Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Edmund Hillary: Everest - på eventyr i de.. | bog.guide.dk

Edmund Hillary: Everest - på eventyr i de store højder

Sir Edmund Hillarys beretning om sejren over Mount Everest er på en gang stærkt fascinerende og noget langtrukken.

Beretning

Edmund Hillary:

EVEREST - PÅ EVENTYR I DE STORE HØJDER

Oversat fra engelsk af Bjørn Erik Niss

Forlaget Herreværelset

239 sider, 299 kr.

Selv om bjergbestigning næppe er en stor del af de fleste danske mænds hverdag, synes new zealandske Sir Edmund Hillarys sejr over Mount Everest at falde inden for forlaget Herreværelsets målsætning om at tage mænds hverdag og interesser seriøst.

Hillarys beretning blev udgivet på dansk i en kraftigt forkortet udgave i 1955, og først nu får vi så den fulde version, inklusive de smukke fotografier, som Hillary tog undervejs mod toppen. På relevanskontoen burde der altså ikke være noget at udsætte på genudgivelsen, eller at man giver sig i kast med bogen.

Det mest fascinerende ved fortællingen er dog ikke strabadserne på bjerget, men Edmund Hillary selv. Selv om han stort set er selvudslettende i sin beskrivelse af egen formåen, træder formatet af hans karakter alligevel frem imellem linjerne.

Fysisk overlegen


Hillary fremstår således som den ubekymrede eventyrer, der dette til trods tænker mere på sine medmennesker end på, hvordan han selv har det. Han er ikke bleg for at skamrose andres indsats, mens egne præstationer kommenteres tørt.

Man er dog ikke et øjeblik i tvivl om, at han - ved hjælp af en tilsyneladende ekstraordinær råstyrke og en evne til hurtigt at kunne akklimatisere sig - er de andre ekspeditionsdeltagere fysisk overlegen.

Optimismen og det positive livssyn har dog været lige så udslagsgivende for ekspeditionens succes. På et tidspunkt må Hillary og sherpaen Tenzing Norgay overnatte på en udsat bjergside i over 8.000 meters højde, efter at de andre ekspeditionsdeltagere er faldet fra.

Situationen er ren elendighed, og alt fryser lynhurtigt til is inde i teltet, mens de må spare på indholdet af deres iltflasker. Alligevel er det ikke disse detaljer, som Hillary hæfter sig ved. Han priser sig bare lykkelig for, at de i det hele taget har et telt at overnatte i. Det handler om at tænke positivt.

Tankevækkende er det også, hvordan Hillary, få minutter efter at Everest endelig er betvunget, begynder at spejde rundt i horisonten for at få sig et overblik over ruter til andre af Himalayas toppe. Det er for Hillary tydeligvis vejen, der er målet.

Alligevel skal man væbne sig med tålmodighed i løbet af bogen. Hver eneste meter af opstigningen bliver beskrevet i detaljer, og med tiden bliver det altså noget langtrukkent at høre om samtlige isfald og gletsjerspalter.

Når dette er sagt, så appellerer ”Everest - på eventyr i de store højder” i den grad til den indre drengerøv - også selv om man ikke kunne drømme om selv at bestige et bjerg.

Anmeldelse af Mette Holm - Dagbog fra Beijing – 25 år senere. Hvor gik kineserne hen

09-07-2014: Den opdaterede nyudgave af Mette Holms dagbog fra Beijing er uundværlig læsning for enhver, der ønsker at blive klogere på Riget i Midten. Læs artikel

Anmeldelse af Robert Fischermann - At forstå er ikke at tilgive

24-05-2014: Anden Verdenskrig: En usentimental beskrivelse af det ubeskrivelige. Læs artikel

Anmeldelse: Ove Dahl & Stine Bolther: Drabschefen - nye sager

20-03-2012: Anden omgang af fhv. drabschef Ove Dahls fortællinger, som berører i alt 11 kriminalsager. Overvågningskameraer og dna har i de senere år hjulpet politiets arbejde. Læs artikel

Anmeldelse: Lisbeth Zornig Andersen: Zornig - vrede er mit mellemnavn

14-11-2011: Er det muligt at bryde den sociale arv? I de fleste tilfælde er svaret nej, men det er lykkedes for Lisbeth Zornig Andersen. Læs artikel

Anmeldelse: Suraya Sadeed: Den forbudte pigeskole

22-05-2011: Den afghansk-amerikanske Suraya Sadeed er grundlægger af organisationen HTAC (Hjælp Afghanistans Børn). I en ny bog fortæller hun sin historie. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...