Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Linda Maria Koldau - Jante.. | bog.guide.dk

Den akademiske whistleblower

På trods af gentagelserne er også det sidste bind af Koldaus trilogi om Aarhus Universitet spændende og perspektivrig læsning.

Trilogi (bd. 3)
Linda Maria Koldau
Jante Universitet
“Totalitære strukturer” (660 sider)
Kan bestilles på www.tredition.de
(bd. 1 og bd. 2 blev anmeldt den 12. maj)
 

Den subtile, men indædte magtkamp på Aarhus Universitet (AU) mellem Linda Koldau og en række kolleger på musikvidenskab blev kendt i hele landet, da Koldau for et par år siden – efter forgæves at have forsøgt at løse sine problemer internt – valgte at gå til aviserne. Nu kunne den undrende offentlighed bl.a. erfare, at det på AU er muligt at studere musikvidenskab uden at kunne noder.

Men hermed var kursen også lagt mod en afskedigelse. Medmindre man kunne presse Koldau til at sige op af sig selv.

Dødssynd nummer ét

Whistleblowing er dødssynd nummer ét i enhver organisation. Også på universiteter, som ellers traditionelt har været optaget af sandheden. Dekan Mette Thunø sagde da også ligeud til Koldau, at hun fik en advarsel »på grund af sine skriverier i pressen«.

Jamen, har de offentligt ansatte ikke ytringsfrihed?

Naturligvis.

Men man vil altid kunne skille sig af med en besværlig medarbejder. Det kan tage noget tid. Det kan koste en del penge. Men de “uafhængige” konsulenter, der skal lave det nødvendige “udredningsarbejde”, vil altid nå frem til det facit, som de er bestilt til at nå frem til.

Katalysatoren

Men ombudsmanden? Gik han ikke ind i Koldau-sagen af egen drift? Jo, men han trak sig ud igen, da Koldau havde “indgået forlig” med AU.

Sådan ser Koldau ikke selv på sagen. Hun argumenterer for, at ombudsmanden, som er adjungeret professor i jura ved AU, havde henvendt sig uofficielt til AU’s ledelse og bedt universitetet om at trække en række bebudede, ydmygende sanktioner mod hende tilbage; f.eks. en skriftlig undskyldning til tre kolleger fra musikvidenskab. Ellers ville han blive nødt til at komme på banen.

På trods af adskillige gentagelser på de 660 sider er det perspektiverne i sådanne mulige konspirationer, der gør bd. 3 af Koldau-trilogien til spændende læsning.

Det danske samfund bør være taknemligt for, at en determineret, passioneret og skarp udenlandsk akademiker har nægtet at gå på kompromis med sin intellektuelle redelighed, men insisteret på at gøre rede for de faktiske forhold bag de gule mure på AU. Dermed er hun blevet katalysator for nødvendige opgør med fejl og mangler i hele uddannelsessystemet.

Askepot i Smilets By

Anmeldelse af Linda Maria Koldau -Jante Universitet

12-05-2013: Universitetsballade: Linda Maria Koldaus trilogi om Koldau-sagen og Aarhus Universitet bør læses af alle, der har været tæt på sagen. Som bogværk er det fængslende, men også problematisk. Læs artikel

Anmeldelse af Kenneth Reinicke - Mænd. Køn under forvandling

23-01-2014: Kønsforskning om mænd har stået i skyggen af kvindeforskningen. En ny bog afdækker, hvad vi ved om manden, men er unødigt afvisende over for de biologiske faktorer. Læs artikel

Anmeldelse: Niels Egelund: Folkeskolens udfordringer

29-12-2011: Alle skal udrustes til at følge med i diskussionen om fremtidens folkeskole. •Det er ambitionen for en lille ny debatbog. Læs artikel

Anmeldelse: Susanne Hegelund og Peter Mose: Javel hr. minister

19-04-2011: Den legendariske tv-serie ”Yes, minister” er ikke langt fra virkelighedens verden. Embedsmænd agerer både idémænd, opryddere og udspekulerede dukkeførere for de undertiden inkompetente folkevalgte. Læs artikel

Anmeldelse: Charlotte Heje Haase: Generation multiorgasme

24-01-2011: Charlotte Heje Haase har absolut intet interessant på hjerte og formår endnu mindre at formidle det. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...