Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Naja Marie Aidt, Line Knutzon og.. | bog.guide.dk

Kønskamp anno 2014

Naja Marie Aidt, Line Knutzon og Mette Moestrups kollektive fletværk er en vigtig og sanselig bog, der er forvirret på et højt niveau.

Montage

Naja Maria Aidt,

Line Knutzon,

Mette Moestrup

FRIT FLET – FÆLLESBOGEN

656 sider, 350 kr.

Gyldendal


B97813250Z.1_20140528181202_000+GPMD6QIR.1-0.jpg

For en gangs skyld er jeg nødt til at begynde med klichéen: Der er så meget at sige om denne bog, at det er kropumuligt at yde den retfærdighed i en kort anmeldelse.

Jeg er også nødt til at sige, at bogens primærlæser ikke er en min slags – den hvide, midaldrende mand. Det skal dog ikke afholde mig fra at erklære mig grundlæggende enig i en af bogens basale teser, nemlig at der ikke eksisterer en naturlig, værdifri position.

Ligesom bogen er skrevet kollektivt, tænker den kollektivt: Der er flere køn, flere etniske og racemæssige tilknytninger, og der er intet naturgivent hierarki. ”Frit flet” plæderer for en demokratisk ligestilling og gør op med racisme, hvidhed, sexisme, og den gør det polemisk, poetisk og prangende med et frodigt miks af genrer. Meget frodigt.

Vi har at gøre med en bladrebog. En forbløffende billig coffeetable-bog til læsere, der interesser sig for kønspolitik og ikke kan finde ud af, om erotisk kapital er et gode eller en pestilens.

Et kor af stemmer

Bogen er radikalt inkluderende. I mange henseender. Fra layout til de mange stemmer, der kommer til orde. Dels mange forfatterkolleger, dels forskellige teoretikere, som formulerer en masse nuanceret og præcist i forhold til bogens kønspolitiske agenda (for eksempel Nina Lykke, Tobias Hübinette og Sara Ahmed).

Kollektivet har også mange rammende sagtekster som inspirationskilder, blandt andet Hannah Wilke, Marguerite Duras og Jytte Rex’ ”Kvindernes bog”, der er et oplagt forbillede (ud over Aidts gamle digtsamling ”Ballade om Bianca” fra 2002). Men den spændstige kollektive bog, der har en masse spas-tekster (en absurd brevkasse, aparte forslag til lege og sange, sms-tråde mv.), har nu en betragtelig intellektuel tyngde. Feminisme skal skrives i flertal, og man abonnerer på transfeminisme og queer-teori.

Medier for en sag

”Frit flet” bringer en mængde private fotos, men det betyder ikke, at den appellerer til den nyfigne, biografisk interesserede læser. Den benytter sig af tre dæknavne A, B og C og ”fælleskroppen” er snarere medier for sagen: For frihed og for en radikal demokratisk tænkning, der er lig med et frontalangreb på herskende forestillinger, som i praksis er forskelsbehandling:

»at hvis man i Danmark anno 2014 ikke bliver bedt om at retfærdiggøre og forklare forbrydelser, som nogen med ens hudfarve, religion eller kultur har begået, så er sandsynligheden for, at man er hvid, kristen/ateistisk og dansk i flere slægtled tilbage temmelig stor.«

Man kan næppe sige, at ”Frit flet” er en håndsrækning ud mod danskere, der værdipolitisk er på linje med partier som Dansk Folkeparti. På den måde har den inkluderende attitude sin begrænsning. Men den er immervæk et spraglet udtryk for, hvordan de komplekse køns-, etnicitets- og racemodsætninger fungerer i dag.

Kvindernes bog er blevet til tre forfatteres opgør med både drømmen om ren hvidhed (racismen) og den gode hvidhed (progressive, der vil have patent på at være korrekte). Det fører for vidt at forklare hvordan, og så er jeg tilbage ved begyndelsen: Der er meget at komme efter i ”Frit flet”, læs og tænk selv.

Anmeldelse af Debatbog Ole T. Krogsgaard - Bureaukraterne ta’r magten. Fra folkestyre til formyndersamfund

02-09-2014: Direktør Ole T. Krogsgaard argumenterer overbevisende for, at vort samfund er i færd med at administrere sig ihjel. Man må håbe, at de folkevalgte vil læse med. Læs artikel

Anmeldelse af Michael Lewis - Flash Boys. A Wall Street Revolt

23-08-2014: Turbofinans: Aktier handles på fraktioner af et øjeblik, og selv trænede aktiehandlere forstår faktisk ikke, hvad der foregår. Ny bog beskriver hvordan. Læs artikel

Anmeldelse af David Gress - EU. Europas fjende

24-05-2014: Debat: Nuancering er ikke David Gress’ sag i en ny bog om EU, for »det ville gøre læsningen ulidelig«. Den kan nu også blive hæmmet af manglende nuancering. Læs artikel

Anmeldelse af Lene Andersen - Globalt gearskift

19-05-2014: Lene Andersen har mange og vidtløftige visioner for, hvordan en bedre verden kunne se ud, men ignorerer det lavpraktiske bøvl med at udtænke en politisk realiserbar vej dertil. Læs artikel

Anmeldelse af Henrik Christoffersen - Det mindst ringe - om demokratiet i velfærdsstaten

19-04-2014: Er den danske velfærdsstat blevet til alles kamp mod alle? Det mener økonom Henrik Christoffersen. Vi overså, at mennesker udplyndrer hinanden, hvis de får muligheden for det. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...