Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Malcolm Gladwell - David og.. | bog.guide.dk

Den sejrende taber

Malcolm Gladwells fortællinger om underhundens overraskende styrker, og hvordan modgang kan skabe imponerende fremskridt, er videnskabsformidling, når det er allerbedst.

Samfund
Malcolm Gladwell
DAVID OG GOLIAT – KUNSTEN AT KÆMPE MOD GIGANTER

Oversat af Joachim Wrang

352 sider, 299,95 kr.

Lindhardt og Ringhof


B97783503Z.1_20140522202512_000+G3MD125S.1-0.jpg

Hvis David nogensinde havde stået over for Goliat som beskrevet i Bibelen, var udfaldet givet på forhånd: Goliat havde ikke en chance.

Enhver general i antikken vidste, at en god slyngekaster kunne overvinde en nærkampskriger uanset størrelse, så længe skytten havde lidt afstand og tid til at sigte. At Goliat tilmed var et langsomt muskelbjerg udstyret med tung rustning, havde kun gjort det nemmere for David at flække kæmpens pandebrask.

Dette eksempel på en tilsyneladende chanceløs underhund, der i virkeligheden havde overtaget, bruger den canadiske videnskabsjournalist Malcolm Gladwell som indledning til sin bog om, hvorfor det ikke altid er en ulempe at være undertippet, og at egenskaber og erfaringer, der umiddelbart virker som ulemper, af og til kan vendes til store fordele.

Velvalgte eksempler

Gladwell skriver letforståeligt om ellers komplekse emner og illustrerer konsekvent sine pointer med velvalgte eksempler. Som når han demonstrerer, hvorfor »de bedste studerende fra middelmådige universiteter (næsten altid er) bedre at satse på end gode studerende fra de allerbedste universiteter«, eller hvordan en kreativ træner på rekordtid kan få et hold små, teknisk uformående 12-årige pigebasketspillere helt til tops med et par simple tricks.

I afsnittet ”Teorien om ønskværdige vanskeligheder” redegør Gladwell for, hvorfor det nogle gange kan være en fordel at være hæmmet af begrænsninger. Blandt verdens topledere og succesfulde entreprenører findes der eksempelvis overraskende mange ordblinde, som Gladwell tilskriver en evne til både at tolerere nederlag og overvinde forhindringer på kreative måder, selv om han også til fulde anerkender, at det kun er et lille mindretal, der formår at udnytte deres handicap positivt.

Ukuelig kampvilje

Bogens stærkeste kapitel er fortællingen om, hvordan Emil ”Jay” Friedrich lagde grunden til den moderne behandling af leukæmi. Efter en brutal og forarmet opvækst, hvor faderen begik selvmord, og moderen negligerede ham, brød han den sociale arv og uddannede sig til læge.

Netop den kampvilje, snarrådighed og forråelse, som en usædvanligt barsk opvækst havde givet Friedrich, gjorde ham også til en formidabel bekæmper af en lidelse, som lægestanden indtil da havde stået stort set magtesløs overfor. En sygdom, som gav de ramte – overvejende børn – en smertefuld, blodig og alt for tidlig død. Med en ukuelig kampvilje gennemtvang Friedrich forsøg med nye behandlingsformer, som ingen andre vovede at binde an med, og endnu flere anså for aldeles vanvittige, da de påførte patienterne voldsomme smerter og lidelser oven i en i forvejen horribel sygdom.

Barsk og rørende fortælling

Men Gladwells overbevisende pointe er, at kun en mand, der selv havde overlevet det forfærdeligste, var i stand til påføre andre tilsvarende lidelser. Fordi han selv havde erfaret, at der er håb på den anden side. I dag bliver over 90 pct. af alle leukæmiramte børn helbredt af den behandling, som Friedrich stod fadder til. Det er en barsk og rørende fortælling, som man skal være mere end almindeligt hårdhudet for at læse sig tørøjet igennem.

Gladwell inddrager talrige overraskende eksempler til at underbygge sine påstande, f.eks. at større skoleklasser kan være bedre end små, at overlevere af bombeangreb både kan blive gladere og mere psykisk robuste, og at positiv særbehandling af minoriteter på amerikanske universiteter kan virke stik modsat intentionen. Internt i kapitlerne krydsklipper han frem og tilbage mellem personlige historier og statistiske data og formår derved at holde fokus på sit argument uden at fortabe sig i anekdoter eller tørre tal. Kombineret med et veloplagt sprog og smittende fortælleglæde gør det ”David og Goliat” til underholdende, overraskende og stærkt anbefalelsesværdig videnskabsformidling.

Anmeldelse: Charlotte Heje Haase: Generation multiorgasme

24-01-2011: Charlotte Heje Haase har absolut intet interessant på hjerte og formår endnu mindre at formidle det. Læs artikel

Anmeldelse: Malcolm Gladwell: Afvigerne - Historien om succes

20-10-2009: Afvigere er ikke enestående. De står nemlig lige præcis ikke alene, men dannes af helt særlige omstændigheder og miljøer. Læs artikel

Anmeldelse af Martin Breum - Balladen om Grønland. Trangen til løsrivelse, råstofferne og Danmarks dilemma

18-10-2014: Rigets fremtid: Martin Breum formår sobert og levende at gengive den ophedede debat om Grønlands løsrivelse eller fortsatte forbliven i rigsfællesskabet. Læs artikel

Anmeldelse af Debatbog Ole T. Krogsgaard - Bureaukraterne ta’r magten. Fra folkestyre til formyndersamfund

02-09-2014: Direktør Ole T. Krogsgaard argumenterer overbevisende for, at vort samfund er i færd med at administrere sig ihjel. Man må håbe, at de folkevalgte vil læse med. Læs artikel

Anmeldelse af David Gress - EU. Europas fjende

24-05-2014: Debat: Nuancering er ikke David Gress’ sag i en ny bog om EU, for »det ville gøre læsningen ulidelig«. Den kan nu også blive hæmmet af manglende nuancering. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...