Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Kristian Ditlev Jensen -.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Kristian Ditlev Jensen - Sønderjylland. Steder og mennesker

Anmeldelse: Forfatteren Kristian Ditlev Jensen droppede swinging London til fordel for Højer, Christiansfeld og Flensborg. I sin nye kaffebordsbog beretter han veloplagt om marsken, kålpølserne, grænsen og Æ Sproch.

Kaffebordsbog
Kristian Ditlev Jensen

SØNDERJYLLAND.

STEDER OG MENNESKER

Fotos af Lasse Hyldager og forfatteren

289 sider, 350 kr.

Gyldendal


»Her kunne man bo,« hørte forfatteren Kristian Ditlev Jensen pludselig sin mor sige mange år efter hendes død, og han har nu taget hende på ordet.

Han forlod det flamboyante og multikulturelle London og rejste til småbyen Højer i den sønderjyske marsk, flyttede videre til Christiansfeld, der er kørt i stilling som kandidat til Unescos verdenskulturarvsliste, og har nu slået sig ned i grænsebyen Flensborg.

Vennerne i den kreative klasse i hovedstaden var forbløffede over dispositionen: Hvad ville Kristian Ditlev Jensen dog i den historiske landsdel i udkanten af riget? Det giver han nogle spændende svar på i det aktuelle værk, der har bragt ham rundt i Sønderjylland, og han lægger ikke skjul på, at han er fascineret af stedets magi.

De mange kapitler er formet som store og små reportager, til tider opnår de essayets fylde, med synspunkter og observationer, akkompagneret af et overdådigt billedmateriale, der uden påklistret postkortidyl giver et appetitvækkende signalement af de mange egne. Kristian Ditlev Jensen ridser regionens brogede og komplicerede historie op. Sønderjylland rummer så forskellige personligheder som eksempelvis billedkunstneren Emil Nolde og speedwaymesteren Ole Olsen, forfatteren Herman Bang og fabrikanten Mads Clausen, og kontrasterne afspejles også tydeligt i landskabet: fra det frodige og fede øst til det fattige og barske vest.

De historiske referencer figurerer overalt; kirkerne står mejslet i horisonten som milepæle og repræsentanter for fortidens gods. Slotte, bevaringsværdige huse, gader, gasser, gyder, gravsten og ruiner kaster stof af sig. Ringridning, honningkager, kålpølser, sønderjysk kaffebord og sort sol er både stikord til oplevelser og et arsenal af slidte klicheer om Sønderjyllands traditioner, selv om de færreste sønderjyder forsømmer en lejlighed til at holde dem i hævd, ligesom der værnes om Æ Sproch, dialekten, der giver sønderjyderne identitet.

Stridbare og traditionstro

Kristian Ditlev Jensen forsøger at lodde dybden af landsdelens mentalitet ved hjælp af egne erfaringer og ved at inddrage citater fra indfødte sønderjyder og tilflyttere. Han har nu lært, hvordan handler sluttes i et indviklet skuespil syd for Kongeåen, uden at nogen taber ansigt. Komikeren Jan Gintberg, gift med en sønderjyde, konstaterer, at sønderjyder er skønne, syrlige og særlige. De er ikke blege for at forsvare deres særegne sprog og ritualer langt ud over, hvad andre danske egne ville karakterisere som rimeligt.

Sociologen Henrik Dahl, der boede i Skærbæk fra sit ottende til 18. år, husker, at sønderjyder er barske, ikke mindst mod hinanden.

»Ingen andre steder har jeg i hvert fald oplevet så veludviklet en stridbarhed. Så veludviklet en evne til at blive forurettet. Men også mod fremmede. De skal ikke komme og tro noget. Ja, faktisk følte jeg ofte i løbet af min opvækst, at fremmede som mig bare slet ikke skulle komme. Jeg tror ikke længere, det er sådan,« siger Henrik Dahl, mens billedkunstneren, den forhenværende akademiprofessor, Claus Carstensens definition af sit udgangspunkt lyder:

B971624865Z.1_20141021202926_000+GQBGJ67I.1-0.jpg

B971624865Z.1_20141021202926_000+GQBGJ67P.1-0.jpg

»Mine bedsteforældre tilhørte det tyske mindretal – de var hjemmetyskere. Min familie er en mærkelig cocktail, hvor der både er blevet talt frisisk, sønderjysk, plattysk og rigsdansk. Personligt føler jeg mig som sønderjyde, fordi jeg tænker på sønderjysk. Alt andet er for mig oversættelser.«

Øl til eget forbrug

Stædighed, fleksibilitet og loyalitet er egenskaber, som knytter sig til sønderjyderne, tilføjer den sjællandske tilflytter og henviser til hjemmefødningen Vagn Hansens ord: »Mange påstår, at en sønderjyde ofte bærer nag, hvilket overhovedet ikke passer… Vi har blot en rigtig god hukommelse.«

B971624865Z.1_20141021202926_000+GQBGJ67N.1-0.jpg

Kristian Ditlev Jensen er født i Holbæk, men en tur som barn til Rudbøl har bundfældet sig i hans sind, og han erindrer moderens bestemte ønske på turen om at nå helt ud, hvor naturen er suveræn enehersker.

Højer blev hans første station, og herfra har han cyklet på digerne over grænsen til Tyskland, handlet lam hos de lokale og set sort sols virtuose opvisninger. Han er i bogen på visit i Christian II’s fangehul på Sønderborg Slot i landsdelens hovedstad med vægtige uddannelsesinstitutioner og slår en smut omkring verdens første folkehøjskole i Rødding fra 1844.

Han beskriver også kongefamiliens Gråsten Slot, får opskriften på de rigtige honningkager i Christiansfeld og ser, hvordan Skærtoft Mølle maler sit mel og får kulinarisk status.

Kristian Ditlev Jensen debuterede i 2001 med selvbiografien ”Det bliver sagt” om hans barndomskrænkelser og de forbundne fortielser fra omgivelsernes side. De er med i bagagen, da han kommer til Tønder og oplever, at borgmesteren ikke vil udtale sig i sammenhænge, hvor Tøndersagen figurerer.

»Om det er det bedste for byens image at forsøge at fortie en sag, der dybest set handler om fortielser, og som har skandaliseret byens navn definitivt, må læserne – og Tønders vælgere – jo selv vurdere. Men en ting er sikkert. Virkeligheden går ikke væk, bare fordi man ikke taler om den.«

Fra den voksende grænsehandel refererer Kristian Ditlev Jensen en episode, hvor en mand blev standset med 1.926 dåseøl i bagagen mod det lovlige 330 pilsnere. Men ”smugleren” slap, fordi han henviste til en lægeerklæring, hvoraf det fremgik, at han var alkoholiker og derfor behøvede det store antal.

Stærkt står også forfatterens beskrivelser fra domkirkerne i Ribe og Haderslev, Løgumkloster Kirke og Brødremenigheden i Christiansfeld; de afslører, at han er optaget af de eksistentielle og åndelige spørgsmål.

Anmeldelse af Leif Davidsen - Steinbecks spøgelse. Jagten på en forfatter

24-09-2014: Anmeldelse: Bestsellerforfatteren kører 13.000 landevejskilometer i en autocamper gennem USA og stiller skarpt på amerikanske dyder og mangler. Det er litterær ”slow food” af høj kvalitet. Læs artikel

Anmeldelse af Maria Gerhardt - Der bor hollywoodstjerner på vejen

20-09-2014: Maria Gerhardt – bedre kendt som dj’en Djuna Barnes – debuterer med en bevægende beretning om kærlighed og kræft. Læs artikel

Anmeldelse af Marcus Knuth - Soldat og diplomat. Mine tre år i Afghanistan

10-06-2014: Økonom Marcus Knuth har tilbragt tre år som soldat og diplomat. Det har været en lærerig og spændende oplevelse. Men mest for ham selv. Læs artikel

Anmeldelse af Ernst Jünger - Strålinger. Dagbøger 1939-48

13-01-2014: Dagbog: En udvidet genudgivelse af forfatteren Ernst Jüngers dagbøger viser en ganske anden Jünger end ”I stålstormen”. Læs artikel

Anmeldelse af Thomas Bredsdorff - Gør hvad du vil - men sig hvad det er

08-01-2014: Litteraturprofessoren Thomas Bredsdorff har skrevet sine memoirer. Han er kommet vidt omkring og har truffet spændende mennesker, men hvem han selv er, får vi ikke at vide. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...