Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Knud Romer - ABC | bog.guide.dk

Lyrisk og visuel dyrehyldest

Poesi: Der er åbenlyst klassiker- potentiale i Knud Romers og John Kørners fabelagtige ABC.

Børnebog
Knud Romer (med illustrationer af John Kørner)
ABC

72 sider, 149,95/luksusudgave 349,95 kr.

Lindhardt & Ringhof


B97940299Z.1_20140616194046_000+GUDDNN0J.1-0.jpg

Alle børn kender de tre små lodne trolde, Ylle, Dylle og Dolle, og Ane, der lagde anemoner i kanonen på Trekroner, og de ved, at citroner er sure og gule, mens cigarer er fulde af røg. Halfdan Rasmussens ABC-rim er bogstavformidling, når det er allerbedst.

For et par år siden beviste DR-fænomenet Hr. Skæg (bag det lange ansigtsgarn gemmer der sig den nærgeniale Mikkel Lomborg), at Rasmussens niveau kunne nås og udfordres med en række genfortolkninger, der introducerede danske unger for elskede figurer som bogormen, der gik bananas og spiste alt med b, og den lille vilde viking, der ikke ville være lille.

Gak og løjer

Man kan både spore Rasmussens fornemme sproglige sans og Hr. Skægs gak og løjer i Knud Romers 29 dyredigte i hans og John Kørners forbilledligt smukke børnebog. Udgangspunktet er oplagt alfabetets 29 bogstaver (det er dejligt at se, at W ikke længere sidder i skammekrogen), og hvert rim handler om et dyr med det pågældende begyndelsesbogstav.

B97940299Z.1_20140616194046_000+GM3DNREG.1-0.jpg

Dermed bliver Romers ”ABC” – ikke mindst takket være Kørners enormt flotte illustrationer – er herlig mellemting mellem en traditionel ABC og dyrefablen. Det hele er holdt helt enkelt. Hvert opslag indeholder en farveillustration af de pågældende dyr, bogstavrimet og en kulørt side, hvor bogstavet præsenteres i henholdsvis stor og lille form.

Dyreudvalget spænder vidt. Fra de velkendte som aber, elefanter og ugler til de langt mere aparte som eksempelvis slangen xenopeltis, fuglen quetzal og citronsommerfulglen. Hver har de deres egen lille historie på fire korte linjer.

Knud Romer er fuldkommen overbevisende i sin tilgang til det litterære børneunivers, og hvad end han er dybt poetisk (»Lærken letter fra dit hjerte/og slår triller i det blå/Når du lytter til en lærke/kan du mærke hjertet slå«) eller barnligt morsom (»Rotten sad på potten/og tænkte længe hvordan?/Inden den fik tænkt sig om,/var potten ikke mere tom«).

Godnatlæsning

Det er åbenlyst, at digtene er tænkt til oplæsning, for så blæser man på, om lærke egentlig rimer på hjerte, og husker, at ”hvordan” skal udtales ”hvodden”. Og børnene sluger dem, kan jeg bekræfte. Herhjemme kræves den allerede som obligatorisk godnatlæsning, hvor spørgsmålene hober sig op i de små hoveder: Hvorfor fortryder ålen mon at have takket ja til en frokostinvitation med øl og snaps, og hvorfor er pindsvinet fladt, når lykken har krydset vores vej?

Det kan der tales længe om, og så kan man vel egentlig ikke forlange meget mere af en børnebog, der i den grad også appellerer til voksne.

Anmeldelse: Jakob Martin Strid: Mimbo Jimbo laver kunst

11-10-2011: Den tredje billedbog om Mimbo Jimbo går fra den første farveklat til det færdige maleri. Ikke en streg er forkert. Læs artikel

Anmeldelse: Høns og regnbueis

30-09-2014: Usædvanlig og lidt vild fotografisk billedbog for børn. Læs artikel

Anmeldelse af Synne Lea og Stian Hole - Nattevagt

01-08-2014: Synne Lea og Stian Holes ”Nattevagt” betegnes som digte for børn, men vis mig det barn, der vil forstå og nyde den møgdystre bog. Læs artikel

Anmeldelse: Driblekunstneren Fupz

10-03-2012: Kim Fupz Aakeson og Kamila Slocinska er et godt billedbogsmakkerpar. Læs artikel

Anmeldelse: Gro Dahle og Svein Nyhus: Vrede mand

11-10-2011: En billedbog, der handler om en familie, hvor far slår mor. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...