Find mere om:
Ellen Garne: DREMINDUCER | bog.guide.dk

Ellen Garne: DREMINDUCER

Ellen Garnes debutroman er en velskrevet og underholdende kritik af teknologiens faldgruber.

Ellen Garne:
DREMINDUCER
284 sider 249 kr.
Lindhardt og Ringhof
UDKOMMER I DAG

Det bliver lettere og lettere at være menneske, siges det. Kunstig intelligens, højteknologiske fremskridt og intelligent design sørger for, at vi inden længe kan blive udstyret med overtøj, som tilpasser sig temperaturen, biler, som genkender sin ejers stemme, køleskabe, der udspyer huskesedler o.s.v. Spørgsmålet er bare, om vi bliver mere lykkelige.

Psykolog Ellen Garner er tilsyneladende langt fra overbevist. I sin debutroman sætter hun fremskridtsforblændelsen til debat på en måde, som klart indikerer problematikkens omfang. Ikke mindst, fordi mennesket også i denne sammenhæng er en temmelig uberegnelig faktor.

Alt kan styres

Hendes hovedperson, den midaldrende direktør Søren Schmidt-Francke, er i hvert fald ikke lykkelig, selv om han har alt, hvad hjertet måtte begære af teknologiske hjælpemidler. Sågar et toilet med indbygget lufttørrerfunktion.

Med sin personlige "Fib", hjemmets multifunktionelle fjernbetjening, kan han styre alt lige fra temperaturen i badekarret til garageporten.

Fibben ligger fast i hans venstre hånd og sørger for, at espressomaskinen, brødristeren, mikrobølgeovnen, fryseren og køleskabet tændes og slukkes, åbnes og lukkes i et tempo, der reducerer al unødvendig spildtid til et minimum.

Så let går det ikke med hverken den fordrukne hustru eller de to utilpassede teenagebørn. De er og bliver larmende forstyrrelser, som maser sig uforskammet ind i hans synsfelt og blokerer for den gnidningsløse tilværelse, han ønsker sig så inderligt. For slet ikke at tale om de udmattende søvnproblemer, som de giver ham.

Søvnapparatet

Med sin usandsynligt træge bevidsthed kan han imidlertid ikke se - eller vil han ikke se - at hans kroniske søvnløshed bunder i et eksistentielt ubehag over det stressede, kærlighedsløse og indholdstomme liv, som han lever.

I stedet for at forfølge den længsel, som flakser rundt inden i ham, sætter han sin lid til en såkaldt DreamInducer. Et apparat, som kunne være udviklet af Georg Gearløs selv, og som ifølge sin amerikanske ophavsmand garanterer gode drømme og forbedret søvnkvalitet.

Spændende handling

Der er noget næsten Anders Bodelsen'sk over Ellen Garne. Måske er det dét fokus, som hun har på konflikten mellem det enkelte menneske og samfundet, måske er det hendes bagvedliggende civilisationskritik, der vækker den association. I hvert fald er der mere på spil hos hende end en spændende handling.

Man får et klart billede af, hvordan den moderne teknologi er både en mulighed og en fælde alt efter individets valg og personlige beskaffenhed. Som Schmidt-Franke, der er overbevist om, at teknologien er vejen til lykken, skønt den for hans vedkommende er en glat rutsjetur til helvede.

"Dreaminducer" er meget velskrevet og underholdende. Ellen Garner mestrer den underspillede humor og hverdagens kriblende uhygge og har en virkelig veludviklet tæft for virkelighedens skingre absurditeter og forrykte fortrængninger.

Måtte hun nå enhver, der har bare den mindste tilbøjelighed til at forskanse sig mod verden med en fjernbetjening i hånden.

kultur@jp.dk

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...