Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Lone Hørslev: LIGE MIG | bog.guide.dk

Lone Hørslev: LIGE MIG

Sjove, overraskende og jonglerende digte fra Lone Hørslev. Jo, det er vist lige mig. Det er i alt fald meget sjovt, overraskende og jonglerende, det Lone Hørslev skriver. Er det så lige hende selv? Ingenlunde.

Lone Hørslev:
LIGE MIG
80 sider, 150 kr.
Gyldendal
Er udkommet

Udgangen på bogen lyder: »Måske bliver jeg aldrig helt tilfreds. Med det her selvportræt. Hvis det altså er det det er.«

Tidligere har vi hørt om en klovnemaske, og det mest sikre, man kan sige om Lige mig, er, at vi bliver budt op til sprogdans og det af en række stemmer, som synes beslægtede, har lidt den samme tone, men som er lige så gennemsigtige som Andy Warhols serieportrætter og de var som bekendt ikke transparente, derimod indlejrede myter, ikoner, som fik et twist med farver og blev fordrejede en gang og en gang til i Warhols kopieringsshow.

Det er selvfølgelig ikke tilfældigt, at Hørslev referer til amerikansk popart. Hendes digte er på samme tid banale og komplekse som denne visuelle kunstform.

Store bogstaver

Vi er meget langt fra centrallyrikken en digtning, som har jeget som fikspunkt, som er helliget det inderligt personlige udtryk i stedet elsker digteren at få barndommens bytte bytte købmand til at få flere betydninger, og hun er nok den samtidige poet, der taler bedst med Billed Bladets læsere, for her er der én, som drømmer om de kongelige, nærmere bestemt kronprins Frederik: »Det er LIGE MIG at have sex med de kendte.«

Som man ser, bliver der talt med store bogstaver. Diktionen er mundtlig og fjantet. Men fikst nok flertydigt; f.eks. får vi flere digte, hvor en drømmetyder har sit eget talkshow på tv, og på den konto leges der raffineret med symboler og tung semantik. Lidt af et (ord)cirkus, som peger tilbage på et par andre digte, hvor den konstant nysgerrige stemme undrer sig over, hvad der mon sker med en mand ved en fotoautomat og en kone ved et busstoppested.

Moralen er hvad ved jeg, og bag den banale kendsgerning ligger jo en gedigen indsigt i sandhedens relativitet og det faktum, at vi meget let projicerer, når vi bilder os ind at sige noget objektivt om alverdens fænomener.

Banalitet med pondus

Digtene er ikke bare festlige numre i luften. De har også nogle ledemotiver, som spænder det sentimentale og kitschede op imod smertepunkter. Vi er meget, meget langt fra den inderlige og fattede Tove Ditlevsen; og så midt i spasen kommer en banalitet med pondus:

»Jeg ville ønske jeg turde/ spørge om du også elsker mig. Det er det eneste/ mennesker ønsker/ at vide om hinanden hmn.«

Den sidste lille tilføjelse tager så luften ud af det enkle spørgsmål, garderer digteren imod at blive udlagt som udelukkende klichefyldt: Sådan kombinerer Lone Hørslev konstant det sofistikerede med det enkle.

Det, der lyder enkelt, er det sværeste at skrive. Jo mere man læser sig ind på Lige mig, jo lettere bliver det for læseren at sige nej, det er ikke lige mig. Men det siger mig meget.

Og så skader det ikke, at bogen er mærket af et sprogligt overskud, af en vellykket hang til lege med alvoren:

»Jeg hader at høre mig selv sige, at ingenting i livet er let. Som bobler, som røgringe, løgringe, baderinge bikini.«

Eller som et af bogens afsnit hedder: Okay, så kører vi.

kultur@jp.dk

Anmeldelse: 11 kunstnere i kreativ parringsleg

24-02-2010: Forfattere og billedkunstnere har bejlet til hinanden. Resultatet er blevet 11 små kunstbøger. Læs artikel

Anmeldelse: Lone Hørslev: Jeg ved ikke om den slags tanker er normale

23-03-2009: Lone Hørslev tager en tur i følelseskarrusellen. Læs artikel

Anmeldelse: Lars Bukdahl: Alfabeter fra Pluto

08-02-2009: Lars Bukdahl rykker lidt på grænserne for, hvad man meningsfyldt kan snakke om som kunst. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Blendstrup og Lars Gundersen - Venedig – eller kunsten at fare vild

08-11-2014: Afkroge: Jens Blendstrup er i grotesk topform, når han fabulerer om Venedig akkompagneret af Lars Gundersens fotos. Læs artikel

Anmeldelse af Knud Romer - ABC

16-06-2014: Poesi: Der er åbenlyst klassiker- potentiale i Knud Romers og John Kørners fabelagtige ABC. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...