Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Jørgen E. Petersen - De sorte.. | bog.guide.dk

Gul mands byrde

Magt: Mens europæerne sover, bruger regimet i Beijing gangstermetoder til at tømme Afrika for værdier. Vigtig dansk bog om kinesisk kolonialisme.

Ulandslitteratur
Jørgen E. Petersen
DE SORTE KINESERE

186 sider, 199 kr.

Forlaget Kahrius


B97967273Z.1_20140622191309_000+GV9DS04T.1-0.jpg

Jørgen E. Petersen har et omfangsrigt forfatterskab bag sig. Hvor mange bøger denne utrættelige reporter har udgivet, fortrinsvis om Afrika, men også om Frankrig, hvor han bor, vil man nødig give et bud på.

Jørgen E., som han kaldes i branchen, beskæftiger sig denne gang og meget nøje med Kinas kolonialistiske fremfærd i Afrika og denne fremfærds betydning for Afrika og for Europa.

Bogen er en nødvendig, men ikke specielt overraskende dokumentation af kinesisk kynisme i omgangen med Afrikas diktatorer og af europæisk tilbageholdenhed i et anliggende af vital betydning for Vesten.

Regimet i Beijing, gangsteragtigt og skånselsløst i sine politiske, kommercielle og andre metoder, er selvfølgelig ude på at tilføre Kina råstoffer og fødevarer. Her har vi at gøre med en aggressiv magt, der inden for den næste generation eller to agter at slå sig op som stormagt, og hvis ledere modsat Ruslands ikke mindre aggressive Vladimir Putin optræder politisk sikkert og strategisk gennemtænkt.

Han er gal

Veteranen Jørgen E. er godt gal i hovedet, nogle gange så gal, at sproget tager magten fra ham. Dog, man forstår ham og sympatiserer med ham, når han påviser, hvordan kineserne beskytter og finansierer afrikanske tyranner, samtidig med at de tømmer Afrika for værdier og lukker munden på såvel lokale som globale kritikere. Hans alternativ – et nærmere samarbejde mellem Europa og Afrika – har lange udsigter. Dels foretrækker Afrikas herskere i deres moralske forfald kineserne for europæerne, som i hvert tilfælde formelt insisterer på demokrati, menneskerettigheder og andre verdensfjerne fænomener, dels kan de færreste i Europa forestille sig, at man skulle gøre Kina rangen stridig.

Bogen anbefales hermed læsere, blandt dem ganske mange politikere, akademikere og forretningsfolk, som mener, at gangstere er til for at blive vartet op, hvad enten disse sidder i Beijing eller Nairobi eller et tredje varmt sted.

Hvad gør EU?

Mon ikke EU, når vi ud på efteråret har en ny kommission i Bruxelles, skulle gøre en konkret indsats i Afrika, i afrikanernes og egen interesse, snarere end at se Kina overtage kontinentet og lade dets indbyggere omkomme i Sahara eller Middelhavet?

Bogen kunne have vundet ved en mere essayistisk tilgang, en mere tænksom fortælling, mere nærvær. Det får være. For den er også et godt eksempel på, at de såkaldt alternative forlag sagtens kan levere værdifuld politisk litteratur i en situation, hvor traditionelle forlag i profittens navn synes at forgabe sig på krimier og kogebøger.

De små, ikke blot i nationernes selskab, har ofte mere at byde på end de store og måske mere, end de selv tror.

Anmeldelse af Tor Tolstrup - En guide til rejser i det gådefulde Japan

28-01-2014: Vore dages Japan er en fascinerende blanding af gammelt og nyt. Det giver Tor Tolstrups historie- og rejsebog fremragende eksempler på. Læs artikel

Anmeldelse af Karl Schlögel - Grenzland Europa. Unterwegs auf einem neuen Kontinent

12-01-2014: Rejseskildringer: Tyskeren Karl Schlögel har skrevet en vidunderlig bog om sin færden på floder, landeveje og busholdepladser i det ukendte Europa. Læs artikel

Anmeldelse: Marianne Krogh Andersen: Grønland - mægtig og afmægtig

27-05-2008: Vi skal have de gamle politikere ud nu. Ellers kommer det ikke til at ske noget nyt i samfundet, lyder det fra kritiske røster i Grønland i ny bog. Læs artikel

Anmeldelse af Puk Damsgaard - Hvor solen græder. En fortælling fra Syrien

25-10-2014: Puk Damsgaard har oplevet krigen i Syrien på nærmeste hold og beretter illusionsløst og informativt om sine oplevelser og menneskeskæbner. Læs artikel

Anmeldelse af Mette Holm - Dagbog fra Beijing – 25 år senere. Hvor gik kineserne hen

09-07-2014: Den opdaterede nyudgave af Mette Holms dagbog fra Beijing er uundværlig læsning for enhver, der ønsker at blive klogere på Riget i Midten. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...