Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Roberto Saviano - ZeroZeroZero... | bog.guide.dk

Den hvide olie

Journalistik: Roberto Savianos bog om kokain er fabulerende, poetisk og lejlighedsvis grænsende til det svulstige, men også præget af omfattende research og journalistisk grundighed.

Samfund
Roberto Saviano

ZEROZEROZERO – HVORDAN

KOKAIN STYRER VERDEN

Oversat af Lorens Juul Madsen

448 sider, 299,95 kr.

Gyldendal


B97641167Z.1_20140421163133_000+GT1C376S.1-0.jpg

Robert Saviano brændte i 2006 igennem med bogen ”Gomorra” (der på dansk fik den noget mere prosaiske titel ”Mafiaen i Napoli”) om den napolitanske mafia Camorraen, som forfatteren deler hjemby med. Med ætsende indignation og en original blanding af skønlitterære og journalistiske virkemidler dokumenterede bogen den organiserede kriminalitets indflydelse i det italienske samfund gennem en række fragmentariske, men tematisk forbundne fortællinger.

Bogen blev en international bestseller og er senere lavet til en anmelderrost spillefilm, ligesom HBO for øjeblikket arbejder på en tv-serie med ”Gomorra” som forlæg.

Selvom Saviano siden ”Gomorra” har levet under politibeskyttelse efter en stribe trusler fra højtrangerende mafiosoer, har det ikke forhindret ham i at kaste sig over en af de få former for organiseret kriminalitet, der er endnu mere brutale og indbringende end de italienske mafiafamiliers: de mellem- og sydamerikanske kokainkarteller. ZeroZeroZero – slangudtryk for den reneste type kokain på markedet – er en fascinerende gennemgang af, hvordan kokain er blevet verdens mest indbringende narkotika.

Grundlæggende ser den venstresnoede Saviano kokainen som selve indbegrebet af den rå og utøjlede kapitalisme. Som den perfekte vare med det gigantiske afkast, hvor volden er en uomgængelig og logisk følgesvend og konstant eskalation uundgåelig. Den seneste udvikling er, at amerikansktrænede elitetropper bliver hyret af kartellerne til at beskytte den kokain, der for størstedelens vedkommende ender i det USA, der stadig fører en forgæves krig mod narkotika.

Svulstigt og grundigt

Bogen er ikke entydigt kronologisk, men springer i tid, rum og form. Fra nøgterne beskrivelser af distributionsvejenes udvikling til det mere poetiske, som når han i et rablende og velskrevet kapitel opremser de utallige kælenavne, som kokain har verden over. Eller når han fabulerende øser ud af lommefilosofiske betragtninger om menneskelig fejhed på baggrund af anekdoter om hunde, der redder deres hvalpe ud af brændende valmuemarker, mens mexicanske landarbejdere i samme marker overlades af deres kolleger til at brænde ihjel.

Til tider kammer det dog over i svulstighed, som når han beskriver, hvordan han »vil have hænderne ned i grusomheden, rode rundt der, hvor det gør allermest ondt, og se, hvad der sidder tilbage på fingrene, når jeg trækker dem til mig«.

Beskrivelserne af kokain som noget nær en eksistentiel trussel mod menneskeheden bliver måske også en kende for alarmistisk. Men den grundige research og originale formidling gør bogen til fascinerende læsning, selvom den ikke helt når forgængerens niveau.

Anmeldelse af Mette Holm - Dagbog fra Beijing – 25 år senere. Hvor gik kineserne hen

09-07-2014: Den opdaterede nyudgave af Mette Holms dagbog fra Beijing er uundværlig læsning for enhver, der ønsker at blive klogere på Riget i Midten. Læs artikel

Anmeldelse af Jørgen E. Petersen - De sorte kinesere. Kina, Afrika og Europa

23-06-2014: Magt: Mens europæerne sover, bruger regimet i Beijing gangstermetoder til at tømme Afrika for værdier. Vigtig dansk bog om kinesisk kolonialisme. Læs artikel

Anmeldelse af Peter Øvig Knudsen - Nakkeskuddet - og andre historier om at beskrive virkeligheden

08-05-2014: Dokumentarisme: Det ellers læseværdige kig ind i Peter Øvig Knudsens værksted bliver lejlighedsvist navlepillende og selektivt. Læs artikel

Anmeldelse af Tor Tolstrup - En guide til rejser i det gådefulde Japan

28-01-2014: Vore dages Japan er en fascinerende blanding af gammelt og nyt. Det giver Tor Tolstrups historie- og rejsebog fremragende eksempler på. Læs artikel

Anmeldelse af Karl Schlögel - Grenzland Europa. Unterwegs auf einem neuen Kontinent

12-01-2014: Rejseskildringer: Tyskeren Karl Schlögel har skrevet en vidunderlig bog om sin færden på floder, landeveje og busholdepladser i det ukendte Europa. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...