Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Jens Winther: Grænseløs kærlighed | bog.guide.dk

Jens Winther: Grænseløs kærlighed

At være gift er svært. Når parterne kommer fra hver sin kulturbaggrund, endnu sværere.

Jens Winther: Grænseløs kærlighed

Hæftet med flapper, ill.

176 sider, 199 kr.

Forlaget Thaning & Appel

Er udkommet


Indvandring For øjeblikket sprøjter det ud med bøger om etniske minoriteter, indvandrermiljøer og kultursammenstød. Til den kategori hører ”Grænseløs kærlighed” (perfekt titel), der ifølge forfatteren Jens Winther, tidligere medarbejder på DR og TV 2, handler om integration.

Han har interviewet 11 par, hvoraf den ene halvdel kommer udefra, nærmere bestemt engelske Cliff gift med Daimi, indiske Manu (Sareen) gift med Anya, libanesiske Bassel gift med Kristina, brasilianske Jeferson gift med Ulla, egyptiske Ibrahim gift med Ulla, iranske Mariam gift med Lars, pakistanske Asif gift med dansk-palæstinensiske Kristina (forfatterne til ”Mødom på mode”), kinesiske Tin gift med Michael, afghanske Fahrwa gift med Søren, russiske Natasja gift med Flemming (Rose) og endelig serbiske David gift med Lotte (Svendsen, filminstruktør). Parenteserne skyldes, at jeg regner med, at læserne ligesom jeg ikke kan sige sig fri for at ligge under for en vis nyfigenhed i forhold til ”de kendte”.

Naive bemærkninger
Ifølge forordet er bogen med til at tegne et billede af udviklingen i dansk udlændingepolitik fra 1960'erne og frem til i dag, og den karakteristik er ikke helt skæv. Ubalance er der til gengæld i fremstillingen af ”blandede ægteskaber”, forstået på den måde, at forfatteren - helt legitimt - har valgt at fokusere på solstrålehistorierne: De par, for hvem det rent faktisk er lykkedes at holde sammen, fordi de har taget de nødvendige

(kultur)kampe både med hinanden og/eller deres respektive familier. Mange blandede ægteskaber står ikke distancen, men det gør de ikke-blandede i sandhedens interesse heller ikke.

Det udvider horisonten at få udefrakommende blikke på hjemstavnen (også hvor de gør ondt), og jeg bliver meget vred på Farhwas vegne, når hun beretter, at hun er blevet både spyttet på og tiltalt med: »Dit svin, rejs dog hjem.« Men når hun hævder, at danskerne svigter i forhold til at acceptere etniske minoriteter, efterlyser jeg mindre generalisering.

Endvidere forekommer det mig utroligt naivt, når Cliff udtaler, »at det skal være en ret at modtage undervisning af lærere, der taler ens eget sprog og kender ens kultur«. Javel så. Det vil sige, at det danske skolesystem skal stille op med lærere, der ikke bare taler engelsk, tysk, fransk, spansk og italiensk, men også russisk, vietnamesisk, kinesisk, swahili, arabisk, indonesisk, serbokroatisk, urdu, polsk, hebraisk ... (fortsæt selv)? Naiv er også Lottes bemærkning om, at problemerne med de fremmede vil løse sig selv, ved at folk møder hinanden. I det hele taget skorter det hos en række af de interviewede på forståelse for, at indvandrerlovgivningen er iværksat for at forhindre, at velfærdsstaten løbes over ende af tilvandrere på offentlig forsørgelse.

Uden om den varme grød
Jeg elsker happy endings, og jeg hader skilsmisser (volds- og misbrugstilfældene undtaget), så det har været stærkt opmuntrende at læse om de 11 par, der har kæmpet sig igennem bjerge af vanskeligheder, fordi kærligheden har været stærk nok.

Bogen går imidlertid i forhold til sit erklærede integrationstema uden om den varme grød: At en ordentlig muslim ikke gifter sig med en vantro, medmindre vedkommende konverterer. Måske kunne Jens Winthers næste bog handle om blandede ægteskaber mellem ikke-muslimer og muslimer?

Anmeldelse: Mary Wollstonecraft: Et forsvar for kvindens rettigheder

09-03-2012: Mary Wollstonecraft (1759-97) er en af kvindebevægelsens pionerer. Nu foreligger hendes mest berømte kampskrift i ny oversættelse. Læs artikel

Anmeldelse: Jens Winther: Den sorte skole

24-06-2011: Hvor er forældrene henne i børneopdragelsen? Det spørgsmål har Jens Winther sat sig for at belyse i en lille debatbog. Læs artikel

Anmeldelse af Martin Breum - Balladen om Grønland. Trangen til løsrivelse, råstofferne og Danmarks dilemma

18-10-2014: Rigets fremtid: Martin Breum formår sobert og levende at gengive den ophedede debat om Grønlands løsrivelse eller fortsatte forbliven i rigsfællesskabet. Læs artikel

Anmeldelse af Gretelise Holm - Kærligheden, kampen og kloden

03-06-2014: Journalisten og forfatteren Gretelise Holms anden erindringsbog er endnu bedre end den første. Læs artikel

Anmeldelse af Kai Sørlander - Fornuftens Skæbne. Tanker om menneskets vilkår

11-04-2014: Kai Sørlander har skrevet endnu en tankevækkende bog om det rationelle Europa. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...