Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Asta Olivia Nordenhof - Det nemme.. | bog.guide.dk

Nærvær og næsten

Asta Olivia Nordenhofs første digtsamling er den mest triste, fløjtende ligeglade, oprørske, engagerede, humoristiske og nogle gange vildt elegante tv-serie, jeg aldrig har set.

DIGTE
ASTA OLIVIA NORDENHOF: DET NEMME OG DET ENSOMME
54 sider, 150 kr.
Forlaget Basilisk
Udkommer i dag

 

B97292613Z.1_20130819184155_000+G496B66Q.2-0.jpgDet er muligvis selvfremstillingen, der springer mest i øjnene, men det er en hurtigt overstået attraktion.

Forfatteren på forsiden i en skrivepause mellem flasker og nikotin, forfatternavn og titel skrevet med håndskrift, så vi kan se, er der er nærvær og personlig henvendelse på færde.

Og det er da også navngivne venner, familiemedlemmer og forfatterens eget navn Olivia, der optræder i Asta Olivia Nordenhofs anden bog og første digtsamling.

Men det, der er vigtigere og rummer det største potentiale, er tanken om nærværet: »det er i det løsrevne at nærværet bliver størst«. Dét er det utopiske projekt og bestemmende for formen. Derfor fungerer forfatternavnet og familiariteten i omgangskredsen mere som repræsentanter, der om ikke muliggør nærværet, så i hvert fald afsøger det i den løsrevne komposition. Med enkeltsætninger, der kan eksplodere indefra og blive ved med at lyse, længe efter at braget har lagt sig.

Her er for eksempel en linje, jeg kan blive ved med at lytte til og stirre på (s. 9): »må skrive til bjørn! jorden er øm og jeg er ik nok til at fat det!«

Hvabehar! Det er sprogfølsomhed af højst moderne kaliber.

Hvis man skal give et bud på, hvad udsagnet kunne handle om, bortset fra selve det, at det dingler på kanten til det meningsløse, så har vi først den direkte henvendelse (»må skrive til bjørn«), dernæst følelsen af at være opfyldt af en slags nærvær, altså »jeg er ikke fyldt nok til at forstå jordens ømhed«. Til sidst kommer noget, der næsten virker som et etisk imperativ til både jeget og læseren – »fat det!« – på grund af den grammatiske forskydning fra ”at fatte det” til ”fat det!”.

Og hvad med på side 19: »og som man kan få lyst til at slikke på et spædbarn fordi det er fuldstændig lille«.

Privat og poetisk

I modsætning til alle de løsrevne udtryk for nærværets problemer og forjættelser har vi en mere sammenhængende tematik om »det altgennemgribende kvindehad«.

Det kommer specifikt til udtryk gennem farens breve til moren og skildringen af de forskellige mænd i familien, og mere generelt gennem det mandlige seksualiserede blik på eksempelvis den afslappede eller uopmærksomme piges spredte ben.

Det private er politisk, sagde vi (hvis ellers vi kunne tale) i 70'erne, og det er vel endnu en begrundelse for autenticitetsmarkørerne (med forfatternavnet osv.): at gøre den private familieanekdote til et virksomt poepolitisk stof.

Men det er efter min mening et mindre vellykket trick, blandt andet fordi det kræver en udvidelse og omdefinering af, hvad der er private handlingers udstrækning, hvis vi stadig skal få noget politisk potent ud af den antagelse.

Genremæssigt spjætter bogen rundt mellem bekendelseslitteratur (blandt andet med anekdoter fra sindssygehospitalet), knækprosa, edderhøjspændt lyrik, politisk tale (om arbejdet og udelukkelse og rettigheder) og familiehistorien, som er den bærende historie om mandlig vold og (kvindelig) omsorg og overlevelsesstrategi.

”Det nemme og det ensomme” er den mest triste, fløjtende ligeglade, oprørske, engagerede, humoristiske og nogle gange vildt elegante tv-serie, jeg aldrig har set.

Anmeldelse: Martin Glaz Serup: Trafikken er uvirkelig. Et digt.

26-10-2007: Den muntre pludren hos Martin Glaz Serup er bevidst hul. Læs artikel

Anmeldelse af Pia Tafdrup - Smagen af stål

23-09-2014: Pia Tafdrup tager igen livtag med den kosmiske uorden. Læs artikel

Anmeldelse af Athena Farrokhzad - Vitsvit

19-08-2014: Hvor Yahya Hassan kæfter selvsikkert op, bugtaler Athena Farrokhzad vedkommende og poetisk. Virkelig god svensk lyrikdebut. Læs artikel

Anmeldelse af Egil Dennerline - The Foreign Familiar

27-07-2014: Mellem sit danske og amerikanske ophav finder Egil Dennerline – sprogligt og personligt – en identitet, der gør sig fornemt i lyrikform. Læs artikel

Anmeldelse af Sternberg - Depressionsdigte

27-05-2014: Digteren Sternberg udforsker det ikke videre originale grænseland mellem den psykologiske og den finanspolitiske depression. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...