Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Morten Chemnitz - Inden April | bog.guide.dk

Et nærsynet natursyn

Debutanten Morten Chemnitz ser naturen i øjenhøjde.

Digte
Morten Chemnitz:
INDEN APRIL

64 sider, 150 kr.

Gyldendal

Er udkommet


Digte
Morten Chemnitz: Inden April
64 sider, 150 kr.
Gyldendal
 

De færreste digtsamlinger er båret af et gennemført koncept. Debutanten Morten Chemnitz er en undtagelse, og alle de titelløse tekster handler om at iagttage og beskrive den omgivende natur: en græsplæne, træer, havet, vinden, blade og spirende vækster plus lidt sparsom kultur.

B9739123Z.1_20130404144045_000+GU22N2LJ.1-0.jpg

Man kan roligt sige, at det er et nærsynet natursyn, der præsenteres. En øvelse i at glemme den iagttagende og holde sig til det, som kan se og høre.

Mange præpositioner

Det er vel at mærke ikke en natur, som en biolog vil beskrive den med specifikke angivelser af skyformationer, træarter, fauna. Det er en abstrakt almen natur, der registreres i konstaterende, ufuldstændige sætninger i nutid, som sjældent har et menneskeligt subjekt og kun få verber. Til gengæld er der gerne mange præpositioner og forskellige former for gentagelser.

Ord som "lidt", "næsten", "over for", "som" og "i" optræder højfrekvent, men de gør ikke beskrivelser mere euforiske, tværtimod. Men "hinanden" dukker også op flere gange og antyder dermed et alternativ til alt det adskilte i verden.

Basis for et laboratorium

Morten Chemnitz er ikke en henført naturbesynger. De nøgterne sansninger står for sig selv, de er ikke refleksive, men detaljerede og famlende:

»I det hvide af vinteren stadigvæk. I de hvide blomster som de har. Lidt som lidt over den fugtige jord. Næsten i solen i det forårskolde.«

Anstrengt, men der er én vigtig pointe i bogen, nemlig at blikket for den hverdagslige banale natur bliver revitaliseret, og paradoksalt nok er det ufuldkomne, tøvende sprog i høj grad medvirkende hertil. Naturen skrives ikke ind i en ideologi hos Morten Chemnitz; den er snarere basis for et sprogligt laboratorium.

Anmeldelse af Eske K. Mathiesen - Udvalgte digte 1975-2013

06-05-2014: Naturflipperen Eske K. Mathiesen har en enestående fornemmelse for skarnbasser, lærker og andre vigtige skabninger. Nyt, charmende udvalg af hans naturdigte. Læs artikel

Anmeldelse af Yoko Ono - Agern

23-06-2013: Yoko Onos nye digtsamling er en sørgelig oplevelse. Borte er Fluxus-bevægelsens stærke billedkraft og innovation, tilbage står en umorsom og banal newage-prædiken. Læs artikel

Anmeldelse: Peter Laugesen: De sagde hans hund havde lopper

03-11-2010: Det svinger på godt og ondt i Peter Laugesens nye digtsamling. Læs artikel

Anmeldelse: Camilla Christensen: Fugl eller fisk

12-10-2009: Camilla Christensen har udviklet en underholdende kortform til lejligheden. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Blendstrup og Lars Gundersen - Venedig – eller kunsten at fare vild

08-11-2014: Afkroge: Jens Blendstrup er i grotesk topform, når han fabulerer om Venedig akkompagneret af Lars Gundersens fotos. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...