Find mere om:
Nye facetter af Larsson og Mankell | bog.guide.dk

Nye facetter af Larsson og Mankell

En ny bog indeholder et udvalg af de artikler, som Stieg Larsson selv så som sit hovedanliggende: Artikler baseret på dybdeborende journalistik. Kirsten Jacobsen har begået en ny samtalebog med Henning Mankell.

Daniel Poohl (red.):

EN ANDEN SIDE AF STIEG LARSSON

Artikler og andre tekster

(En annan sida av Stieg Larsson, 2011)

Oversat af Johann Bang

172 sider, 199 kr.

Modtryk

Kirsten Jacobsen:

MANKELL (OM) MANKELL

Kurt Wallander og verdens tilstand

339 sider, 299 kr.

Gyldendal

Mon ikke de fleste læsere kender den fornemmelse af tomrum, der opstår, når den sidste titel af et elsket forfatterskab er læst? Der er ikke mere, og man går desperat på jagt hos boghandler og bibliotek for at finde noget, der ligner.

Man kan også kaste sig over den litteratur, der altid dukker op i kølvandet af kendte og værdsatte bøger. Den kanoniserede litteratur, der udgør en vægtig del af landenes nationale hukommelser, og som nok ikke danner en væsentlig del af det aktuelle læser-forbrugsbillede, er omgivet af en tyk polstring af kommentarer, hvis tæthed øges med årene.

Som noget forholdsvist nyt er den samme type polstring nu også ved at dannes omkring den aktuelle bestsellerlitteratur. Man kan måske tale om en slags litterær merchandise.

Larssons journalistik

Til supplering af Stieg Larssons tre Millennium-krimier er der indtil nu kommet en håndfuld bøger, inklusive en biografi, om den svenske forfatter. Nu foreligger der så et udvalg af de artikler, som Larsson så som sit hovedanliggende: Artikler baseret på dybdeborende journalistik om samfundets undertrykte og om nyfascistiske tendenser.

Mange af de her foreliggende artikler er hentet i Larssons eget tidsskrift, ”Expo”. At læse dem giver en ganske god idé om, hvordan journalisten har fået sit stof til de storsælgende krimier.

Åbningsartiklen fra 1995 handler om muligheden for en terrorhandling begået af højre-radikale på samme måde som Oklahoma-bomben. Alle forudsætninger er til stede i Sverige, advarede journalisten. Men det skete som bekendt i Norge.

En lidt anden type supplements-litteratur finder vi i Kirsten Jacobsens bog om Henning Mankell. Jacobsen, der har adskillige af den slags samtale/baggrunds-bøger bag sig, har haft adgang til den svenske dramatiker, instruktør, krimi-forfatter og filantrop gennem et år med en række besøg og interviews i hans hjem i Sverige og Sydfrankrig.

Hun har dog ikke været i Mozambique, hvor Mankell tilbringer op til det halve af året, aktiv som teaterleder.

En bog af denne type skabes ikke, medmindre der er i forvejen er et mindstemål af sympati for den portrætterede. Her er der mere end sympati. Jacobsens beundring for mennesket Mankell er umiskendelig.

Vigtigt job i Afrika

Hvilket indtryk får så læseren af skaberen af Kurt Wallander, der i den sidste krimi gik ind i Alzheimers mørke?

Først og fremmest er der tale om et i forhold til sin popularitet meget privat menneske, der ikke er i tvivl om de værdier, som han har baseret sit liv på. Han insisterer først og fremmest på solidaritet i det nære såvel som det globale. Han insisterer da også på at betale sin skat i Sverige, selv om han - efter skattevæsenets råd - kunne slippe billigere i Afrika.

Han anser sit arbejde med politisk teater i Afrika som sin nok vigtigste aktivitet. Han deltager gerne i for ham meningsfulde events - senest blokadebrydningen med en konvoj til palæstinenserne i Gaza - men han skyr den glitrende glamour-verden. Han er utroligt arbejdsom, kan arbejde når og hvor som helst - og gør det.

Tilbage til samfundet

Henning Mankell er blevet til et brand. Han har en stab på fem betroede personer til at styre sin virksomhed, der ikke mindst har travlt med at give noget af det, som Mankell har tjent, tilbage til samfundet. Gift med en Bergman-datter er han for tiden i gang med at lave en film om svigerfaderen instrueret af Susanne Bier.

Kirsten Jacobsen kan kunsten af få skabt et facetteret billede af bestsellerforfatteren. Begynder ganske vist lidt svagt. Interviewer og offer føler sig lidt frem. Men da først tilliden er skabt, bliver det interessant og medrivende.

Anmeldelse af Peter Øvig Knudsen - Nakkeskuddet - og andre historier om at beskrive virkeligheden

08-05-2014: Dokumentarisme: Det ellers læseværdige kig ind i Peter Øvig Knudsens værksted bliver lejlighedsvist navlepillende og selektivt. Læs artikel

Anmeldelse: Rikke Hyldgaard: Soldaten - i krig og kærlighed

30-11-2011: En ny interviewbog fortæller om en dansk soldat, der udsendes til Afghanistan. Det er ikke krigslitteratur, hvor man mærker gløden og spændingen, da det hele skildres af en journalist på anden hånd. Læs artikel

Anmeldelse: Kirsten Jacobsen: KLAUS OG KÆRLIGHEDEN

07-08-2007: Samtalebog: Adspredt og lidt ufokuseret, men stedvis sublim lille Rifbjerg-bog om kærligheden og kvinderne. Foruden altså ham selv. Læs artikel

Anmeldelse af Mette Holm - Dagbog fra Beijing – 25 år senere. Hvor gik kineserne hen

09-07-2014: Den opdaterede nyudgave af Mette Holms dagbog fra Beijing er uundværlig læsning for enhver, der ønsker at blive klogere på Riget i Midten. Læs artikel

Anmeldelse af Jørgen E. Petersen - De sorte kinesere. Kina, Afrika og Europa

23-06-2014: Magt: Mens europæerne sover, bruger regimet i Beijing gangstermetoder til at tømme Afrika for værdier. Vigtig dansk bog om kinesisk kolonialisme. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...