Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Glenn Greenwald - Overvåget. En.. | bog.guide.dk

Whistleblowerens melodi

Overvågning: Glenn Greenwalds detaljerede og fascinerende indblik i de amerikanske overvågningsprogrammer skæmmes af en selektiv tilgang og ukritisk glorificering.

Samfund
Glenn Greenwald
OVERVÅGET – EN INSIDERBERETNING OM EDWARD SNOWDEN, NSA OG DEN AMERIKANSKE OVERVÅGNINGSSTAT

Oversat af Niels Ivar Larsen

293 sider, 299,95 kr.

Informations Forlag


B97776139Z.1_20140519185649_000+G7FCUEFQ.1-0.jpg

Den amerikanske advokat og journalist Glenn Greenwald modtog sidste måned verdens måske fornemste journalistiske anerkendelse, Pulitzer-prisen, for sin rolle som formidler af Edward Snowdens afsløringer af USA's overvågningsprogrammer. Med sin årelange interesse for overvågning og borgerrettigheder er Greenwald utvivlsomt en af de mest kompetente til at beskrive afsløringerne af særligt det amerikanske National Security Agencys (NSA) overvågning af internetbrugere overalt i verden.

Det gør han primært i bogens midterste tredjedel. Her beskriver Greenwald NSA's virke i en detaljeret og sammenhængende form, som ikke tidligere er set i dags- og magasinpressens mere fragmentariske og kortfattede dækning.

Det er interessant læsning og giver et fascinerende indblik i, hvor omfattende den amerikanske overvågning er. Via teknologiske bagdøre i både internettjenester, software og hardware er der reelt ingen grænser for, hvad tjenesten har adgang til af data om den typiske internetbruger.

Kort sagt: Medmindre du er overordentlig sikkerhedsbevidst og kompetent, kan en amerikansk agent læse din post, se din søgehistorik og endda overvåge din færden online i realtid efter behag. Det hele illustreret med skærmbilleder af originale NSA-dokumenter, der også demonstrerer tjenestens noget brovtende og selvbevidste retorik. Samt at selv hemmelige agenter laver dårlige PowerPoint-slides.

Mere end en nørd

Bogens første tredjedel beskriver, hvordan Greenwald og to andre journalister etablerede kontakt med Snowden, der var flygtet til Hong Kong, og forberedte samt publicerede de første artikler om sagen. Her udlægger Greenwald troværdigt Snowdens motiver.

Han var ikke den nørdede outsider eller opmærksomhedshungrende taber i NSA's periferi, som mange af hans modstandere har fremstillet ham som, men en kompetent medarbejder, der kendte sikkerhedstjenestens virke ganske indgående og agerede ud fra idealisme frem for ønsker om berømmelse eller velstand. Men Greenwalds næsten entydigt heroiske beskrivelser af Snowden som »dybt inspirerende« og en mand med en »særlig indre styrke« samt »ekstraordinær sindsligevægt« er så glorificerende, at de snarere fremstiller en endimensionel superhelt end et rigtigt, levende menneske.

I bogens sidste tredjedel følger en mere principiel diskussion af pressens rolle, samt hvorvidt overvågningen er et reelt problem for de overvågede befolkninger. Det sidstnævnte argumenterer Greenwald stærkt for, med henvisning til både George Orwells bog ”1984” og den franske filosof Foucaults teorier om overvågning.

Men han er ikke helt overbevisende. At nogen – om ikke andre, så de ansatte hos Google, Facebook eller, som i et relevant dansk tilfælde, Nets – kan overvåge det meste af, hvad en internetbruger laver, er de færreste nok i tvivl om. Men de fleste overlader alligevel deres personlige data til disse tjenester.

Snowden afslører, at NSA kan se meget af det samme, men ligeledes uden at det får konsekvenser eller bliver opdaget af den almindelige bruger. Så selvom man med rette kan finde det problematisk, at ens færden på nettet bliver overvåget intenst, formår Greenwald ikke at argumentere for, at NSA’s mulighed for overvågning i praksis har mere konkret betydning for den enkelte bruger end den, som finder sted hos for eksempel Nets, TDC, Google og så videre.

Pres på guldfuglen

Sært fraværende er også dybere refleksioner over, hvilke konsekvenser Snowdens afsløringer kan få i forhold til USA's nationale sikkerhed. Særligt whistleblowerens prekære situation som asylmodtager i Rusland berøres kun ekstremt flygtigt. Greenwald afskriver det blot i forbifarten som utænkeligt, at Snowden har lækket information til Rusland på grund af mandens principfasthed. Men heller ikke Greenwald har lagt skjul på, at Snowden har adgang til langt mere potentielt skadelig og omfattende viden om USA's efterretningsprogrammer, end hidtil er blevet offentliggjort. Antageligvis præcis den slags viden om modstandernes virke, som stormagters efterretningstjenester vil slå ihjel for – bogstavelig talt. At en både ekstremt kompetent og skrupelløs efterretningstjeneste som den russiske ikke skulle have lagt maksimalt pres på den amerikanske guldfugl, forekommer en kende naivt.

Selvom bogens afdækning af NSA's virke så afgjort er interessant, fremstår Greenwald i lange passager mere som Snowdens forsvarer og borgerrettighedsaktivist med et selektivt fokus end som en egentlig refererende og analyserende journalist.

Anmeldelse af Naser Khader - Bekendelser fra en kulturkristen muslim

09-12-2013: Naser Khaders debatbog om at være kulturkristen muslim er sympatisk og præget af ønsketænkning. Læs artikel

Anmeldelse af Simon Pihl Sørensen og Rasmus Prehn - Frihed til fællesskab

09-10-2013: En bog med mange håbefulde pointer, men i længden bliver man udmattet over det ansvarsfrit utopiske i forehavendet. Læs artikel

Anmeldelse af Katrine Kielos - Det eneste køn

10-06-2013: Svensk debattør indleder med et velskrevet angreb på overmod i den økonomiske teori, men ender med forudsigelig kønskritik. Læs artikel

Anmeldelse af Martin Breum - Balladen om Grønland. Trangen til løsrivelse, råstofferne og Danmarks dilemma

18-10-2014: Rigets fremtid: Martin Breum formår sobert og levende at gengive den ophedede debat om Grønlands løsrivelse eller fortsatte forbliven i rigsfællesskabet. Læs artikel

Anmeldelse af Debatbog Ole T. Krogsgaard - Bureaukraterne ta’r magten. Fra folkestyre til formyndersamfund

02-09-2014: Direktør Ole T. Krogsgaard argumenterer overbevisende for, at vort samfund er i færd med at administrere sig ihjel. Man må håbe, at de folkevalgte vil læse med. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...