Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Peer Kaae: Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej | bog.guide.dk

Peer Kaae: Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej

Peer Kaae har forvaltet kildeadgangen på fornemste vis og leveret en overlegen opsummering af mordgåden på Peter Bangs Vej.

Peer Kaae:

DOBBELTMORDET PÅ PETER BANGS VEJ

266 sider. 249 kr.

People's Press

Er udkommet

Den tidlige bogsæsons mest foromtalte bog har været ”Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej”.

Interessen blev stimuleret af løfter om, at forfatteren på basis af eksklusiv arkivadgang kunne afsløre den »den sandsynlige morder«, som slap for den store tur i politiets vridemaskine på grund af indgriben fra den daværende formand for Landstinget, K.K. Steincke. Et beskæmmende udslag af Old boys network.

LÆS OGSÅ: Er århundredets mordgåde løst?

Peer Kaae har tavshedspligt, fordi arkivalierne er båndlagt til 2023, men på grundlag af et stort interview var det en smal sag for Weekendavisens journalist efterfølgende at finde frem til den mistænkte og offentliggøre hans navn.

Det var en erhvervsmand, der døde så sent som i 2006.

Nu er bogen her, og det første spørgsmål efter læsning er selvklart, om den står distancen. Det korte svar er et rungende ja.

Bestialsk udåd

Per Kaae har forvaltet kildeadgangen på fornemste vis og i dette århundredes perspektiv leveret en overlegen opsummering af det foregående sekels mest gådefulde forbrydelse, dobbeltmordet på ægteparret Vilhelm og Inger Margrethe Jacobsen.

En bestialsk udåd, der har fået mytisk status, fordi morderen blev på gerningsstedet hele natten og lagde falske spor, der pegede væk fra ham - og antydede et ritualmord.

Underspillet metodeMed en næsten underspillet stilistisk metode uden brug af de dramatiske virkemidler, som historien ellers inviterer til, formår Kaae at opdatere dobbeltmordets fascinationskraft og samtidig give et kuldslået billede af efterkrigstidens København med trådene tilbage til den politiløse tids brutalitet under Besættelsen.

Peer Kaaes litterære præstation er at give kontorchef Jacobsen og hans hustru liv forstået på den måde, at det i eftertiden stiliserede og næsten anonyme offerpar får blotlagt et alt andet end småborgerligt liv på Frederiksberg.

Understrømme og fortrængningerDer var mørke understrømme og fortrængninger.

Ikke mindst gjaldt det fru Jacobsen, der tilsyneladende havde en elsker, i bogen omtalt som hr. X, som forfatteren når frem til må være morderen.

Det kan han sagtens have været. Indicierækken underbygger teorien langt hen ad vejen, og det må anno 2010 konstateres at være en politisk skandale, at efterforskningen blev lagt død, og en politimæssig ditto af den mistænktes alibi ikke blev efterprøvet.

Uløselig gåde

Gåden bliver aldrig løst, og dermed vil dobbeltmordet på Peter Bangs Vej - godt hjulpet på vej af denne bog - bevare sin position som kriminalgåden over alle andre.

Næsten sidestillet med krimilitteraturens uløselige ligning: ”Mordet i det lukkede rum”.

Anmeldelse: Steve Sem-Sandberg: De fattige i Lodz

21-08-2011: Steve Sem-Sandbergs dokumentarroman om livet i ghettoen i Lódz er en overvældende læseoplevelse i Primo Levi-klassen. Omdrejningspunktet ghettoens enevældige leder, Mordechai Chaim Rumkowski. Læs artikel

Anmeldelse: Michael Dobbs: Nazisabotørerne

17-05-2011: Beretningen om de otte håbløse agenters landsætning to steder på den amerikanske østkyst er ren Olsen-banden og komisk. Aktionen afstedkom den største massehenrettelse i USA i den elektriske stol siden hængningen af de medvirkende i drabet på præsident Lincoln. Læs artikel

Anmeldelse: Robert M. Edsel: Monumenternes mænd

04-01-2011: ”The Monuments Men” virkede fra 1943 for at redde monumenter og kunstskatte fra ødelæggelse under Anden Verdenskrig. Historien om ”kunstsamlerne” er i sig selv elementært spændende, så det er trist, at forfatteren falder for fristelsen til populær dramatisering. Læs artikel

Anmeldelse: Erik B. Jørgensen: Oplevelser i ukendt land

11-12-2010: Fremragende formidling af den gamle Sirius-patruljemand, Erik B. Jørgensen. Læs artikel

Anmeldelse: Fejden i Faaborg

05-08-2010: Spændende drama om skulpturen Ymerbrøndens modtagelse i 1913. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...