Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Synne Lea og Stian Hole -.. | bog.guide.dk

Ikke ligefrem for børn

Synne Lea og Stian Holes ”Nattevagt” betegnes som digte for børn, men vis mig det barn, der vil forstå og nyde den møgdystre bog.

Digte
Synne Lea og Stian Hole
NATTEVAGT

På dansk ved Naja Marie Aidt

88 sider, 229,95 kr.

Rosinante


B971169146Z.1_20140731180110_000+GNREM6J2.1-0.jpg

Da jeg var barn, var der altid et par af mine forældres venner, der holdt af at gribe guitaren og bryde ud i en mere eller mindre indfølt version af Bjarne Jess Hansens ”Vi voksne kan også være bange”. Hver gang blev jeg grebet af en grundangst og håbede blot, at de ville stoppe med deres »lange, lange bange sange«.

For ”Vi voksne kan også være bange” er ikke for børn. Det er en skideuhyggelig sang, og selv om det er sandt, at angsten ikke dæmpes i voksenlivets faretruende indsigt i alverdens ulykkeligheder, er det ikke nødvendigvis en overvejelse, som børn skal indvies i.

I det hele taget synes det at være en udpræget misforståelse, at børn skal eksponeres for alt, hvad der findes af grusomheder. Det lader i hvert fald til at være en opfattelse, som den norske forfatter Synne Lea og billedkunstneren Stian Hole abonnerer på i deres digtsamling ”Nattevagt”, der på forsiden lanceres som digte til børn.

Forbered jer på mareridt

Jeg vil vove den påstand, at hvis man begiver sig ud i at læse ”Nattevagt” for sine børn, vil det kræve ikke blot en seriøs mængde fortolkning i løbet af læsningen, men også en vis forberedelse på mareridt de kommende nætter.

»Husker du hvad jeg hedder/når jeg ikke hedder mor/spørger mor. Jeg nikker og kryber op/i den store seng. Han pakker dynen tæt om mig/og siger at jeg skal sove/der vor hendes drømme har været/før mig. Da jeg var lille, hvisker mor,/fandtes der voksne/som råbte: nu kommer vi/og tager dig. De findes/ endnu, svarer jeg.«

Som sådan er Synne Leas prosaiske lyrik ganske fin, men blot fordi den omhandler børn, gør den jo ikke nødvendigvis egnet til børn.

Digtsamlingen igennem forholder en lille pige sig til sin stadig mere truende omverden med en mor, der mestendels sover, en far, der forsøger at ræsonnere sig ud af kompleksiteten, og en gnaven bedstemor, der ikke vil have knus af lillebroderen, der er fyldt med snot og i øvrigt tit bløder.

Faderen lærer desuden fortælleren, at hun kan lære at løbe alene hjem om aftenen:

»Så lærer du/at flå mørket op/med hænderne og kaste det på den/du tror følger efter dig.«

Dukker uden ansigt

De unheimliche digte ledsages af illustrationer af billedkunstneren Stian Hole, hvis skiftevis fantasifulde og hyperrealistiske illustrationer sine steder ligner noget fra HBO-serien ”True Detective” med ansigtsløse dukker, der hænger og dingler, og piger med bind for øjnene.

Havde ”Nattevagt” ikke været behæftet med »digte for børn«, havde man som læser kunne forholde sig anderledes til indholdet. Men som børnebog betragtet er ”Nattevagt” en forbier.

Anmeldelse af Egil Dennerline - The Foreign Familiar

27-07-2014: Mellem sit danske og amerikanske ophav finder Egil Dennerline – sprogligt og personligt – en identitet, der gør sig fornemt i lyrikform. Læs artikel

Anmeldelse af Knud Romer - ABC

16-06-2014: Poesi: Der er åbenlyst klassiker- potentiale i Knud Romers og John Kørners fabelagtige ABC. Læs artikel

Anmeldelse af Martin Glaz Serup - Romerske nætter

06-05-2013: Vital og selvironisk Martin Glaz Serup på farten. Læs artikel

Anmeldelse: Adda Djørup: 37 postkort

30-09-2011: Adda Djørups digte er en gedigen udviklingshistorie om en kvinde, der er gravid, føder, har et liv med barnet og reflekterer over tilværelsen. Læs artikel

Anmeldelse: Lone Hørslev: Jeg ved ikke om den slags tanker er normale

23-03-2009: Lone Hørslev tager en tur i følelseskarrusellen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...