Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Katrine Marie Guldager - Et sted.. | bog.guide.dk

Munden fuld af sten

Katrine Marie Guldager skriver vedkommende om brud og savn i sine tidstypiske, men almengyldige digte.

Digte
Katrine Marie Guldager
ET STED I VERDEN

72 sider, 200 kr.

Lindhardt og Ringhof


B97614884Z.1_20140403182546_000+GCJBOU9S.1-0.jpg

En forfatter skal ikke partout være ulykkelig for at skrive godt.

Jeg kan ikke vide, om privatmennesket Katrine Marie Guldager er blevet skilt, men det er et faktum, at hendes nye digtsamling er båret af gedigen vrede – »dine spor af død og ødelæggelse« – som paradoksalt nok forvandles til klar energi. Forbitrede følelser kan være dynamiske.

I mine øjne er ”Et sted i verden” mere spændende, end den romansuite om slægtshistorier fra Køge og omegn, som forfatteren er i gang med, og som virker forfattet på automatpilot. Guldagers seneste romaner er blevet for lette; det er ”Et sted i verden” ikke.

Brud og tab

Den røde tråd er et opgør med et du, som digterstemmen har måttet bryde med. Digtgenren byder sig da til som en måde at reflektere over tabet og en måde at tackle det krænkende på. Følelsesregistret er stærkt svingende, ambivalent. Der er behøring selvironisk distance – og så modsat en sårethed, som slår over i vrede.

De mentale spring, som digtene tilsammen omfatter, kender de fleste læsere velsagtens. På den måde er der ikke tvivl om, at Guldager møder sine læsere, samtidig med at det er intime emotioner, som træder frem i digtets dækkede form.

Digtene gør også op med reality-tiden: »Nu vil alle være nogle andre/ ingen sig selv«. Om digterstemmen bliver i sig selv er et åbent spørgsmål. Uddrivelse er ikke en genvej til afklaret indsigt.

Når hun samtidig benytter lejligheden til at inddrage tabet af sine forældre, er det indlysende, at ”Et sted i verden” på mange måder handler om at finde et sted i verden, et hjem der – ak og ve – fremstår som »vores forladte huse«. I det første titeldigt hedder det: »et sted i verden brænder/ mit barndomshjem«

I bogens udgang dukker titlen op igen, og det hedder »et sted i byen er der en kirkegård.« Her er de slimede ord, og her har jeg’et munden »fuld af blanke sten«.

I bogens sidste tekst har hun noget andet i munden; der er et forsøg på at formulere en besindelse og midlertidig accept af de sammensatte fornemmelser. Bemærk, at jeg’et nu sidder i en bil – et mobilt sted:

»Jeg sidder i bilen og hører radio og ryger/ For et sted i verden vil jeg altid være ryger./ Eftermiddag, skumring./ Du kan se mig nu.«

Drømmen om tryghed

Det dramatiske kæmper med en pragmatisk accept af det hverdagslige, det grå og almindelige. Det sidste synes at vinde i det lange løb. Rutiner, tilværelsens gentagelser tager pusten fra selv de mest indædte følelser. Uden at det kan ophæve det basale savn, som manifesteres i ”Toronto”, der ved første øjekast er banalt:

»i denne by/ kan man slet ikke komme trygt over/ på den anden side.«

Men drømmen om tryghed bærer Guldagers univers. Når den brister, brænder forfatteren. Romansuiten kredser om svigt, om skilsmisse og børnene, der må lære at leve med følgerne af de voksnes lidenskaber. Derfra kommer drømmen om en tryghed, som aldrig har eksisteret.

Nu gentager Guldagers egen generationen skilsmissens lov. Det gør ondt. På den måde er ”Et sted i verden” en almengyldig, tidstypisk udgivelse.

Anmeldelse af Pia Tafdrup - Smagen af stål

23-09-2014: Pia Tafdrup tager igen livtag med den kosmiske uorden. Læs artikel

Anmeldelse af Caspar Eric - 7/11

26-08-2014: Caspar Eric er ikke den typiske selvfede KUA-knægt med Adorno-citater i ærmet. Hans digterdebut ”7/11” leger med hashtags, instagram og chatsprog, og det er på én gang skabagtigt og interessant. Læs artikel

Anmeldelse af Athena Farrokhzad - Vitsvit

19-08-2014: Hvor Yahya Hassan kæfter selvsikkert op, bugtaler Athena Farrokhzad vedkommende og poetisk. Virkelig god svensk lyrikdebut. Læs artikel

Anmeldelse af Klaus Rifbjerg - Fut fut fut

20-05-2014: Klaus Rifbjergs nye digte inviterer læseren med på rejse. Med flyvemaskine over et svundent København, med tog gennem erindringen, med ord gennem kroppen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...