Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Rikke Hyldgaard: Soldaten - i krig og kærlighed | bog.guide.dk

Rikke Hyldgaard: Soldaten - i krig og kærlighed

En ny interviewbog fortæller om en dansk soldat, der udsendes til Afghanistan. Det er ikke krigslitteratur, hvor man mærker gløden og spændingen, da det hele skildres af en journalist på anden hånd.

Interviewbog

Rikke Hyldgaard: Soldaten - i krig og kærlighed

240 sider, 250 kr.

Jyllands-Postens Forlag

Bogen følger soldaten Jacob Kristensen på 22 år, før han udsendes til Afghanistan, under indsatsen og efter hjemkomsten. Ud fra interviews med ham selv, hans forældre og hans kæreste skildrer journalist Rikke Hyldgaard en dansk soldats liv og tanker, og hvad den militære indsats bevirker hos de pårørende.

Bogen skildrer miljøet i lejren i Afghanistan og frygten, hver gang de er på patrulje, fordi vejsidebomberne findes overalt. To kammerater blev dræbt, og flere blev sårede.

Det stærkeste i bogen handler om det sammenhold, som opstår mellem mænd (og enkelte kvinder - men de opfører sig og opfattes som mænd) i felten, som bindes sammen af eksistentielle oplevelser helt ude mellem liv og død. Karakteren af dette sammenhold gør den civile tilværelse hjemme, både på orlov og bagefter, svær at finde sig til rette i og svær at forstå for pårørende.

Familie i anden række


Da Jacob Kristensen kommer hjem på tre ugers orlov, taler han i Kastrup Lufthavn først med sårede kammerater, der var sendt hjem før ham, frem for familien og kæresten.

Samtidigt er hans far og mor dybt præget af usikkerheden. Hver gang telefonen ringer, eller det ringer på døren, er der frygt til stede. Og da faderen ser en militærbil i nærheden af hjemmet, tænkes der kun ét. Men Jacob Kristensen kommer helskindet hjem og begynder på den svære tilpasning til en civil tilværelse.

Helte hyldes i USA


Danmark gør ikke noget stort ud af sine helte, selv om vi har fået en flagdag for soldaterne og mærke bagpå bilen. Jacob Kristensen erfarer, hvordan hjemvendte soldater i USA hyldes i deres lokale samfund: Hvis der er veteraner til stede, rejser alle sig op og klapper af dem.

Det er sværere for Jacob Kristensen at finde sin plads i Odense i lejligheden, hvor han før boede med kæresten, som nu er flyttet.

Kæmper for sig selv


Selvom bogen ikke bringer meget nyt i forhold til tidligere bøger om indsatsen, føjer den sig alligevel smukt ind i rækken om danske soldaters heltemodige indsats i en kompliceret krig langt væk. Bogen vidner også om Danmarks forvandling fra et pacifistisk præget land for 20-30 år siden til en krigsførende nation i dag, hvor en generation i disse 10 år har gjort alvorlige krigserfaringer.

Motivet til at melde sig er dunkelt, men at være soldat er også en metier. Det officielle formål er at hjælpe afghanerne mod Taliban, men efterhånden kæmper Jacob Kristensen og kammeraterne kun for sig selv og for at få alle levende hjem fra dette lorteland. Det er ikke krigslitteratur, hvor man mærker gløden og spændingen, da det hele skildres af en journalist og civilist på anden hånd. Danmark venter stadig på den store litteratur om krigen.

Anmeldelse af Hjalmar Dahl - Fordi vi lever. Om bøsser og lesbiske i Grønland

04-08-2014: Forfatteren Hjalmar Dahl har interviewet bøsser og lesbiske i Grønland og sætter fokus på et tabubelagt problem. Læs artikel

Anmeldelse af Søren Baastrup - Exit Hells Angels

10-02-2014: ”Exit Hells Angels” er mere båret af rockerfascination end journalistisk nysgerrighed, og bogen tegner et endimensionalt portræt af bogens hovedperson. Læs artikel

Anmeldelse: Livet i over- og underverdenen

11-01-2012: Dokumentar: Tre aktuelle bøger udgør tre vidt forskellige forsøg på at vise os de verdener, som vi ikke kender - et liv langt væk fra middelstanden og dens trivialitet. Læs artikel

Anmeldelse: Lone Holm: De 5 på Lotte

20-12-2011: Det er ikke sjovt at komme på alderdomshjem, men plejehjemmet Lotte gør sit for at kaste lys over den sidste rejse. Fem beboere optræder i en ny interviewbog om plejehjemmet. Læs artikel

Anmeldelse: Jakob Mathiassen: Beton

07-03-2011: Ny bog om arbejdet som ufaglært betonarbejder giver et indblik i livet som underhund i dagens Danmark. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...