Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Jonas Fruensgaard - Brasiliens.. | bog.guide.dk

Fodbold, fremskridt og forfald

Stormagtsdrømme: Brasilien prioriterede prestigefyldte tåbeligheder over fornøden oprydning og reformer. Korrespondenten Jonas Fruensgaard tager læseren med bagom glansbilledet af sambalandet.

Jonas Fruensgaard
BRASILIENS FORVANDLING

280 sider, 299,95 kr.

Forlaget Mellemgaard


Brasilien har i langt over 100 år været anset for fremtidens land. Dog er det, som om fremtiden ustandseligt forsvinder bag nye horisonter.

Storhed, der af mange betragtes som et mål i sig selv, består ikke blot i dette at råde over vældige menneskemasser, vældige territorier og vældige ressourcer. Var det tilfældet, ville lande som Brasilien, Nigeria og Indien for længst befinde sig i den globale magtkamps superliga. Rusland med 140 mio. indbyggere og uanede ressourcer roder rundt i anden division med et bruttonationalprodukt pr. indbyggere svarende til Chiles. Kina med 1,3 mia. indbyggere halter lysår efter USA med 300 mio. indbyggere og Den Europæiske Union med 500 mio. indbyggere.

Fra i morgen står Brasilien som – delvis kriseramt – vært for verdensmesterskaberne i fodbold, et politisk indholdsløst og i økonomisk henseende vanvittigt prestigeprojekt, der har blotlagt landets indre svagheder og ført til omfattende folkelig uro, stik imod de forhåbninger, der fik regeringen i Brasilia til at lægge billet ind på denne tvivlsomme, måske destruktive ære.

Om to år følger det ikke mindre omstridte værtskab for de olympiske lege i Rio de Janeíro. Forberedelserne træffes i en sådan tilstand af kaos, at Den Internationale Olympiske Komité overvejer at forlægge legene til et andet land. Legenes succes kræver så tyngende økonomiske ofre af Brasilien, at alvorlig politisk og social uro kan blive følgen. Udebliver succesen, kan politisk og social uro også blive følgen. Globale sportslige foranstaltninger, jævnfør vinterlegene i Sotji for nylig, er efterhånden bragt op på et så unaturligt plan, at kun diktaturerne kan indlade sig på dem.

Et land af modsætninger

Brasilien er ikke et diktatur og har ikke været det siden 1985, da et militærstyre besat af stormagtsdrømme gav op over for landets indre modsætninger: ekstrem rigdom, ekstrem fattigdom, påstået tolerance, men vidt udbredt diskrimination af sorte og brune, voldsom ulighed mellem nord og syd.

Den optimisme, der prægede socialisten Lula da Silvas styre (2003-2011), er forsvundet under hans lidet effektive efterfølger, Dilma Rousseff.

Alt i alt en blandet fornøjelse, som Kristeligt Dagblads korrespondent i Sao Paolo, Jonas Fruensgaard, går til med ildhu i ”Brasiliens forvandling”. Han har et godt greb om kendsgerningerne og skriver sagligt, om end lidt kantet, om politik, økonomi og historie, om sport, kultur og religion, om det portugisisktalende Brasiliens ikke helt lette forhold til det øvrige, fortrinsvis spansktalende Sydamerika. For slet ikke at tale om de spændinger, der periodisk præger forholdet til USA, senest i forbindelse med den amerikanske sikkerhedstjenestes aflytning af Dilma Rousseffs telefon.

Næppe en stormagt

Det er rigtigt, at Brasilien befinder sig i det, der lidt fraseagtigt kaldes »en rivende udvikling«, men en stormagt er Brasilien ikke og bliver det ikke i lange tider, om nogensinde. Stormagter kendetegnes ved soliditet, ved nøgtern viden om egne og udefrakommende interesser. Her går det galt for Brasilien, der skulle bruge sine voksende kræfter på at korrigere en skævvreden udvikling og sanere en korrupt, i vid udstrækning uduelig offentlig forvaltning. I stedet kastede man sig over formodet prestigegivende tåbeligheder som VM og OL.

Ligesom Kina er Brasilien en kolos på lerfødder, men mon dog ikke demokratiet Brasilien nærmer sig en bedre fremtid end diktaturet Kina?

Bogen er veldisponeret, men måske lidt for artig, en kende tør, glimrende til undervisning. Næste gang må Fruensgaard gerne lade landevejens støv sætte sig i læserens næse. Dog, alt i alt en solid korrektur til rejsebranchens glansbilleder af Copacabana, bossanova og pigen fra Ipanema.

Anmeldelse af Puk Damsgaard - Hvor solen græder. En fortælling fra Syrien

25-10-2014: Puk Damsgaard har oplevet krigen i Syrien på nærmeste hold og beretter illusionsløst og informativt om sine oplevelser og menneskeskæbner. Læs artikel

Anmeldelse af Tor Tolstrup - En guide til rejser i det gådefulde Japan

28-01-2014: Vore dages Japan er en fascinerende blanding af gammelt og nyt. Det giver Tor Tolstrups historie- og rejsebog fremragende eksempler på. Læs artikel

Anmeldelse af Karl Schlögel - Grenzland Europa. Unterwegs auf einem neuen Kontinent

12-01-2014: Rejseskildringer: Tyskeren Karl Schlögel har skrevet en vidunderlig bog om sin færden på floder, landeveje og busholdepladser i det ukendte Europa. Læs artikel

Anmeldelse af Holger Dahl - Kina. Engang for et øjeblik siden

17-09-2013: Kontraster: Højhastighedstog, moderne kunstmarked, spisepinde og verdens hurtigst voksende bestand af millionærer. Dansk forfatter gør status 30 år efter, at han besøgte Riget i Midten første gang. Læs artikel

Anmeldelse: Christina Lund Sørensen: Ashins forår

08-07-2012: Munkene fylder meget i Burma, og de repræsenterer nationens samvittighed – men har ikke stemmeret. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...