Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Klaus Rifbjerg: Januar+ | bog.guide.dk

Klaus Rifbjerg: Januar+

Det uforpligtende sejrer i Klaus Rifbjergs nye udgivelse, men han skal have kredit for den sproglige spændstighed.

Dagbog

Klaus Rifbjerg: Januar+

80 sider, kr. 160

Tiderne skifter

”Januar+” er igen, igen løst og fast fra den til alle tider produktive Klaus Rifbjerg. Dagbogsnotater. Hvad kan bringe mandens pis i kog? Hvad rager ham? Kropslige gebrækkeligheder noteres usentimentalt. Den lille familie rejser til Sydspanien. Der er også koldt. Men himlen er smuk. Hærfuglen melder sig; den er Spaniens svar på solsorten som forårsbebuder. Godt at vide.

Så kommer der et udfald mod forfatterskolen - dvs. forfatteren opgiver den polemiske hammer og begynder i stedet at skrive om James Joyces novelle ”The Dead”. Døden og den fremskredne alder har spillet en ikke uvæsentlig rolle hen ad vejen, men det er ikke temaet, der tænder Rifbjerg. Det er Joyces evne til at være moodsetter, som det hedder med en typisk anglicisme, der er pointen.

På to en halv side får vi en masse præcist at vide om ”The Dead”, og så undlader Rifbjerg endog at komme ind på historiens kerne, nemlig at ægtemanden erfarer, at han ikke har været manden i hustruens liv. Det var en ung fyr, som bejlede til hende, da hun var purung. Det lyder melodramatisk, men det er rasende godt skrevet - af Joyce. Og til dels af Rifbjerg.

Lige før den svingtur fik Roskilde-festivalen og alle de gamle unge, der nyder den slags, en overhaling af den mopsede overlærer: »Vrælet har afløst sangen som tidens løsen, og der er ikke andet at gøre end at bøje hovedet og gentage de vise ord: Ungdommen har altid ret - også når den ikke har det«. Er det nu rigtigt?

Læseren har sikkert bemærket, at anmelderen tillader sig en slentrende fremstilling. Han er mærket af Rifbjergs bog. Anmelderen mimer sit objekt.

”Januar +” er en ”take it or leave it”-udgivelse. Selv forfatterens politiske og kunstneriske modstandere må give ham kredit for den sproglige spændstighed. Tilhængere vil gnægge og føle, at de kommer tæt på forbilledet. De har været der før. Men dagbogsformatet giver kunstneriske og intellektuelle friheder, som betyder, at det uforpligtende sejrer.

Anmeldelse: Livet på Mors og en digter i udkanten

10-03-2008: Forfatteren Knud Sørensen bliver 80 år i dag. I den anledning sender han en erindringsbog på markedet, samtidig med at Gyldendal udgiver en bog om ham. Læs artikel

Anmeldelse af Kristian Ditlev Jensen - Sønderjylland. Steder og mennesker

22-10-2014: Anmeldelse: Forfatteren Kristian Ditlev Jensen droppede swinging London til fordel for Højer, Christiansfeld og Flensborg. I sin nye kaffebordsbog beretter han veloplagt om marsken, kålpølserne, grænsen og Æ Sproch. Læs artikel

Anmeldelse af Leif Davidsen - Steinbecks spøgelse. Jagten på en forfatter

24-09-2014: Anmeldelse: Bestsellerforfatteren kører 13.000 landevejskilometer i en autocamper gennem USA og stiller skarpt på amerikanske dyder og mangler. Det er litterær ”slow food” af høj kvalitet. Læs artikel

Anmeldelse af Maria Gerhardt - Der bor hollywoodstjerner på vejen

20-09-2014: Maria Gerhardt – bedre kendt som dj’en Djuna Barnes – debuterer med en bevægende beretning om kærlighed og kræft. Læs artikel

Anmeldelse af Klaus Rifbjerg - Blandede bolsjer

02-07-2014: Klaus Rifbjergs nye essaysamling er vitaminrige tekster til eftertanken. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...