Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Christina Hagen - Boyfrind | bog.guide.dk

Kæresten som luder

Poesi/fotokunst: Christina Hagen iscenesætter sig selv som naivt forelsket lillepige i grotesk fortælling om et forhold.

Christina Hagen
BOYFRIND

204 sider, 300 kr.

Forlaget Basilisk


B97642646Z.1_20140416172454_000+GR4C3ASA.1-0.jpg

Christina Hagen har begået et mildt sagt aparte bud på en coffee table-bog. For selv om ”Boyfrind” umiddelbart ligner en lækker blærebog, så afslører allerede omslagets flommede mandevom og slaskede diller og den barnligt lyserøde skrift, at det her er noget ganske andet. En eksplicit udstilling og hudfletning af vores sygelige behov for iscenesat perfektion.

Christina Hagen havde efter sigende i tankerne at skrive en bog om thaiprostituerede, som forfatteren, der for to år siden tordnede igennem med digtsamlingen ”White Girl”, følte medlidenhed med. Men på rejser til Thailand, Madrid og Paris blev det klart for hende, at det ikke var de prostituerede, det var synd for. Det var snarere danske kvinder som hende selv, der konstant frygtede, at deres mænd gik til prostituerede.

Lillepige uden nosser

Det er denne præmis, der ligger til grund for hele ”Boyfrind”-projektet, og den er man nødt til at sluge – også selv om man ikke kan kende sig selv i tekstens underkuede jeg. Gør man ikke det, vil man kvæles i boyfrinds (stavefejlen er bevidst) slappe pik og stenhårde balls.

B97642646Z.1_20140416172454_000+GR4C3APS.1-0.jpg

Christina Hagen skriver fra en kamufleret jeg-position. Jeg skriver kamufleret, da jeget har renset sig selv for al sin intellektuelle kapacitet og ladet sig reducere til en pseudokrukket lillepige helt uden nosser. Relationen til boyfrind er det eneste essentielle, jeget har, også selv om kæresten opfører sig som en idiot.

Jeget elsker boyfrind; tegner små, latterlige, lilla hjerter med pile igennem og former i’et i hans navn som et hjerte. Kærligheden er ubetinget:

»I love him so much, his skinnyness, his elegance, the way he makes me feel like I am absolutely worthless.«

Jeget er ingenting værd uden boyfrind, men er mindst lige så lidt værd sammen med ham.

Flot uskønhed

Det kan lyde som halvdumme betragtninger og som et kontrafeministisk projekt, men netop ved at lade sig sygne hen (i fiktiv form) som en kvinde, der har mistet sig selv i relationen til sin kæreste, får Hagen adresseret nogle væsentlige problematikker. Kun ved at skrive som en lillepige, i klichéernes hofsprog – dårligt engelsk – kan hun udstille sig som den blege efterligning af et rungende ingenting, som hun er ved at blive.

”Boyfrind” er skrevet som en dagbog både i form og indhold. Skriften skifter farve og størrelse, alt efter hvilket skriveredskab, der har været ved hånden, og den lange monolog er skrevet ud i en usammenhængende pærevælling. Det evindelige omdrejningspunkt er og bliver kæresten, uanset om det handler om de ludere, hun søger i Paris St. Denis-kvarter, fordi det er, hvad boyfrind ville have gjort, eller det handler om parret, der skændes i lejligheden overfor.

Hagen er sindssygt velskrivende og provokerende og vækker læserens lyst til at ruske så hårdt i jeget, at hun vågner op til dåd. Desuden er bogens mange billeder flotte i al deres realistiske uskønhed. Nøgne kroppe i dårlig belysning, udtjente bryster og brugte menstruationsbind. Det er så grimt, at det faktisk bliver smukt.

Også selv om bogen nok ikke klarer cuttet til kaffebordet.

Anmeldelse: Christina Hagen: White Girl

19-06-2012: Christina Hagen inviterer i ”White Girl” indenfor hos et menneske, der bærer undertrykkelsen og marginaliseringens byrder på sine spinkle skuldre. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Blendstrup og Lars Gundersen - Venedig – eller kunsten at fare vild

08-11-2014: Afkroge: Jens Blendstrup er i grotesk topform, når han fabulerer om Venedig akkompagneret af Lars Gundersens fotos. Læs artikel

Anmeldelse af Pia Tafdrup - Smagen af stål

23-09-2014: Pia Tafdrup tager igen livtag med den kosmiske uorden. Læs artikel

Anmeldelse af Caspar Eric - 7/11

26-08-2014: Caspar Eric er ikke den typiske selvfede KUA-knægt med Adorno-citater i ærmet. Hans digterdebut ”7/11” leger med hashtags, instagram og chatsprog, og det er på én gang skabagtigt og interessant. Læs artikel

Anmeldelse af Athena Farrokhzad - Vitsvit

19-08-2014: Hvor Yahya Hassan kæfter selvsikkert op, bugtaler Athena Farrokhzad vedkommende og poetisk. Virkelig god svensk lyrikdebut. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...