Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Hillary Rodham Clinton - Svære valg | bog.guide.dk

Middelmådige midtvejsmemoirer

Hillary Clintons ministererindringer er alt for hensynsfulde og langtrukne og kommer aldrig under huden på hovedpersonen.

Samfund / biografi
Hillary Rodham Clinton
SVÆRE VALG

702 sider, 350 kr.

Politikens Forlag


B971469360Z.1_20140922183947_000+G9AFSD6U.1-0.jpg

Når man skal skrive en jobansøgning, nøjes de fleste med halvanden side og et cv. Men eftersom Hillary Clinton ikke er hvem som helst, og hun søger den ikke helt almindelige stilling som USA’s 45. præsident, har hun i stedet valgt at bruge 702 sider på sin applikation. Selvom et sådant initiativ fra en siddende udenrigsminister helt sikkert er originalt, er det ikke vellykket.

Forudsigelig selvros

Efter en kort indledning, hvor Hillary beretter om sin fejlslagne præsidentkampagne i 2008 og efterfølgende vej til udenrigsministerposten under Obama, har hun valgt at anvende en tematisk og geografisk form i stedet for den mere konventionelle kronologiske.

I kapitler som ”Klimaforandringer: Vi er sammen om det” og ”Syrien: Et ondsindet problem” tager Hillary pligtskyldigt læseren ved hånden og guider rundt i aktuelle emneområder og regioner, som hun har haft berøring med i sit ministervirke.

Hvis man ønsker et amerikansk perspektiv på de storpolitiske emner, som Clinton har kæmpet med, samt de holdninger, der antageligvis kommer til at præge en eventuel kommende administration under hendes ledelse, er ”Svære valg” interessant læsning. Men det er til gengæld også stort set alt, man som læser får ud af den meget lange bog – foruden et endimensionalt skønmaleri af Clinton som en kompromisløst utrættelig og idealistisk motiveret politiker, der i høj grad virker henvendt til amerikanske vælgere.

Store dele af bogen er fyldt med opremsninger af de store statsmænd og -kvinder, som Clinton har truffet, der næsten alle beskrives som sympatiske, hårdtarbejdende og professionelle krydret med diverse andre altovervejende positive adjektiver i samme boldgade. Gør Clinton klar til valgkamp?

Til tider bliver den anprisende namedropping nærmest parodisk. Som når Hillary, i løbet af to sider, får beskrevet Englands forrige udenrigsminister William Hague som »en tænksom statsmand udstyret med både fornuft og humoristisk sans«, to franske udenrigsministre som »professionelle til fingerspidserne og behagelige at være sammen med«, Sarkozy som »dramatisk og sjov« og »altid en gentleman«, mens Angela Merkel får skudsmålet »beslutsom, dreven og reel«.

Når afsnittet om Europa – måske symptomatisk for amerikanernes vurdering af vort kontinents relevans – kun fylder 25 af bogens sider (til sammenligning får Pakistan 39), skal det jo også gå stærkt.

Selv Vladimir Putin, der får en lidt hårdere medfart end de fleste, fremstilles trods alt også som en mand, der oprigtigt går op i dyrevelfærd, og hvis kyniske realpolitik er forståeligt præget af landets barske forhistorie. Antageligvis er der ingen grund til at grave unødvendigt dybe grøfter, skulle hun nu sidde med manden ved et topmøde om et par år.

De republikanske modstandere, hun skal slå ved et kommende præsidentvalg, kan til nød få lidt mere med grovfilen, når de ifølge Clinton udviser en kombination af ond vilje og manglende indsigt i den internationale politiks mere spidsfindige nuancer, som eksempelvis ved angrebet på det amerikanske konsulat i den libyske by Benghazi i 2013.

En fersk affære

Det er forståeligt, at en siddende minister og potentielt kommende præsident er bundet på hænder og fødder af både aktuelle og fremtidige hensyn. Alt for åbenhjertige afsløringer fra den internationale politik og diplomatis maskinrum kan utvivlsomt gøre en del samarbejdspartnere utilpasse. Men det gør også ”Svære valg” til en fersk affære.

Man kan få den mistanke, at bogen mere er forfattet af økonomiske og politiske hensyn end af litterære. Formodentlig har Hillary Clinton virkelig mange interessante historier at fortælle om både sig selv og en karriere, der, hvad enten hun bliver præsident eller ej, uomgængeligt er unik.

Man må håbe, at hun en dag skriver en bog, hvor de er med.

Anmeldelse af Mette Fugl - Fra koncepterne

14-10-2014: Hun fortæller om krig og stoffer og nætter med Leonard Cohen, men danser på overfladen i sine erindringer. Læs artikel

Anmeldelse: Birthe Rønn Hornbech: Fra krigsbarn til folkevalgt

16-03-2007: Venstre-politikeren Birthe Rønn Hornbech har skrevet en kombineret erindrings- og danmarkshistorie. Det projekt er hun sluppet vældigt godt fra. Læs artikel

Anmeldelse af Mette Holm - Dagbog fra Beijing – 25 år senere. Hvor gik kineserne hen

09-07-2014: Den opdaterede nyudgave af Mette Holms dagbog fra Beijing er uundværlig læsning for enhver, der ønsker at blive klogere på Riget i Midten. Læs artikel

Anmeldelse af Gretelise Holm - Kærligheden, kampen og kloden

03-06-2014: Journalisten og forfatteren Gretelise Holms anden erindringsbog er endnu bedre end den første. Læs artikel

Anmeldelse af Ahmed Akkari - Min afsked med islamismen

08-04-2014: Anmeldelse: Ahmed Akkari leverer en dybfølt undskyldning for sit tidligere virke og tager et markant opgør med danske og internationale islamister i en kompromisløs bog. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...