Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Anton Guldbæk - Det må aldrig.. | bog.guide.dk

Sendt sydpå i kreaturvogne

Sympatiske, men lidt farveløse erindringer fra en dansk politibetjent, der overlevede de tyske kz-lejre.

Historie
ANTON GULDBÆK:
DET MÅ ALDRIG SKE IGEN

En dansk politibetjents oplevelser i tysk fangenskab 19. september 1944 til 4. maj 1945.

196 sider, 249 kr.

Lindhardt og Ringhof


B971370948Z.1_20140906161007_000+GL8FFM8A.2-0.jpg

Anton Guldbæk var under den tyske besættelse ung politibetjent i Aalborg. Han blev i september 1944 sammen med omtrent 2.000 andre danske betjente arresteret af tyskerne og chokeret sendt sydpå i kreaturvogne til de tyske kz-lejre Neuengamme og Buchenwald for siden at blive overført til en krigsfangelejr ved Leipzig.

Opholdet i de to første lejre var præget af sult og hårdt arbejde, mens forholdene i krigsfangelejren var langt bedre. Herfra blev han og hans kolleger i krigens slutfase evakueret i busser til Sverige.

Bogen fortæller ikke, hvorfor kun små 2.000 af korpsets i alt 10.000 mand blev deporteret til Tyskland – »det sorte land«, som Guldbæk kalder det. 200 syge politifolk blev allerede i december 1944 sendt tilbage til Danmark.

Ingen navne nævnes

Takket være de notater, som Anton Guldbæk gjorde i en lommebog, var han i stand til som pensionist i 1980’erne meget detaljeret at beskrive især første halvdel af lejrlivet.

Sulten og udmattelsen, fangevogternes chikane og optagetheden af mad er forståeligt nok fremherskende temaer. Forlaget taler om en dagbog fra helvede, men der var trods alt ikke tale om udryddelseslejre, for de danske betjente var jo efter nazitysk opfattelse ”ariere”. Og i modsætning til f.eks. russiske fanger fik danskerne pakker med levnedsmidler og tøj via Røde Kors.

Politibetjentens erindringer er velskrevne, men uhyre tilbageholdende med at nævne navne. Faktisk optræder der kun en enkelt person med navns nævnelse, en Jørgensen, og han var ikke betjent. Bogen ville givetvis være blevet mere levende, hvis de anonyme kolleger var blevet navngivet og karakteriseret som personer. De må jo have været forskellige, og det ville have været interessant at få at vide, hvordan forskellige politibetjente reagerede på og forholdt sig til de ekstreme vilkår, de pludselig befandt sig under.

Det danske politi havde efter ordre fra regeringen bekæmpet den danske modstandsbevægelse, og flere danske modstandsfolk var blevet dræbt i ildkampe med politiet. Alligevel tvivlede besættelsesmagten på politikorpsets loyalitet under den voksende modstand i befolkningen.

Arvede erindringer

Det er Anton Guldbæks børn, der har udgivet deres fars erindringer med den besværgende titel ”Det må aldrig ske igen”.

Desværre findes der ingen skudsikker opskrift mod menneskeskabte katastrofer og civilisationssammenbrud.

Anmeldelse af Lars R. Møller - Tak for turen

08-03-2014: Den bramfri Lars R. Møllers erindringer er en ujævn, men fornøjelig bog. Læs artikel

Anmeldelse af Tom Hermansen - Før jeg siger farvel. Samtaler med modstandsmanden Jørgen Kieler

03-12-2013: Tilbageblik: Idealitet og virkelighed går op i en højere enhed i Tom Hermansens samtalebog med den 94-årige modstandsmand og kræftforsker Jørgen Kieler. Læs artikel

Anmeldelse af Helga Weiss - Helgas dagbog. En piges beretning om livet i en koncentrationslejr

29-11-2013: Læsværdige erindringer og dagbogsnotater fra en tjekkisk kvinde, der overlevede Holocaust. Læs artikel

Anmeldelse: George W. Bush: Kritiske beslutninger

04-06-2011: Erindringer: George W. Bush gennemgår de vigtigste beslutninger i sine otte år som USA's præsident. Det er der kommet et stykke interessant samtidshistorie ud af. Læs artikel

Anmeldelse: Ted Sorensen: Præsidentens mand

03-11-2010: Den danske udgave af Ted Sorensens erindringer er hans definitive politiske efterskrift. John F. Kennedys højre hånd døde i weekenden. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...