Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Joakim Garff - Regines gåde | bog.guide.dk

Breve fra Hiin Enkelte

Et antal breve fra Regine Schlegel, Kierkegaards eksforlovede, landede hos Joakim Garff. Godt stof, men det kræver tolkning, så det får vi.

Historie
Joakim Garff
REGINES GÅDE
478 sider, 399 kroner.
Gad
Er udkommet
 

B97154982Z.1_20130516190253_000+GOL41RC8.2-0.jpgKierkegaard-forskeren Joakim Garff mærkede »en slags ildtunger ved tindingerne«, da han efter et foredrag i provinsen fik tilbuddet: Var det noget at se på de breve, Regine Schlegel, née Olsen, sendte hjem til sin søster fra St. Croix?

Ja, nok. For Regine er jo en skikkelse i dansk litteratur, eller hun er en skygge, besjælet i kraft af den mand, der en kort overgang var forlovet med hende. Og søsteren, der fik brevene, hed tilmed Cornelia, fristende tæt på den Cordelia, der optræder i ”Forførerens Dagbog”, og sådan er det hele vejen igennem, og nu må der tolkes over små 500 sider.

Garff har siddet på brevene i 17 år og fravalgte at lade dem indgå i sin succesbiografi ”SAK”, men nu skulle det altså være. Tak for det, for det er jo historie, dette her.

Pigen han aldrig fik

Selve forlovelseshistorien er hverken særlig tiltalende eller særlig mindeværdig, var det ikke, fordi det netop var Søren Kierkegaard, der begik den konstruktion først at forlove sig og kort efter slå op, idet han dedikerede hele sit forfatterskab til hende, hiin enkelte, og blev digter ved den pige, han ikke fik, for man bliver jo ikke digter ved den pige, man får, ved vi nok.

Pigen selv er mestendels tavs. Dog argumenterer Garff overbevisende for, at hun på sæt og vis har accepteret konstruktionen, hvor urimelig den end er, og spillet en rolle, ikke kun i Kierkegaards hoved (om end rollen utvivlsomt har været større dér end i virkeligheden).

Dog, tavs er hun, egentlig også i de breve hun sender hjem. Der må, som Garff flittigt gør, læses mellem linjerne, fordi brevene strengt taget ikke er private; ikke nok med, at hun må regne med, at de vil blive læst af flere, gå på omgang i familien hjemme i købstaden, hun risikerer også, at hendes mand løber teksten igennem, når han skal skrive sin egen lille hilsen, inden de går af sted.B97154982Z.1_20130516190253_000+GSU41P17.1-0.jpg

Breve af den art er åbne for fortolkning, så det gør Garff, som den sande elsker af sit stof, han selvfølgelig også er. Den har aldrig levet, som klog på det er blevet etc., man mærker en betydelig vilje bag fortolkningen; han vil så gerne, at alt har betydning, tavsheden især, og han argumenterer i det store hele ganske overbevisende for sin sag.

Regine mellem linjerne

Man tror på, at Kierkegaard har levet i Regines bevidsthed, mens hun gik rundt ude i Vestindien, også selv om hun netop ikke skriver om det. Det kan hun ikke, og Schlegel vil selvfølgelig slet ikke have det, skønt Kierkegaard synes at have forestillet sig et meget moderne og afklaret forhold de tre imellem, hvor man ligesom fik det hele op på bordet.

Men sådan gjorde man altså ikke i 1800-tallet, hvor meget i det hele taget var anderledes. Også sproget.

At få farvet sit sprog med arkaiske strøg synes at være en erhvervsskade for Kierkegaard-forskere på linje med malersyndromet; Garff arbejder konsekvent med omvendte ordstillinger (»ganske uvidende kan de ikke have været«), han finder ting »snurrige«. Den slags.

Det tynger sine steder fremstillingen urimeligt, også fordi historien jo ikke i sig selv er videre kompleks. Det er jo netop ikke Kierkegaard eller Kierkegaards værk, det handler om, men Kierkegaards forlovede, en overklassedame på St. Croix i midten af 1800-tallet, der sveder tran i varmen, keder sig ved selskaberne og i øvrigt iagttager negrene og deres særheder og noterer sig dem.

En historie blandt mange samtidige, men jo alligevel en ganske særlig historie, fordi den handler om Kierkegaards læser, hiin enkelte.

Anmeldelse: Stilhed før krisen

06-12-2011: I det seneste bind af Carl Nielsen-brevudgaven er komponisten på toppen af sin karriere, men også usikker på, hvor han vil hen. •For hans ældre kollega C.F.E. Horneman var en egentlig komponistkarriere derimod kun noget, som han kunne drømme om. Læs artikel

Anmeldelse af Der Kieler Frieden 1814, The Peace of Kiel, Kielfreden

03-05-2014: Historie: Flot essaysamling om Danmark og Norge efter Kielerfreden i 1814. Læs artikel

Anmeldelse af Jakob Levinsen - Børn, skab nyt

22-05-2013: Jakob Levinsen har skrevet en vellykket indføring i operageniets liv og værk. Læs artikel

Anmeldelse: Tom Buk-Swienty: 1864 i billeder

18-04-2012: Tom Buk-Swienty demonstrerer emninent formidlingskunst med sine tre bøger om krigen 1864. Læs artikel

Anmeldelse: Toril Brekke: Det forjættede land

19-08-2011: I sidste bind af Toril Brekkes trilogi er nybyggerne blevet etableret, og det omskiftelige liv i mulighedernes land er godt i gang. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...