Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Egil Dennerline - The Foreign.. | bog.guide.dk

Lost in translation

Mellem sit danske og amerikanske ophav finder Egil Dennerline – sprogligt og personligt – en identitet, der gør sig fornemt i lyrikform.

Digte
Egil Dennerline
THE FOREIGN FAMILIAR

64 sider, 198 kr.

Forlaget Politisk Revy


B971139156Z.1_20140726175107_000+GN1EIKJT.1-0.jpg

Splittelsen er til at tage og føle på i dansk/amerikanske Egil Dennerlines første danske udgivelse, digtsamlingen ”The Foreign Familiar”. For det grundvilkår at være opvokset som amerikaner i USA med en dansk mor og en amerikansk far medfører nødvendigvis en destabilisering af jeget, der i Dennerlines fine digte cementerer sig eksplicit helt ned i sproget.

Samlingens første digt er formuleret på et formfuldendt engelsk og italesætter titlens brydning mellem det fremmede og det velkendte og ikke mindst det fremmede i det velkendte og måske i lige så høj grad det velkendte i det fremmede. For når en identitetsmæssig transittilstand – udspillet i et vakuum mellem to kulturelle poler – er en konsekvent navigationsfaktor, er det vanskeligt at finde en egentlig hjemmebane.

Allerede i det næste digt bevæger Dennerline sig over i et snorlige dansk, og sådan veksler forfatteren, indtil de to modersmål, om man så må sige, blander sig i en sproglig pærevælling, der mest af alt minder om en forfinet udgave af De Nattergales ”The Julekalender”-danglish.

At slå rod i det ukendte

Men det mudrede sprog er ikke en manierisme, det er en nødvendighed: Samtalen falder på politik og pludselig er jeg ikke amerikaner/jeg er dansker, Lurpak i køleren/Carlsberg på bordet, Wienerbrød i weekenden./Samtalen falder på politik og pludselig er jeg ikke dansker/I’m American, chicken on the BBQ/Wachusett Country Nut Brown Ale on the porch, Puffers Pond on weekends.

Og tankegangen fortsættes i et andet digt: Der er ting der ikke kan oversættes/translation is a means of making the foreign familiar.

Gennem digtene løber også en kærlighedshistorie om et forhold og om at slå rod i en identitet og et land, der måske føles ukendt. Digtene må formodes at være stærkt selvbiografiske, da Dennerline selv foretog bevægelsen fra USA til Danmark. Humoristisk oplister han en række ting, der sandsynliggør hans danskhed (Emma Gad, morgenfjernsyn/J-dag, Julekalender/indvandrerdebat, krydsild, kryddersild), og fremhæver samtidig det absurde i, at netop den slags skulle være af relevans. Dermed peger ”The Foreign Familiar” ud over Dennerlines personlige historie og antager karakter af en politisk kommentar (hvilket også gøres en anelse for bastant, da der i en fodnote henvises til Dansk Folkepartis indfødsretsaftale fra 2006).

Også smukke illustrationer

Og så gryer forsoningen heldigvis også, for til slut lyder det således: River and root, demanding a better future/Mens vi deler tolkningen, grøn er håbets farve.

Dette udsagn rummer en særlig skønhed, der suppleres flot af Dennerlines brors – Thorsten Dennerlines – enkle illustrationer, der ledsager samlingen. Det velkendte er måske nok fremmed, men hos Dennerline utroligt interessant.

Anmeldelse: Adda Djørup: 37 postkort

30-09-2011: Adda Djørups digte er en gedigen udviklingshistorie om en kvinde, der er gravid, føder, har et liv med barnet og reflekterer over tilværelsen. Læs artikel

Anmeldelse: Linda Wendel: One Shot

18-03-2008: De kønseksperimenterende 1970'ere havde en sikker taber: Børnene. Det mærker man i to af dagens nye bøger: Naja Marie Aidts ”Poesibog” og filminstruktøren Linda Wendels ”One Shot”. Læs artikel

Anmeldelse af Pia Tafdrup - Smagen af stål

23-09-2014: Pia Tafdrup tager igen livtag med den kosmiske uorden. Læs artikel

Anmeldelse af Caspar Eric - 7/11

26-08-2014: Caspar Eric er ikke den typiske selvfede KUA-knægt med Adorno-citater i ærmet. Hans digterdebut ”7/11” leger med hashtags, instagram og chatsprog, og det er på én gang skabagtigt og interessant. Læs artikel

Anmeldelse af Athena Farrokhzad - Vitsvit

19-08-2014: Hvor Yahya Hassan kæfter selvsikkert op, bugtaler Athena Farrokhzad vedkommende og poetisk. Virkelig god svensk lyrikdebut. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...