Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Leif Davidsen - Steinbecks.. | bog.guide.dk

Leif Davidsens amerikanske drømme

Anmeldelse: Bestsellerforfatteren kører 13.000 landevejskilometer i en autocamper gennem USA og stiller skarpt på amerikanske dyder og mangler. Det er litterær ”slow food” af høj kvalitet.

Rejseerindringer
Leif Davidsen
STEINBECKS SPØGELSE: JAGTEN PÅ EN FORFATTER

447 sider, 299,95 kr.

Lindhardt og Ringhof


Kogt ind til benet handler al litteratur om krig og kærlighed. Men da litteratur jo foregår i rum, skal de agerende jo flytte sig. Derfor er bevægelsen en grundlæggende litterær ingrediens.

Homers ”Iliade” er et epos om kærlighedslængsler, der resulterer i voldsom konfrontation. Homers ”Odyssé” er til gengæld historien om, hvordan Odysseus efter 10 års belejring af Troja var 10 år undervejs hjem til sin elskede Penelope i Itaka. ”Odysséen” er den første rejseberetning i vestlig litteratur.

Årets Leif Davidsen-bog er ikke en spændingsbog, men en rejsebog. Det er sket en gang tidligere, at han har afbrudt sin fiktionskæde med en rejsebog. Det skete med ”Dostojevskijs sidste rejse: en personlig beretning om et lands forvandling” i 2002, hvor rejsen i øvrigt gav forfatteren inspiration til romanen ”Den ukendte hustru” (2006).

Denne gang handler det om dengang, da han i 2012 rejste 13.000 km gennem USA i autocamper sammen med sin hustru, Ulla. Fra Washington, D.C. ad en nordgående rute til vestkysten og så tilbage igen gennem det vilde vesten og sydstaterne.

Davidsen ville foretage den samme rejse, som den Nobelpris-belønnede forfatter John Steinbeck foretog i 1960, og som han skrev om i rejsebogen ”På rejse med Charley” – Charley var forfatterens hund – udgivet to år senere. Med på rejsen var også Ernest Hemingway, Davidsens andet store USA-idol, og andre stedsbevidste amerikanske forfattere.

Alt er forandret

Mangt og meget er forandret i USA i de mellemliggende 50 år, og det er netop, hvad journalisten Davidsen vil indfange. Han var selv i USA et år som 17-årig i 1967 med American Field Service og oplevede slut-60’erne fra østkystens New Jersey. Davidsen, hvis journalistiske karriere ellers sættes i forbindelse med Sovjetunionen og Rusland, er også kender af USA, som han har rejst tyndt i mange omgange.

Rejsen foretages i en efter amerikanske forhold beskeden og noget bedaget, lejet autocamper. Der overnattes på autoriserede campingpladser. På hele turen kører et lydspor med parrets yndlingsmusik, navnlig Bruce Springsteen. Udvalgte tekster fra denne amerikanske samvittigheds stemme indleder hvert kapitel.

B971476254Z.1_20140923202236_000+GTNFTBQR.1-0.jpg

Davidsens rejsebog har som undertitel ”rejseerindringer”. Det er en helt passende betegnelse for en bog, der ganske vist struktureres af rejsens fremadskridende dynamik, men som bruger rejsen som anledning til betragtninger af både helt privat karakter og som journalistisk afrapportering.

For de læsere, der gerne vil vide noget mere om den private side af en af Danmarks mest populære forfattere, er der meget at hente i de over 400 tættrykte sider. For dem, der gerne vil have en kompetent kommentar til det aktuelle USA, er der en række iagttagelser af centrale samfundstræk, der sættes i passende historisk perspektiv. Det hele holdt i en afslappet, essayistisk tone, der bevidst dyrker skriftens karakter af ”slow food” i en tid med mediernes dyrkelse af det flimrende og fragmenterede.

En forstemmende rapport

Davidsens iagttagelser af det amerikanske krydres af hans velkendte syrlige kommentarer til en dansk velfærdsstat, som i hans optik nok overlader for lidt til borgeren. Omvendt er de aktuelle amerikanske forhold uden socialt sikkerhedsnet i kølvandet på den ødelæggende økonomiske nedtur, der har ført til stor fattigdom og social polarisering, heller ikke indbydende for den ellers USA-sympatiske iagttager.

I det hele taget er Davidsens afrapportering noget forstemmende. Hans konklusion lyder:

»Den største forandring, jeg kunne se i forhold til 1967, var ikke fysisk, men at den amerikanske drøm på mange områder syntes at være afgået ved døden.«

Massive problemer

For den unge Leif Davidsen var USA synonymt med ny ungdomskultur, men også med en borgerretsbevægelse under stort pres og med et udsigtsløst engagement i Vietnam. Men det USA, som den 17-årige med appetit på livet så, er i den 62-årige, livserfarne journalists og forfatters perspektiv blevet et land med massive problemer, både økonomisk og politisk.

For Davidsen er det dog stadig et »land i evig forandring og evig bevægelse; et land med store paradokser og en fantastisk evne til at genopfinde sig selv; et land, der unddrager sig en firkantet definition; et land, der to gange i det 20. århundrede er kommet Europa militært til hjælp; og det land, der holdt den totalitære sovjetkommunisme i skak og dermed sørgede for, at Europas deling ophørte, da Den Kolde Krig sluttede i 1991 med Sovjetunionens sammenbrud.«

Sårbare refleksioner

Der er meget at hente i Davidsens rejseerindringer, både for USA-kenderen og novicen. Derudover har erindringerne også betydelig spændvidde, snart som civilisationskritik, snart som stærkt personlige, til tider ganske sårbare refleksioner om levede liv. Hvad enten det er Davidsens eget, en mekaniker i midtvesten eller de forfattere, der har præget, men også skuffet ham ved nærmere eftersyn.

Det må ærgre den perfektionistiske forfatter, at forlaget konsekvent har ladet det kendte californiske vindistrikt stave som ”Nappa” og ikke, korrekt, som ”Napa”.

Alle skrivende ved jo, hvor blind man bliver over for fejl i sin egen tekst, men korrektur, eller kvalitetssikring i dagens sprog, er vel stadig et forlagsansvar.

Anmeldelse af Ernst Jünger - Strålinger. Dagbøger 1939-48

13-01-2014: Dagbog: En udvidet genudgivelse af forfatteren Ernst Jüngers dagbøger viser en ganske anden Jünger end ”I stålstormen”. Læs artikel

Anmeldelse af Kristian Ditlev Jensen - Sønderjylland. Steder og mennesker

22-10-2014: Anmeldelse: Forfatteren Kristian Ditlev Jensen droppede swinging London til fordel for Højer, Christiansfeld og Flensborg. I sin nye kaffebordsbog beretter han veloplagt om marsken, kålpølserne, grænsen og Æ Sproch. Læs artikel

Anmeldelse af Mette Fugl - Fra koncepterne

14-10-2014: Hun fortæller om krig og stoffer og nætter med Leonard Cohen, men danser på overfladen i sine erindringer. Læs artikel

Anmeldelse af Robert Graves - Good-bye to All That

27-09-2014: Genanmeldelse: Robert Graves’ berømte førstehåndsskildringer fra Første Verdenskrig blander realistisk gru med galgenhumor. Læs artikel

Anmeldelse af Maria Gerhardt - Der bor hollywoodstjerner på vejen

20-09-2014: Maria Gerhardt – bedre kendt som dj’en Djuna Barnes – debuterer med en bevægende beretning om kærlighed og kræft. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...