dernæst om, men altså ikke fra førstehåndskilderne selv.

Det er meget sigende, at den mest alvorlige legemsskade, soldaten pådrager sig i løbet af disse år, sker på en jagtulykke med fætteren i Skotland.

Bevares, Marcus er da i ildkamp selv, men både disse angreb og andre beskrives ofte i et tamt talesprog uden nerve. Det ender mest som en upassioneret opremsning af de farlige situationer, han har gennemlevet, krydret med korte, om end sporadisk indsigtsfulde, indblik i afghanernes liv.

Men de dybere refleksioner udebliver. Alt for ofte hører vi, hvordan Marcus lægger sig til at sove med tankerne flyvende rundt i hovedet, men hvilke analytiske pointer, han når frem til i den forbindelse, forbliver dunkelt.

For lidt Afghanistan

Hvad vi i stedet får er et udmærket indblik i diplomatsoldatens uden tvivl spændende liv, der sikkert har imponeret vennerne tilbage på cocktailbaren, men som ikke behøvede at blive omsat til et bogværk.

Der er kort sagt for meget Marcus Knuth og for lidt Afghanistan i bogen. Egentlige analytiske refleksioner om, hvorvidt Afghanistan-indsatsen har nyttet noget, tilsidesættes for små og lettere selvoptagede eksempler på, hvor hans egne bidrag (måske) kan have gjort en konkret forskel.

Det hele er såmænd nok en realistisk beskrivelse af diplomatens og soldatens forskelligartede erfaringer i det krigshærgede land, men det forbliver dagsbogsnotater og røverhistorier fra det nye kontor i ørkenen.

Anmeldelse af Maria Gerhardt - Der bor hollywoodstjerner på vejen

20-09-2014: Maria Gerhardt – bedre kendt som dj’en Djuna Barnes – debuterer med en bevægende beretning om kærlighed og kræft. Læs artikel

Anmeldelse af E.E. Cummings - The Enormous Room

15-07-2014: Genanmeldelse: E.E. Cummings’ roman ”The Enormous Room” (1922) er en sær blanding af dagbog, erindringer og selvbiografi. Det er en moderne variant af temaet fra Bunyans klassiker ”The Pilgrim’s Progress”. Læs artikel

Anmeldelse af Ernst Jünger - Strålinger. Dagbøger 1939-48

13-01-2014: Dagbog: En udvidet genudgivelse af forfatteren Ernst Jüngers dagbøger viser en ganske anden Jünger end ”I stålstormen”. Læs artikel

Anmeldelse af Thomas Bredsdorff - Gør hvad du vil - men sig hvad det er

08-01-2014: Litteraturprofessoren Thomas Bredsdorff har skrevet sine memoirer. Han er kommet vidt omkring og har truffet spændende mennesker, men hvem han selv er, får vi ikke at vide. Læs artikel

Anmeldelse af Hanne Marie Svendsen - Himmelsten. Erindringsskitser og billeder fra provinsen

08-09-2013: Hanne Marie Svendsen mindes Skagen som en lilleby med høj himmel. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...