Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Joachim Gauck - Fra vinter til.. | bog.guide.dk

Præsten fra Rostock

Ved tilfældighedernes spil nåede den østtyske teolog Joachim Gauck det højeste embede i Tyskland. Hans velskrevne erindringsbog er klog og spændende læsning.

Erindringer
Joachim Gauck
Fra vinter til vår – Mit livs rejse (Winter im Sommer – Frühling im Herbst, 2009)

Oversat fra tysk af Maj Westerfeld

312 sider, 350 kr.

Gyldendal


B971174161Z.1_20140803181644_000+GBLEN64H.1-0.jpg

»Gør en stor mand af ham, men gør det langsomt.«

I Joachim Gaucks (f. 1940) tilfælde passer de bevingede ord. Først efter at have rundet de 70 år nåede Gauck det højeste embede i Tyskland: posten som præsident. Og det var endda slet ikke meningen. Gauck var bestemt ikke Angela Merkels ønskekandidat, men nødtvungent måtte hun ringe ham op, efter at en skandaliseret Christian Wulff måtte træde tilbage i februar 2012.

»Jeg takkede hende og sagde, at jeg godt vidste, det ikke havde været nogen nem beslutning,« som Gauck skriver. Sikkert med et skævt smil på læben.

Et rigtigt menneske

Gaucks karriere tog faktisk først for alvor fart, da han havde rundet de 50 år og blev bestyrer af Stasi-arkivet i Berlin. Det var ifølge ham selv også lidt af en tilfældighed. I det første, eneste og sidste demokratisk valgte parlament i DDR i marts 1990 – før den officielle genforening den 3. oktober samme år – kom han til at sidde i det formodet lidet attraktive indenrigsudvalg. Herefter var kursen mod funktionen som arkivbestyrer lagt.

Gauck, som var præst i Rostock i adskillige år, er aldrig gået efter magten for magtens skyld. I DDR-tiden blev han en samlende figur for oppositionsbevægelsen i den nordlige del af republikken, fordi han havde en uforlignelig evne til at sætte de rigtige ord på den forbløffende proces, der var i gang i 1989/90: I løbet af kort tid udviklede de før så afmægtige østtyskere sig til myndige borgere. Gauck er i det hele taget én af de meget få politikere, der lyder som et rigtigt menneske.

Udstråling og jura

Han skriver også godt og overlader klogeligt ordet til andre undervejs i erindringsbogen, når det er formålstjenligt.

I et af bogens mest spændende afsnit beretter Hansjörg Geiger, jurist fra Bayern og Gaucks stedfortræder i Stasi-arkivet, hvordan han og Gauck i fællesskab havde held til at gennemtvinge Stasi-arkivets uhørte grad af åbenhed over for en række skeptiske, vesttyske sikkerhedseksperter:

»Vi var bedre klædt på end dem: Gauck med sin udstråling og sit budskab, og jeg, den specialiserede jurist, der var skolet til at overbevise andre med mine juridiske argumenter.«

Denne erindringsbog anbefales på det varmeste.

Anmeldelse af Hans Fallada - I mit fremmede land

19-10-2013: Var Hans Fallada antisemit? Hans fascinerende fængselsdagbog rummer en række betændte formuleringer. Læs selv, og bliv klogere! Læs artikel

Anmeldelse: Mogens Camre: Knus Tyrannerne

03-05-2011: Et underholdende stykke danmarkshistorie, hvor det viser sig, at Camre har været centralt placeret i det meste. •Men Mogens Camre ser også spøgelser. Læs artikel

Anmeldelse: Özlem Cekic: Fra Føtex til folketinget

06-03-2009: Özlem Cekic's livshistorie er også et stykke moderne danmarkshistorie. På godt og ondt. Læs artikel

Anmeldelse af Lene Henningsen - Vi lever et digt. Filmiske fragmenter

01-11-2014: Digteren Lene Henningsen har begået en parodisk, sjov selvbiografi. Læs artikel

Anmeldelse af Mette Fugl - Fra koncepterne

14-10-2014: Hun fortæller om krig og stoffer og nætter med Leonard Cohen, men danser på overfladen i sine erindringer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...