Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Hans Fallada - I mit fremmede.. | bog.guide.dk

At læse mellem linjerne

Var Hans Fallada antisemit? Hans fascinerende fængselsdagbog rummer en række betændte formuleringer. Læs selv, og bliv klogere!

Fængselsdagbog
Hans Fallada
I mit fremmede land
(”In meinem fremden Land”, 2009)
Oversat fra tysk af Jacob Jonia
286 sider, 300 kr.
People’s Press
 

B97380105Z.1_20131017184212_000+G427Q8NP.1-0.jpgDommersønnen Hans Fallada (1893-1947) kom mere end én gang i karambolage med det tyske retsvæsen. Manden bag verdenssuccessen ”Lille mand, hvad nu” (1932) sad i to omgange i fængsel for underslæb i 1920’erne. I efteråret 1944 gik det galt igen: Fallada kom til at affyre et pistolskud under et skænderi i beruset tilstand.

Selv om pistolen ikke var rettet mod den ægtefælle, han lige var blevet skilt fra – skuddet var vitterlig et uheld – blev Fallada tvangsanbragt på en helbredelsesanstalt.

Det gode ved tvangsanbringelsen var, at Hans Fallada formåede at benytte lejligheden til at komme ud af sit narkomisbrug og – nok så vigtigt – overvinde en skrivekrise. På de 92 linjerede ark, han fik udleveret, skrev han den korte roman ”Drankeren” samt en fængselsdagbog. Sidstnævnte, som nu foreligger på dansk i Jacob Jonias udmærkede oversættelse, blev først udgivet i Tyskland i 2009.

Først 65 år efter tilblivelsen lykkedes det nemlig to tyske Fallada-forskere at dechifrere den mikrografiske kodeskrift, forfatteren benyttede. Eksperterne skulle i bogstaveligste forstand læse mellem linjerne – med lup – idet store dele af dagbogen var klemt ind mellem linjerne til ”Drankeren”.

Småfolk i brunt

I fængselsdagbogen gør Fallada grundigt op med nationalsocialismen. Han fortryder ikke, at han valgte at blive i Tyskland, men han erkender, at han var for længe om at forstå regimets sande, nederdrægtige beskaffenhed. Bogen rummer – ved siden af fascinerende fremstillinger af forlæggervennen Ernst Rowohlt og skuespilleren Emil Jannings – indignerede portrætter af lokale nazister; SA-førere og andre småfolk i brunt.

B97380105Z.1_20131017184212_000+G427Q8S0.1-0.jpgDe er ikke til at spøge med, og angiverkulturen florerer både i byerne og ude på landet. Det er velgørende, at Fallada skriver karsk og uden filter om denne misere. Han er nu også ganske hård ved sig selv.

Det mest ejendommelige ved fængselsdagbogen er, hvad der falder Fallada i pennen, når han skriver om jøder. Antisemitisme ligger Fallada fjernt – det siger han selv – og bogen rummer adskillige positive betragtninger om jødiske kolleger. Alligevel er der et par steder i optegnelserne, som får læserens øjenbryn til at løfte sig mere end en anelse.

Den jødiske forlagskonsulent på Rowohlt, Paul Mayer, karakteriserer han for eksempel med disse ord: »ikke andet end en lille, degenereret og latterlig grim jøde på små 35 kilo.«

Jødernes angiveligt særlige indstilling til penge dukker også op undervejs:

»Jeg måtte altså erkende, at jøderne har en anden indstilling til penge end jeg, og den indstilling brød jeg mig ikke om, den var mig ligefrem vederstyggelig.«

Den konkrete anledning er, at en jødisk veninde insisterer på at blive i Tyskland i stedet for at flygte, fordi hun er berettiget til en lille månedlig pension på 100 mark. Et sidste graverende eksempel:

»Jeg forstod, at det er jøderne, der har oprettet en barriere over for andre folkeslag, skønt vi ikke ville tro nazisterne, når de sagde, at jøderne selv oplevede og fastholdt dette raceskel, hvilket vi altid havde moret os lidt over.« Altså forestillingen om jøderne som det udvalgte folk.

Tidsåndens effekt

En nutidig tysk forfatter ville under ingen omstændigheder slippe godt fra at skrive noget lignende. Fallada blev da også ganske forskrækket over sine egne ord, da han genlæste dem i 1945. Den nærliggende forklaring på hans sproglige udskejelser er, at selv en kritisk ånd lader sig påvirke af tidsånden. Læs selv Falladas bog, og bliv klogere.

Anmeldelse af Joachim Gauck - Fra vinter til vår – Mit livs rejse

04-08-2014: Ved tilfældighedernes spil nåede den østtyske teolog Joachim Gauck det højeste embede i Tyskland. Hans velskrevne erindringsbog er klog og spændende læsning. Læs artikel

Anmeldelse: Asger Baunsbak-Jensen: 80

11-04-2012: En erindringsbog i anledning af en 80-års dag, omend ikke af typen »mennesker, der mødte mig« eller »og så sagde jeg til ministeren …« Asger Baunsbak-Jensen giver alderdommen mange aspekter. Læs artikel

Anmeldelse: Nelson Mandela: Eftertanker

28-10-2010: ”Eftertanker” er et politisk dokument lysår fra mindekulturens glansbilledpolering. En overrumplende bog. Der var mere at fortælle. Godt det blev gjort. Læs artikel

Anmeldelse: Florian Havemann: Havemann

15-01-2008: Den komplicerede tyske fortid hvirvles rundt på siderne i Florian Havemanns opgør med sin egen far og sin åndelige far, Wolf Biermann. Læs artikel

Anmeldelse: Helmut Kohl: ERINNERUNGEN 1990-94

27-12-2007: Tyskland: Tredje bind af Helmut Kohls erindringer handler om årene 1990-94, da det verdenshistoriske eksperiment - genforeningen - blev sat i gang. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...